Сьогодні, 14 березня, День українського добровольця. Віряни вшановують пам'ять святої преподобномучениці Євдокії. 14 березня 2023 - вівторок. 384-й день війни в Україні.

ЯКЕ ЦЕРКОВНЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

14 березня в церковному календарі — день пам’яті святої преподобномучениці Євдокії. Вона була настоятелькою монастиря в Сирії, ранньо-християнською святою та мученицею.

В юності Євдокія була дуже вродливою дівчиною і жила розпусним життям. Якось до міста прибув Герман, який був настоятелем чоловічого та жіночого монастирів, він заночував в одному домі. Вночі він довго молився та читав Святе Письмо. Його голос розбудив Євдокію, яка спала у сусідній кімнаті. Дівчина почала прислухатися до його слів.

Наступного дня вона покликала Германа і прийняла хрещення після розмови з ним. Потім роздала своє майно і пішла з ним до жіночого монастиря. Незабаром навіть стала його настоятелькою. Завдяки благочестивому життю Бог наділив Євдокію чудесами. Коли про це довідався поганський управитель Геліополя Вінкентій, то наказав зарубати жінку мечем. Після свого покаяння жінка прожила ще 56 років і померла мученицькою смертю 120 року.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІ

У наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:
• дивилися, який сьогодні день: ясна погода означає, що рік буде хорошим;
• якщо дме південний вітер, значить літо буде дощовим;
• йде сніг 14 березня - буде хороший врожай грибів восени;
• заметіль означає, що буде затяжна весна;
• курочка напилася з калюжі, весна прийде рано.

Наші предки вважали, що цього дня можна побачити, яким буде літо. Казали навіть "Яка Явдоха, таке і літо".

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО
14 березня в Україні святкують День українського добровольця. Це досить молода дата, яка була створена 17 січня 2017 року Верховною Радою.

Обрали цей день невипадково, адже саме 14 березня в Нову Петрівку прибули перші добровольці з Майдану

2014 року для бойової підготовки. Головна мета Дня українського добровольця у зміцнені патріотичного духу, подяки воїнам, які стали добровольцями у боротьбі за збереження суверенітету України.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

День ангела мають власники таких імен: Антон, Давид, Никифор, Євдокія, Антоніна, Мар'яна.

Талісманом людини, народженої 14 березня, є берил. Цьому самоцвіту присвячено чимало переказів та повір'їв. Про берил згадують в поезії та фольклорі багатьох країн світу. Назва його походить від латинського слова. Здавна люди вірили, що берил надає своєму власнику привітність і життєрадісність.

Читайте також: Народний аматорський хор "Чорнобривці" з Рівненщини отримав першість в фестивалі-конкурсі стрілецької пісні "Красне поле"