Дерева, чагарники та інші рослини в саду потребують постійного догляду та підживлення. Підживлення плодових дерев, як і полив, необхідний для здорового і правильного розвитку плодів. Його проводять двічі: на початку росту рослини (для стимулювання), при перших ознаках нестачі мінералів.

Коренева система має потребу в гарному харчуванні, для цього вносяться або суха підгодівля, або розчин добрив з водою для внесення зверху під коріння або в спеціально підготовлені борозенки, які потім акуратно закладають. Основний етап догляду - це підживлення плодових дерев восени.

Кореневе підживлення

Частий прийом - подача розчину добрив безпосередньо в зону розташування кореневої системи. Розчин наливається в спеціально підготовлені своїми руками лунки. Підживлення плодових дерев проводиться своїми руками з використанням мінеральних добрив швидкого впливу, які легко розчиняються у воді. Наприклад, ідеальна для цього зола.

З органіки добре застосовувати компост з розрахунку 1 до 10 або пташиний послід - 1 до 20. Весна і осінь для яблунь і груш, зростаючих на бідних грунтах - це період, в який плодові дерева сильно потребують органічних добрив. Розрахунок робиться з принципу до 4 кг на 1 квадратний метр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим підживлювати виноград для хорошого врожаю?

Добриво для дерев треба вносити правильно. Аміачна селітра використовується з розрахунком 15-20 г, а сечовина - 5-10. Якщо використовується суперфосфат, відповідний розрахунок - 40-60 г або 20-30г сірчанокислого калію. Останнє добриво для дерев краще вносити в кінці теплих літніх днів і на початку осені.

З початком періоду плодоношення на 1 квадратний метр в пристволову зону вносять підібраний склад добрив:

восени це - до 10 кг компосту;

навесні - 25 г сечовини;

на кінець літа або початок осені - по 30 г подвійного суперфосфату і 120 г сірчанокислого калію.

Подібні види прикорму добре робити до п'ятого року зростання, на сьомий - крім мінеральних добрив додаються органічні з розрахунком до 50 кг на одне дерево.

Позакореневе підживлення

Садівники називають позакореневе підживлення плодових дерев неосновним способом добрива. Воно допомагає вирішити деякі екстренні проблеми. Зазвичай до позакореневого способу підгодівлі дерев вдаються в тому випадку, коли коренева система плодового дерева не здатна самостійно забирати всі поживні речовини з грунту. Це може бути пов'язано з будь-яким пошкодженням кореневої системи, а також зі ствольною оболонкою.

Важливо зауважити, що позакореневе підживлення проводять і при необхідності стимулювання росту пагонів. У таких екстренних випадках використовують або сечовину, або складні добрива з необхідним складом мікроелементів. Для того щоб уникнути виникнення опіків, потрібно правильно розрахувати концентрацію добрива, яке наноситься поверх листя. У будь-якому випадку при будь-якому способі слід акуратно наносити добрива для плодових дерев.

Важливо діяти згідно з інструкціями, тоді розрахунок доз і термінів підгодівлі буде грамотним і не зашкодить рослинам.

Скільки разів слід вносити підживлення?

Практично всі плодові дерева потребують декількох етапів внесення підгодівлі. Залежно від призначення того чи іншого добрива, а також від причин пошкоджень рослин, підгодівля своїми руками проводиться навесні і восени. Це допомагає плодовим деревам краще рости, цвісти і плодоносити, а також відновитися після періоду плодоношення.