Трьом фігурантам слідчі слідчого управління ГУНП в Рівненській області за погодженням прокуратури повідомили про підозру за фактом сприяння в незаконному переправленні осіб через державний кордон України, вчиненого шляхом надання засобів, за попередньою змовою групою осіб, службовою особою з використанням службового становища за частиною 2 статті 332 КК України.

Викрили зловмисників поліцейські спільно із оперативниками управління стратегічних розслідувань у Рівненській області та працівниками СБУ в області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадовець одного з університетів Рівного залучив до діяльності двох осіб, які допомагали громадянам Туркменістану під виглядом студентів отримувати документи для перетину кордону та в подальшому на легальне перебування в Україні. Для іноземців оформлювались запрошення на навчання на території України та вирішувались інші організаційні питання. Студенти-мігранти отримували посвідку на тимчасове проживання в Україні, втім перебували тут в особистих цілях, не пов’язаних із навчанням.

Таким чином в Україну в’їхали 13 жителів Туркменістану.

У ході проведених дев’яти санкціонованих обшуків за місцем проживання та роботи фігурантів кримінального провадження слідчі вилучили документацію та носії інформації: ноутбуки, мобільні телефони, флешки, які свідчать про протиправну діяльність зловмисників.

Зібравши достатньо доказів слідчі СУ повідомили про підозру організатору — 44-річному рівнянину та двом спільникам — 32-річному уродженцю Туркменістану та 28-річній жительці Здолбунова за частиною 2 статті 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Також раніше організатору було оголошено підозру за ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом) КК України.

Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Про це інформує відділ комунікації поліції в Рівненській області.

Читайте також: На Рівненщині розшукують зниклого 16-річного жителя Вараського району