Догляд за виноградом в серпні повинен містити декілька обов'язкових дій, які гарантують багатий і смачний урожай.

У серпні дачники вже потихеньку починають "відщипувати" перші ягідки винограду, який дозрів. Скоро можна буде збирати його цілими гронами. Що потрібно зробити в останній місяць літа, щоб отримати багатий врожай.

Процедура №1. Полив винограду

У першій половині серпня виноград поливають так само регулярно, як і в липні. А ось, починаючи з середини місяця, якщо дощової вологи рослині вистачає, полив потрібно припинити. Якщо ж погода стоїть тепла і суха, то вносити рідину потрібно невеликими порціями, але це стосується тільки молодих кущів і винограду пізніх сортів. Виноград ранніх термінів дозрівання і дорослі кущі в другій половині серпня, як правило, вже не поливають.

Землю під виноградом потрібно зволожувати до розм'якшення ягід і фарбування шкірки в характерний для сорту колір. Рясний полив винограду під час дозрівання ягід може привести до розтріскування шкірки і появі на плодах сірої гнилі.

У перший рік вирощування виноград поливають за певними правилами.

Процедура №2. Підживлення винограду

На початку місяця лозу, яка плодоносить потрібно обов'язково підгодувати мінеральними добривами без вмісту азоту. Наприклад, можна розчинити 15 г монофосфату калію в 10 л відстояної дощової води і обприскати виноград по листю.

Не рекомендується використовувати азотовмісні добрива - інакше рослина продовжить нарощувати зелену масу, замість того щоб почати підготовку до зими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим підживлювати виноград для хорошого врожаю?

Під час дозрівання ягід проведіть ще одне позакореневе підживлення: 3 г борної кислоти розведіть в невеликій кількості гарячої води, додайте 1 г марганцівки, 20 г сульфату калію і 30 г суперфосфату. Отриману суміш розведіть в 10 л води.

Процедура №3. Захисна обробка

Проводиться тільки в разі виявлення ознак хвороб винограду, характерних для серпня.

Отже, якщо ви підозрюєте, що ваш виноград захворів сірою гниллю, розведіть 2 г йодистого калію або 80 г харчової соди в 10 л води і обробіть рослину одним з цих розчинів.

Якщо ви помітили перші ознаки несправжньої борошнистої роси розчиніть в 10 л води 5-7 г перманганату калію (марганцівки) і обприскайте цим складом виноград. Допускається повторна обробка рослини, якщо перше обприскування не допомогло: в цьому випадку дозу марганцівки на 10 л води збільшують удвічі.

Суміш з 80 г колоїдної сірки і 10 л води допоможе перемогти справжню борошняну росу. Однак обприскувати цією сумішшю рослини потрібно при температурі не менше 20° C, погода при цьому повинна бути сухою і безвітряною.

Для того щоб уникнути поширення інфекції, перед обробкою захисними розчинами обов'язково видаліть з куща уражені ягоди.

Процедура №4. Обрізка винограду

Так зване карбування лоз краще проводити в другій-третій декадах місяця. Така обрізка є видаленням верхівок всіх молодих пагонів з 6-8 верхніми листками. Залежно від висоти куща, потрібно відрізати від 20 до 40 см. Якщо ви все зробите правильно, то до зими ваша лоза зміцніє і накопичить необхідні їй поживні речовини.