Павутинні кліщі хоч і не великі за розміром, але можуть принести велику шкоду.  Вони проколюють клітини рослин і харчуються їх соком, тим самим виснажуючи культури. До того ж, ці шкідники мають особливість блискавично збільшувати свою чисельність в геометричній прогресії, що є ще більш небезпечним, ніж їх харчування.

Чим небезпечні павутинні кліщі

Кліщ висмоктує клітинний сік з рослини за допомогою ротового органу, який нагадує шприц і працює за таким же принципом. Для того щоб отримати харчування, кліщу доводиться прикладати чимало зусиль, але рослині від цього все одно не легше.

Завдяки своїй природі, незапліднені самки павутинного кліща можуть відкладати незапліднені яйця, з яких потім вилуплюються такі ж самки (це явище називається партеногенез). Ця властивість дозволяє шкідникам розмножуватися ще швидше.

Самки прикріплюють яйця до поверхні листя під час росту рослин. Якщо уважно придивитися, то в щілинах і тріщинах парника можна виявити самок, які влаштувалися там на зимівлю, а також відкладені яйця.

Умови розмноження і розвитку павутинного кліща

На те, як швидко буде розвиватися павутинний кліщ, впливає температура повітря. У відкритому грунті більшість видів кліщів може виробляти 1-2 покоління в рік, в той час як більш небезпечні кліщі (павутинний і глодовий) здатні щорічно відтворювати 4-5 поколінь. Це не дивно, адже павутинний кліщ відмінно себе почуває вже при 12 ° С. Чим тепліше стає на вулиці, тим швидше розмножуються кліщі.

Крім того, що павутинні кліщі беруть кількістю, вони ще й воліють пасовищний тип харчування: проколюють клітини і раз на кілька хвилин п'ють сік. В результаті клітини дуже швидко знищуються, і рослина гине.

Як виявити павутинного кліща

Знайти павутинного кліща нескладно - ці павукоподібні люблять забиратися під листя між жилками, люблять бутони і молоді пагони. Завдяки своїм павутинкам, шкідники можуть швидко пересуватися по всій рослині, а також перелітати на рослини, які ростуть поруч.

Найголовніша ознака наявності кліща - павутинка з чорними рухливими точками. На листі теж з'являються точки - сліди від проколів. Через деякий час такий лист починає засихати, змінює колір із зеленого на бурий, скручується і обпадає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли прибирати часник з грядки і як правильно його зберігати

Павутина, крім того, що допомагає кліщів вільно пересуватися по рослинах, ще й захищає їх від хижаків, навколишнього середовища, а також сприяє збереженню оптимальної для кліщів температури і утримує потрібний рівень вологості.

Як боротися з павутинним кліщем

Знищити павутинного кліща не так-то просто. Навіть обробка рослин кожні 14 днів не дасть потрібного ефекту, тому що чисельність шкідника постійно збільшується.

Важливий фактор розмноження кліщів - вологість на рівні 30-50%. Зазвичай вищевказаний рівень зберігається при регулярному провітрюванні парника. Але кліщі трохи знижують швидкість розмноження при вологості 90%. Значить, в боротьбі повинен бути комплексний підхід - використання акарицидів і підвищення вологості до 80-90% і вище (проте при цьому треба пам'ятати, що не всім рослинам підходять такі умови).

Боротися зі шкідниками допоможуть і регулярні обприскування водою - адже самі кліщі та їх яйця гинуть в її краплях. Правда, якщо ви побачили, що деякі рослини сильно пошкоджені, їх потрібно видалити, тому що вони будуть становити небезпеку для інших - здорових рослин.

Для того щоб ефективно боротися з павутинним кліщем в теплиці, доведеться поміняти режим підгодівлі рослин. Добрива, що містять азот, які активно використовують в парниках, як раз є сприятливими для розмноження кліща, під час боротьби їх використання потрібно звести до мінімуму. Шкідник не любить фосфор, калій і кальцій - добрива з цими мікроелементами уповільнюють зростання його чисельності.

В період боротьби з шкідником городники не рекомендують захоплюватися "органікою", а також препаратами, що містять амінокислоти і фітогормони. Адже головне в цей момент - захистити рослини від кліща, а вже потім можна думати про те, як повернути їм декоративність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися від мурах на городі, в саду та в будинку. Народні засоби

Кліщі легко адаптуються до препаратів, тому їх потрібно міняти - одну діючу речовину можна використовувати тільки один раз в сезон. Щоб зупинити спалах зростання кліщів, знадобляться 3-4 обробки. В ідеалі потрібно проводити акарицидні обробки один раз в тиждень.

Як правило, після кожної обробки (зазвичай через 12-24 години) оцінюють, наскільки вона була ефективною. Для цього контрольні рослини оглядають під лупою. Якщо на 2-3 добу після проведеної обробки ви побачите значну масу рухомих кліщів, обробку необхідно повторити, але в цьому випадку доведеться застосувати інший препарат.

Щоб заходи боротьби з павутинним кліщем були ефективними, разом з обприскуванням потрібно підтримувати в теплиці високий рівень вологості, а також підвищувати імунітет рослин за допомогою правильної і своєчасної підгодівлі, яка сприяє зміцненню клітинних стінок. Перемогти павутинного кліща можна тільки в тому випадку, якщо використовувати всі методи боротьби в комплексі.