Багато городників не приділяють увагу пасинкуванню перцю, вважають це марним і трудомістким заняттям. Однак щоб отримати хороший урожай, потрібно не тільки регулярно поливати і підгодовувати рослини, але і формувати їх у міру необхідності.

Деякі сорти перцю не потребують пасинкування: кущики ростуть компактними, бічні пагони в нижній частині рослини не утворюються, а на основних гілках - не більше десяти зав'язей. Але якщо ваші перці ростуть пишними кущами, без пасинкування не обійтися, інакше всі плоди не встигнуть дозріти до настання холодів.

Що дає формування куща перцю?

Збільшується кількість зав'язей.

Плоди виростають більші.

Урожай дозріває швидше.

Кущі краще отримують світло і провітрюються.

Формуючи кущ, потрібно враховувати щільність посадок, особливість сорту і погодні умови.

Як потрібно проводити пасинкування?

У міру зростання перцю необхідно бути напоготові і не прогавити той момент, коли з'являться перші пасинки. Як правило, цей момент припадає на період життєдіяльності перцю, коли вже утворилися 9-11 листя. Уважно переглянувши всі пагони, важливо відібрати 2-3 найпотужніших, які згодом будуть основними частинами єдиного «скелета» рослини.

Поки висота рослини не дійде позначки 25-30 см ніяких дій з видалення пасинків робити не варто. У цей період розсада перцю тільки набирає сили і активно розвивається. Після досягнення рослини вищевказаної позначки слід приступити до пасинкування, а саме:

верхівку кущика необхідно видалити. В результаті кущ перцю знайде більш компактну форму з пагонами, що розвиваються з боків;

всі пагони, розташовані в нижній частині куща видалити, залишивши лише 4-5 штук верхніх;

на пасинках, що залишилися перевіряти наявність відростків і не допускати появи нових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підживлення для солодкого перцю для росту та хорошого врожаю

Залишені пасинки, після повноцінного їх розвитку, здатні давати плоди до 20-25 штук з куща. При цьому перці будуть соковиті, м'ясисті. Зазвичай, квіткова брунька розташовується на головному стеблі. Зав'язі ж утворюються практично на кожному розгалуженні.

Крім того, існує ймовірність утворення пагонів, де немає ніякої зав'язі. З певною періодичністю необхідно перевіряти кущ і видаляти безплідні пагони, а також ті, які мають хворобливий вигляд або пошкоджені. Жовте листя найкраще прибирати. Однак робити всі ці процедури потрібно з граничною акуратністю, оскільки стебло рослини дуже крихке і може пошкодитися.

Пасинкування перцю в теплиці проводиться за аналогічною схемою.

Видалення зайвого листя з куща є життєво необхідним процесом. Якщо ж цього не зробити, то перцю буде бракувати достатньої кількості сонячного світла. Можливо, деякі особливо гіллясті кущі необхідно буде підв'язувати. Досить часто доводиться навіть монтувати якусь опору, для того, щоб під вагою власних плодів кущ не зламався. Особливо це важливо робити при вирощуванні високорослих культур.

Взаємозв'язок погоди і пасинкування перцю

Важливе значення на зростання перцю мають погодні умови. Якщо літо видалося спекотним і дощовим, то пасинки будуть постійно формуватися і без їх видалення ніяк не обійтися.

Нижнє листя в такому випадку потрібно буде видалити, щоб забезпечити достатній продув щоб уникнути появи гнилі і різних захворювань. Надмірне і безконтрольне розростання пасинків може привести до того, що коренева система не буде в потрібній кількості отримувати вологу і сонячне світло, що призведе до порушення процесу обміну речовин рослини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим підживлювати помідори під час цвітіння

Посушливе літо і відсутність поливу приведуть до того, що бічні пагони будуть розвиватися дуже повільно і неповноцінно. Нижнє ж листя на кущі, в такому випадку, краще залишити, оскільки воно буде єдиним способом зберегти хоч якусь вологість в землі.

Прищипувати бічний пагін можна відразу, ще на стадії його формування і не чекати, поки на ньому почне з'являтися зав'язь. Такий підхід дозволить сформувати кущ компактний і отримати плоди великого розміру.

Хвору на вигляд рослину перцю краще взагалі не чіпати. Будь-яке механічне пошкодження може ще більше погіршити її стан або привести до загибелі.