Вирощування помідорів - справа непроста. Чимало сил потрібно докласти, щоб поласувати цими смачними овочами. Проблеми можуть підстерігати на будь-якому етапі вирощування. Одна з найчастіших проблем - розтріскування плодів.

Чому тріскаються помідори

Причин може бути декілька. Розглянемо найпоширеніші.

Причина 1. Неправильний полив

Неправильний полив часто стає виною тому, що на кущі тріскаються помідори. Що ви робите, коли відчуваєте сильну спрагу? Правильно, п'єте. І не просто поглинаєте воду, а п'єте багато і жадібно. Так само роблять і помідори. Коли земля суха, і ви її поливаєте, помідори починають вбирати цю цілющу вологу з великою швидкістю. Шкірочка просто не може розтягнутися так швидко і тому від надлишку рідини лопається. Особливо це актуально для мешканців теплиць, де через високі температури грунт після поливу висихає дуже швидко.

Одноразовий полив справу не рятує, і помідори майже завжди відчувають нестачу вологи.

Причина 2. Невідповідний мікроклімат

Якщо ви вирощуєте помідори в теплиці, то причиною розтріскування помідорів можуть стати також неправильні умови вирощування. Для нормального розвитку помідорів денна температура повітря повинна бути 22-25° С. Якщо ж дні стоять спекотні, то всередині теплиці може бути і 40, і навіть 50° С. У таких екстремальних умовах зростання плодів припиняється, а їх шкірка стає щільнішою. Коли помідор знову починає рости, затверділа шкірка лопається і утворюється тріщина.

Причина 3. Неправильна підгодівля

Напевно, не варто пояснювати, що помідори потребують добрив так само сильно, як і вологи. Але неправильні підгодівлі можуть принести плоду, що розвивається не користь, а шкоду - помідори на кущах почнуть тріскатися. Як же правильно підгодовувати помідори?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Догляд за помідорами в серпні, щоб отримати хороший врожай

Помідори в період зростання потребують підгодівлі двічі на місяць. Внесення добрив потрібно поєднувати з поливом. На етапі формування плодів найбільшу потребу помідори відчувають в калії. Фосфор і азот в цей час можна вже виключити.

Уважно стежте за концентрацією внесених препаратів азоту, фосфору і калію. Якщо ви підгодували помідори концентрованим, а не розведеним водою добривом, плоди можуть потріскатися. У теплиці концентрація повинна бути ще нижче, ніж у відкритому грунті, тому що через високу вологість корисні речовини поглинаються швидше, і рослина просто не встигає їх засвоїти.

Не забувайте про мікроелементи, які помідорам особливо необхідні в період дозрівання плодів.

Причина 4. Надмірне пасинкування і видалення листя

Коли на кущах вже сформувалася достатня кількість плодів, багато дачників прищипують верхівки кущів і видаляють зайві бічні пагони. Таким чином вони намагаються пустити всі сили куща на дозрівання плодів. Але у цієї медалі є й зворотний бік. Втративши велику частину зеленої маси, кущ всю вологу, яка прямувала до листя, віддає плодам. При її надлишку на помідорах можуть з'явитися тріщини.

Чому тріщини на помідорах небезпечні

Через тріщини помідори втрачають привабливий зовнішній вигляд, вони не годяться для консервування. Але це тільки півбіди. Головна ж небезпека цього явища - в тому, що тріщини стають воротами, крізь які легко проникає різна інфекція. Через відкриту рану всередину плода потрапляють збудники інфекцій, які викликають цвіль і гниття продукту. Таким чином, тріснутий помідор стає вразливим до хвороб.

Як уникнути розтріскування помідорів

Щоб уникнути розтріскування помідорів в теплиці і у відкритому грунті, потрібно пам'ятати про правила вирощування помідорів.

Полив помідорів повинен здійснюватися систематично: в спекотне літо - кожні 3 дні, в похмурий період - раз в 5-7 днів. Найкращий варіант - створити систему крапельного поливу, яка буде підтримувати в грунті постійний рівень вологості.

Від швидкого висихання грунту захистить мульчування. В якості мульчі підійде і скошена трава, і солома, і інші матеріали.

У спекотну погоду не забувайте провітрювати теплицю. Постійно відкриті кватирки і, при необхідності, двері знизять надмірну температуру.

Вибирайте сорти, які стійкі до розтріскування.