Початок цвітіння помідорів - це час, коли пора проводити підгодівлю. Її метою є формування сильних зачатків майбутнього врожаю. Кожен дачник для себе визначає кращий рецепт того, чим удобрити помідори під час цвітіння. Варто пам'ятати про те, що рідка підгодівля засвоюється краще. Тому все потрібно розчиняти або розводити. Підживлення роблять в двох видах: під корінь і на листя.

 Чим обприскати помідори під час цвітіння?

Можна вибрати будь-яке добриво зі списку:

сечовина;

йод;

борна кислота;

селітра;

оцет;

сироватка.

 

Для рясного цвітіння помідор їх потрібно брати зовсім небагато (одну ст. ложку) і додати у воду (10 л), а потім обприскувати. Часто дачники сумніваються в тому, чи можна обприскувати помідори під час цвітіння. Виявляється, що ця обробка дозволяє поліпшити формування нових зав'язей для здорових плодів.

Обприскувати потрібно ввечері, коли денна спека спадає, або вранці в похмурий день. Тоді приготований розчин вбереться. А якщо сонце сильно припікає, то рідина випарується. Крім того, на листках може з'явитися опік.

 

 

Мінеральні добрива: підгодівля помідор під час цвітіння

 

Полив з добривом рекомендується робити в ті ж проміжки часу з тієї ж причини. Волога з грунту легко випарується під дією променів сонця.

 

Перший варіант суміші для підгодівлі складається з фосфорного добрива (20 г), калійної солі (15 г) і селітри (всього 12 г). Цієї підгодівлі вистачить на 1 квадратний метр посадок. Цю суміш варто всипати між рядами квітучих помідорів і присипати землею.

 

Чим підгодувати помідори під час цвітіння в теплиці.

 

Підживлення помідорів в теплиці під час цвітіння відбувається так само, як на відкритих грядках. Тільки потрібно проявляти обережність з азотовмісними комплексами. Біогумус, компост і інші органічні добрива рекомендується ретельно дозувати. До того ж потрібно контролювати температуру води. Вона повинна бути теплою. Тому що перепад температур для коренів квітучих помідорів дуже небезпечний.

 

Для прискорення зростання і підвищення шансу на те, що звужується плід, використовується гетероауксин. Він є стимулятором росту. Його потрібно розводити у воді в пропорції 20 г на літр. Потім за допомогою пульверизатора обприскати кожну кисть квітучих помідорів. Це дозволить отримати великі плоди, які будуть відрізнятися високим вмістом цукру і вітаміну С.

 

Для рясного цвітіння помідори можна підгодувати - коров'яком або курячим послідом.

 

Обов'язковою умовою застосування таких добрив є завчасний ретельний полив. Наприклад, рано вранці, якщо підгодівля буде проводитися ввечері.

 

Кращою натуральною підгодівлею помідорів під час цвітіння, ніж коров'як складно знайти. Для розчину потрібно використовувати його в обсязі літрової банки. Спочатку влити його в 10 літрів води, потім додати половину склянки золи і півтори столові ложки суперфосфату. Витрата такої підгодівлі: півлітрова банка на один кущ помідорів.

 

Добриво на основі курячого посліду готується так. У відро потрібно насипати до третини сухого посліду і залити його водою. Залишити настоювати протягом одного тижня. Після бродіння суміш потрібно розвести: літр на відро води. Потім поливати з розрахунку літр на кущ томатів.

 

Підживлення томатів під час цвітіння золою і дріжджами

 

Для внесення золи потрібно зробити довгі борозенки по грядці. Вони повинні розташовуватися на відстані 10-15 см від рослин. Потім в них потрібно всипати золи, присипати її грунтом і полити.

 

Така підгодівля томатів під час цвітіння в теплиці може бути збагачена. Допоможе цьому мінеральний коктейль. У десятилітрове відро потрібно влити воду і насипати золи з літрової банки. Доповнити суміш борною кислотою (10 г) і йодом (маленький флакон). Дати настоятися протягом доби, а потім полити помідори. Витрачати потрібно по одному літру на кожен кущ томатів.

 

 

При вирішенні того, чим підгодувати томати під час цвітіння, потрібно згадати про дріжджі. Рецепт підгодівлі: живі дріжджі - 100 г, відро води - 10 л, 2 ст. ложки цукру для поліпшення бродіння. Залишити суміш як мінімум на добу, але рекомендується на тиждень. Потім вливати стакан закваски в відро води і поливати кущики томатів.

 

Чим підгодувати помідори під час цвітіння? Заглянем в аптечку

 

Борна кислота. Її потрібно було взяти в такій пропорції: 1 г на 1 л води. Допоможе вона в ситуації, коли квітки томатів стали обсипатися. Тоді необхідно обприскати рослини, приготувавши розчин: у відро води додати одну столову ложку препарату.

 

Марганцівка. В її блідо-рожевому розчині розвести суперфосфат і сульфат калію. Їх потрібно взяти відповідно по 25 і 20 грамів на 10 літрів води. Підживлення рекомендується робити при появі перших квіток.

 

Йод. На відро води буде потрібно 30-40 крапель. Таким розчином потрібно полити помідори під час цвітіння.

 

Метронідазол допоможе захистити урожай від фітофторозу. Для цього упаковку таблеток розчинити у відрі води. Потім обприскати всі рослини. Ця обробка доречна в цілях профілактики. Якщо фітофтороз вже почався, то почати обробку потрібно з часникової настоянки, якою так само обприскати все здорове листя. Причому всі уражені частини необхідно видалити.