Почуття провини, тривога і сором - бар'єри, що заважають нам вільно розмовляти до, під час і після сексу. Однак, на думку сексологів, мистецтвом еротичної бесіди може опанувати кожен. Деякі партнери під час близькості не розмовляють, не обговорюють свої бажання і не описують свої почуття просто тому, що це заважає їм зосередитися на відчуттях. Якщо вони починають говорити, їх тілесні відчуття стають менш яскравими. У цьому випадку варто попередити про це партнера. У вас в розпорядженні залишаються невербальні способи вираження: стогін, зітхання. Але як бути, якщо нас просто бентежать розмови до, під час і після сексу? Якщо ми не наважуємося вимовити слова, які так і просяться? Якщо не знаємо, що сказати і як сказати? Якщо не впевнені в реакції партнера? Чи можна всьому цьому навчитися? Мистецтвом еротичної розмови може опанувати кожен.

 Ось кілька рекомендацій сексолога.

1. Проведіть репетицію
Подивіться і послухайте, як кажуть на еротичні теми герої фільмів, як вимовляють такі слова. Почитайте еротичну прозу: скажімо, такі класичні твори, як «Небезпечні зв'язки» Шодерло де Лакло, «Коханець леді Чаттерлей» Девіда Герберта Лоуренса, «Тропік раку» Генрі Міллера. Відчуйте слова, які, як вам здається, відображають ваші відчуття, викликають емоційний відгук. Можливо, ви знайдете якісь жартівливі фрази, з легким грайливим відтінком, які буде простіше вимовити. Можна почитати в інтернеті смішні підписи до еротичних картинок. Пам'ятайте, що гумор завжди полегшує завдання, коли нам складно щось зробити через почуття провини, тривоги або сорому. Наодинці з собою спробуйте вимовити вголос ці слова або фрази. Проговоріть їх з різними інтонаціями. Вимовте кілька разів перед дзеркалом. Спробуйте їх написати. Прислухайтеся, що при цьому відбувається у вас всередині, що викликає більший відгук і що вам простіше вимовити. Випробувавши і освоївши ці слова, не кажіть їх відразу партнеру, а для початку відправте в месенджері або напишіть на листівці.
2. Створіть свою  історію
Напишіть еротичне оповідання або еротичну казку. Що це дає? З одного боку, ви наділяє в слова свої фантазії і думки, але при цьому пишете начебто не про себе, а про вигаданих героїв. Так ви знімаєте бар'єри провини і сорому. Можете написати розповідь тільки для себе. Або покажіть партнеру, якщо відчуваєте, що йому це сподобається. Інший варіант: якщо вживання якихось медичних термінів в розмові з партнером здається вам емоційно вихолощений, спробуйте разом з ним придумати свою назву вашим геніталій або дати їм імена. Можна придумати казку про цих героїв. Імена можна використовувати не тільки при особистому спілкуванні. Повідомлення типу «Хитра Лисиця шле привіт піонеру Пете» напевно буде зустрінуте зі сміхом. Це знову-таки допомагає зняти бар'єри, розкріпачує обох.

3. Підійдіть здалеку
Буває, що ми не наважуємося вільно говорити про секс, оскільки не впевнені, що партнеру це сподобається. У цьому випадку спробуйте почитати разом еротичну прозу. Або надішліть партнеру посилання на якусь еротичну розповідь, статтю про еротику і попросіть, щоб він прочитав. А потім запитаєте, що він про це думає. Подивіться разом фільм, де герої ведуть розмови на теми еротики, і подивіться, як партнер на це реагує. Якщо позитивно - візьміть собі на замітку і спробуйте використовувати таку ж лексику. Якщо негативно - тоді не варто цього робити. Коли вам незручно безпосередньо завести розмову про свої фантазії, зробіть це в формі гри з партнером в фанти.
4. Просувайтеся крок за кроком
Якщо вам дуже важливо говорити про свої фантазії, а партнеру це неприємно, потрібно діяти терпляче і методично, поступово підводячи його до таких розмов і тим більше до реалізації фантазій в безпечній для нього формі. Наприклад, якщо ви разом подивилися еротичний фільм і у партнера він викликав відторгнення, обговоріть це в жартівливій формі, а потім час від часу повертайтеся до цієї розмови. Потім до якоїсь урочистої події, наприклад до вашого дня народження, попросіть партнера зробити вам подарунок - здійснити вашу фантазію. Інший варіант: в якійсь особливій романтичній обстановці виконайте бажання партнера, а потім попросіть у відповідь зробити те, що хочеться вам. Якщо він відмовиться, не переживайте, не впадайте у відчай, а дуже доброзичливо і спокійно рухайтесь в обраному напрямку. Ні в якому разі не тисніть, а шукайте до нього підхід, найкраще в жартівливій формі, щоб це не виглядало як насильство. Пропонуйте поекспериментувати, обіцяючи, що ніхто про це не дізнається: «Давай три хвилини пограємо. Неначе це не ми ». Найважливіше - не драматизувати проблему. Потрібно шукати шляхи виходу з неї - екологічні, життєрадісні, з почуттям гумору. Якщо ж ви опинитеся «по інший бік», коли партнер почав говорити вам про свої фантазії, а ви розгублені, пам'ятайте, що в цей момент він дуже вразливий. Будьте делікатні. Але якщо його фантазія загрожує вашому благополуччю (наприклад, вона пов'язана з грубістю, насильством, болем), жорстко відповідайте «ні».