30 грудня за церковним календарем вшановують пам'ять Пророка Даниїла.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

30 грудня в світі святкують неформальне свято – День соди. В історії людства саме гідрокарбонат натрію вважається найбільш популярною хімічною речовиною. Соду використовують в різних сферах: як в кулінарії, так і в прибиранні та навіть як засіб для боротьби зі шкідниками. Наразі невідомо, як саме виникла ідея святкувати таке свято. Але сода настільки важлива для людства, що варто присвятити їй хоча б один день в році.

30 грудня у США святкують День бекону. Саме бекон є однією з найулюбленіших страв американців. Тому не дивно, що йому присвятили не лише велику кількість рецептів, але й цілий святковий день.

Цікавий факт про грудневе свято бекону: цей делікатес 30 грудня можна знайти не лише в м’ясних відділах магазинів, але й серед кондитерський виробів. Королем серед страв цього дня вважається бекон у шоколаді.

Ще одне цікаве свято 30 грудня – Фестиваль величезних змін в останню хвилину. Багато хто з нас в перші дні нового року обов’язково ставить перед собою різну мету: виконати певні завдання, досягти у чомусь вершин. Але якщо протягом року зволікати, то вони так і залишаються нездійсненними. Тому Фестиваль величезних змін в останню хвилину присвячений саме такій меті.

Яке сьогодні церковне свято

30 грудня в церковному календарі – день пам'яті пророка Даниїла й Ананії, Азарії і Мисаїла. Згідно з переказами, за 600 років до Різдва Христового Єрусалим завоював вавилонський цар Навуходоносор. Він зруйнував храм, що був споруджений Соломоном, а також відвів в полон велику кількість людей. Серед бранців були молоді хлопці: Азарій, Ананій, Даниїл та Мисаїл. Цар Навуходоносор наказав навчити цих чотирьох юнаків халдейської премудрості та виховати при своєму дворі в розкоші. Проте вони не відступили від віри та вели скромне життя, харчувалися тільки овочами та пили воду.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 30 грудня

Які сьогодні іменини: Антон, Аріан, Вир, Гедеон, Філетером, Макар, Тимон, Лев, Зотика, Ярина, Феодора, Федора, Онисія, Ірина, Орина.

Талісманом людей, народжених 30 грудня, є амазоніт. Це екзотичний камінь, який відрізняється ніжно-блакитним кольором. Вважається, що прикраси з амазонітом допомагають додати в життя їх власника гармонію та щастя. Вперше камінь було знайдено в Південній Америці в XVIII столітті. А свою назву він отримав на честь річки Амазонки.

Народні прикмети і традиції 30 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо вранці сонячна погода – скоро прийдуть серйозні морози;
  • якщо над землею низько літають птахи, скоро будуть опади;
  • якщо 30 грудня над місяцем побачити серпанок – наступного дня будуть опади і хмарна погода.

Наші пращури 30 грудня обов’язково запалювали свічку, щоб у прийдешньому році позбутися всіх негараздів і бід. А ось дівчата в день святого Даниїла намагалися отримати хоч краплину його прозорливості. Для цього писали на трьох лаврових листах імена отроків Мисаїла, Ананія та Азарія, і клали під подушку. Вважалося, що вночі уві сні обов’язково прийде суджений. Також наші предки вірили, яка погода на святого Даниїла, така буде і в травні.

Що не можна робити цього дня

  • 30 грудня заборонялося вживати калорійну та жирну їжу, адже все ще триває Різдвяний піст.
  • Не варто піддаватися своїм шкідливим звичкам.
  • 30 грудня не відмовляйте у проханні про допомогу.
  • Не ображайте нікого, не лайтеся і не кричіть.
  • 30 грудня намагайтеся не зациклюватися на негативі.