Фото ілюстративне
Сьогодні — день зимового сонцестояння, коли світловий день — найкоротший в році, а ніч — найдовша. Від сьогодні день починає збільшуватись. Багато народів планети вважають день зимового сонцестояння символом початку нового життя, відродження, повороту до нового. 21 грудня - День народження кросворду. Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку "cross-word puzzle". Автор направив свій кросворд з 32 слів в газету "Нью-Йорк уорлд", де він був надрукований 21 грудня 1913 року. Також у цей день відзначають День дурниць, День ліхтарика, День збройних сил на Філіппінах, День пам'яті першого Президента в Туркменістані, День, щоб подивитися на світлу сторону, Національний день французьких смажених креветок в США.

Яке сьогодні церковне свято

Сьогодні день пам’яті мучениці Анфіси Римської, яка жила в Римі наприкінці IV — початку V століття. Вона була ученицею Амвросія Медіоланського. Того часу прихильники так званої аріанської єресі намагалися відвернути християн від їхньої віри. Анфіса не зреклась і одного дня її закатували вогнем.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 20 грудня

Які сьогодні іменини: Кирило, Потап, Анфіса, Вікторія і Сергій.

Народні прикмети і традиції

21 грудня зранку цвірінькають синиці – вночі чекайте морозу
Якщо день морозний і тихий, то зима буде сніжною та м’якою
Птахи поховалися під дахом будинку – буде заметіль
Якщо почалася завірюха, то влітку чекайте багато опадів.
Також жінки обов’язково молилися святій Анфісі, щоб отримати сили під час випробувань, вирішити будь-які конфліктні ситуації в сім’ї. Цього дня варто почати нову справу, вона буде успішною.

Що не можна робити цього дня

21 грудня все ще триває Різдвяний піст, а тому не можна вживати м’ясо, яйця, молоко.
До цього дня вважалося поганою прикметою не закінчити розпочату справу, особливо не віддати борги.
Не можна, щоб будинок був брудним.