Серпень - час активного дозрівання помідорів, довгоочікуваний період для городників, коли можна побачити результат своєї праці. Однак не варто розслаблятися, зібравши перший урожай стиглих плодів. Необхідно продовжувати ретельно доглядати за рослинами: поливати, підгодовувати і формувати кущі. Головні завдання в серпні - прискорити дозрівання помідорів і захистити їх від хвороб. Що ж для цього зробити?

1. Регулярно поливайте
 
У серпні помідори як і раніше потребують регулярного поливу. Чітких рекомендацій по частоті поливу не існує, оскільки це залежить від складу грунту і кліматичних умов. І якщо на початку вегетації кущі потрібно поливати рідко, але рясно, щоб коренева система добре розвивалася, то в період дозрівання плодів краще поливати не настільки рясно, але часто, особливо якщо стоїть спекотна погода. Намагайтеся не допускати пересихання грунту, яке чергується з надлишковим зволоженням, оскільки це може привести до розтріскування плодів.
Після поливу в теплиці залишають відкритими вікна і двері, щоб зменшити вологість повітря (вона повинна бути не вище 65%). Коли на кущах починають дозрівати останні плоди, полив помідорів припиняють.
 
2. Замульчуйте грядки
 
Щоб утримати вологу в грунті і не поливати занадто часто, замульчуйте грядку. Шар мульчі ще й допомагає стабілізувати температуру землі: вона повільно нагрівається і повільно остигає, не перегрівається під палючими променями сонця. Під шаром мульчі грунт стає рихлим і повітряним, в ньому активно працюють дощові черв'яки, розмножуються корисні грунтові мікроорганізми.
 
3. Не забувайте про підгодівлю
 
У серпні в помідорів зростає потреба в калії. Він бере участь в обміні речовин рослини, позитивно впливає на імунітет, прискорює дозрівання помідорів, збільшує кількість зав'язей, покращує смак плодів. Джерелом калію є зола, яка залишилася після спалювання трав'янистих рослин, картоплиння, пагонів винограду. Для підгодівлі помідорів в середньому використовується 1 стакан золи на 10 л води. Можна зробити такий настій: 5 склянок золи залити окропом і настоювати протягом доби. Отриманий настій розвести в пропорції 1: 5 і поливати під корінь: 2 л на кущ.
 
 
Склад золи дуже сильно залежить від спалюваної сировини. Наприклад, березові і соснові дрова дають золу, в якій багато кальцію і фосфору. Деревна зола містить і інші важливі елементи живлення, які легко засвоюються рослинами.
 
Позакореневе підживлення йодом допоможе прискорити дозрівання плодів, а також стане профілактикою розвитку різних захворювань. Для обробки помідорів можна приготувати такий розчин: 1 л непастеризованої сироватки, 5 л води кімнатної температури, 15 крапель йоду.
 
За зовнішнім виглядом листя і плодів можна визначити, що помідорам не вистачає живлення. Якщо кущі стоять зелені і красиві, то з харчуванням все в порядку. Якщо листя набувають фіолетового відтінку, значить, рослинам необхідний фосфор. Щоб усунути дефіцит цього елемента, можна провести кореневу підгодівлю суперфосфатом (2 ст.л. на 10 л води). Пожовклі верхні листки часто говорять про нестачу заліза, а якщо на верхівці плодів з'являються темні плями, це говорить про нестачу кальцію.
 
4. Регулярно видаляйте пасинки
 
Велика кількість бічних пагонів гальмує дозрівання плодів і загущає кущ, заважає провітрюванню, що може привести до розвитку різних захворювань. Тому періодично оглядайте кущі і своєчасно видаляйте пасинки. Однак якщо якісь зайві пагони ви випустили з уваги, і на них вже є зав'язі, то видаляти їх не варто - можна обмежитися прищипкою верхівки.
 
5. Обріжте верхівки високорослих кущів
 
Щоб всі сили куща йшли на формування плодів, обріжте верхівки високорослих помідорів. Зріз слід зробити над другим листом після верхньої кисті з зав'язі або суцвіттями. Перед роботою інструмент обов'язково продезінфікуйте.
 
 
6. Видаліть хворе і пожовкле листя
 
Регулярно видаляйте пожовкле і старе листя в нижній частині куща, оскільки вони вже не виконують свою функцію. Щоб кущ добре провітрювався і висвітлювався, можна також видалити нижнє листя на бічних пагонах до першої квіткової кисті. Виявивши перші ознаки захворювань, відразу видаліть хворі листя, щоб запобігти поширенню інфекції.
 
Після того як будуть видалені всі хворі листя, можна обробити кущі рожевим розчином марганцівки. Це стане ще й додатковою підгодівлею помідорів. Для профілактики розвитку захворювань досвідчені городники радять обробляти помідори настоєм часнику з марганцівкою. Для цього 100 г часнику подрібнюють, заливають 1 л води і настоюють протягом доби. Потім масу проціджують, додають 10 л води і 1 г марганцівки. Отриманим розчином обприскують рослини кожні 10-15 днів.