Помітили, що на листях огірків з'явилися білі плями? Приводів для такого явища багато. Тому доведеться уважно оглянути рослини, щоб точно встановити причину, а потім її усунути.

 Якщо побіліло листя у огірків, то потрібно перевірити наявність ознак таких напастей, як біла мозаїка, павутинний кліщ або борошниста роса. Але до цього добре б з'ясувати питання про те, чи достатньо магнію і калію рослинам. Адже при їх нестачі листя і пагони теж можуть почати біліти.

Білий наліт на листках огірків, причина та її усунення

Під час розвитку борошнистої роси з'являється міцелій на листках рослин. Він покриває майже всю поверхню, утворюючи подобу білого нальоту. Цей грибок призводить до того, що листя огірків трансформуються і засихають. Результатом його впливу стає припинення фотосинтезу і загибель плодів.

Читайте також: Шкідники редису і як з ними боротися

Що тоді робити? При перших ознаках появи зазначеного захворювання рекомендується негайно вживати радикальних заходів.

Причому зараз ефективними виявляються народні засоби, наприклад, використання молочнокислих бактерій. Обприскати огірки можна сироваткою  з'єднананою з водою. Обробити листя огірків можна кефіром або кислим молоком, які так само потрібно змішати з достатньою кількістю води.

Видалити, впоравшись з хворобою, білі плями на листі огірків допоможе силікат натрію. Його також потрібно розводити у воді і обприскувати таким розчином уражені рослини. Для ефективної боротьби (але тільки при багаторазовому повторенні обробки) з борошнистою росою можна приготувати настій з кропиви.

Біла мозаїка: на листках огірків білі плями що робити?

Причиною зміни кольору рослини в тому, що починає розвиватися вірус. Це інфекційне захворювання вражає всю рослину. Тому призводить до суттєвого зменшення кількості плодів.

Крім того, що біліє листя у огірків, змінюється і якість врожаю. Плоди деформуються, набувають непривабливого кольору. Головна небезпека цього вірусу в тому, що його неможливо знищити. Якщо на листках огірків з'явилися білі плями у вигляді мозаїки, то всю рослину потрібно негайно викопати і спалити за межами садової ділянки. Весь інвентар потрібно ретельно дезінфікувати.

Така ж дезінфекція потрібна всім здоровим рослинам. Одним з варіантів суміші для обробки може служити таке поєднання. Молочна сироватка з водою, взяті у відношенні один до десяти. Доповнити її потрібно йодом з розрахунку 15 крапель на кожні 10 літрів готового розчину.

Читайте також: Чим труїти колорадського жука на картоплі?

Потім на посадках огірків доведеться провести комплекс заходів, який запобіжить розвитку будь-яких садових комах-шкідників. Так буде виключено переміщення вірусу від зараженої рослини до здорових.

Щоб не виникло питання про те, чому біліють листя у огірків, потрібно проводити необхідні профілактичні заходи. Вони починаються з правильної сівозміни та обробки насіння безпосередньо перед посадкою в розчині марганцівки. А закінчуються тим, що всі залишки рослин після збору врожаю (в кінці літа - початку осені) потрібно знищувати.

З'явилися білі смужки на листках огірків, як бути?

Причина зазначеної зміни кольору листя в тому, що з'явилася личинка мухи-мінера. Цей шкідник живе всередині листа. Білі доріжки - це проходи, які робить собі личинка. Ходи шкідник робить протягом декількох днів. Потім личинка обертається в лялечку, щоб вилупитися дорослою комахою.

Якщо на листках огірків з'явилися білі доріжки, то їх необхідно відразу ж зрізати. Потім закопати їх на глибину мінімум 10 сантиметрів. Таку відстань личинки не подолати. Вони обов'язково загинуть.

Якщо зараження приймає масовий характер, то доведеться використовувати хімічні методи боротьби. Однак, варто пам'ятати, що шкідник здатний звикати до хімікатів, тому стануть стійкими до пестицидів.

Кожну проблему простіше попередити. Те ж і з посадками огірків. Тому при купівлі насіння варто звернути увагу на ті з них, які виведені стійкими до хвороб і шкідників. Але і про агротехнічні вимоги і догляд забувати не варто.