Часник вже давно став невід'ємним інгредієнтом багатьох страв і народних рецептів. Щоб цілий рік мати під рукою запашні і свіжі головки, потрібно знати, як і де правильно зберігати їх вдома в зимовий час.

Як правильно готувати урожай для зберігання?
 
Правильно проведена підготовка є гарантією того, що продукт не зіпсується в зимовий період.
 
Підготовка до зимівлі повинна починатися з етапу збирання врожаю. Важливо знати, що існує два види часнику, які визначають терміни його збору:
 
Зимовий, час збору - кінець липня.
 
Визначення готовності: листя жовтіє, лусочки стають тоншими, шкірка суцвіть починає тріскатися.
 
Яровий, час збору - перша половина серпня.
 
Визначення готовності: листя сильно жовтіють і починають нахилятися і лягати на землю.
 
Викопування потрібно робити акуратно, оскільки пошкоджені головки псуються набагато швидше цілих і сильніше схильні до розвитку бактерій. З цією метою використовуються вила або лопату.
 
Після викопування часник потрібно добре просушити. Робити це краще під відкритим сонцем. Стебла необхідно відрізати, крім тих випадків, коли передбачається плетіння кіс або пучків.
 
Після збору врожаю необхідно позбутися від усіх:
 
пошкоджених головок;
 
підгнилі або уражених бактеріями;
 
порожніх головок.
 
Проблеми, що виникають при зберіганні
 
Найголовніша і практично єдина проблема, яка може виникнути під час зимівлі - це псування головок. Вона може відбутися з кількох причин.
 
В першу чергу, це зараження грибком. Уникнути цього можна завдяки дуже ретельному сортуванню. Також продукт може зіпсуватися через неправильні умови зберігання.
 
 
Зберегти часник на зиму в домашніх умовах досить просто. Головне - дотримати всіх заходів з підготовки та вибрати найбільш підходящий для себе спосіб. Виконавши всі встановлені рекомендації, ви зможете радувати себе смачним і соковитим овочем аж до збору нового врожаю.
 
Способи зберігання часнику в домашніх умовах
 
Перевірений часом спосіб - це плетена коса з висушених зі стеблом головок. Готову косу залишають в темному і сухому приміщенні. Для цього підійде шафа або комора. Часникові коси займають дуже мало місця, проте вимагають вміння і вправності, щоб добре сплести стебла між собою.
 
Зберігання в пучках
 
Висушені зі стеблами головки зв'язуються в пучок за допомогою мотузки і підвішують в сухому приміщенні. Спосіб практично нічим не відрізняється від попереднього, а пучки можуть також виступати в якості прикраси інтер'єру.
 
Використання банок і ящиків
 
Багато людей вибирають для зимівлі часнику трилітрові банки, нічим не засипаючи головки. Це дозволяє йому не сохнути і не проростати. Банки необхідно ставити в холодильник або на балкон. Рекомендується використовувати простерилізовані банки.
 
Щоб зберегти часник в ящику, необхідно пересипати його дно сіллю, потім викласти частину головок, знову посипати сіллю і викладати таким чином шар за шаром. Такий варіант дозволяє овочу залишатися свіжим і соковитим протягом тривалого часу.
 
Зберігання в мішках
 
Для цього використовуються мішки, виготовлені з натуральних матеріалів. Рекомендується періодично перебирати вміст мішечка, щоб прибирати зіпсовані головки.
 
Для того щоб знизити ризик появи цвілі і бактерій, необхідно попередньо замочити часник в концентрованому соляному розчині, дати йому просохнути, а потім помістити в мішок.
 
Зберігання в холодильнику
 
Щоб залишити овоч на зимівлю в холодильнику, його потрібно добре просушити, розкласти по паперовим пакетиках і покласти окремо від інших продуктів.
 
Щоб запобігти псуванню продукту в холодильнику, рекомендується пересипати вміст пакетиків сіллю або цибулевим лушпинням.
 
Заморожування та консервування
 
Заморожувати можна як цілі очищені зубчики, загорнуті у фольгу або харчову плівку, так і дрібно нарізані, щоб скоротити час приготування при їх використанні. Даний варіант підійде для тих, хто застосовує овоч при приготуванні їжі не так часто, оскільки заморозка змінює смак і структуру цього продукту.
 
Для консервації можна використовувати вино або оцет. Для цього очищені зубчики поміщаються в банку і заливаються сухим вином або білим оцтом. Щільно закрита банка поміщається в холодильник. Спосіб дозволяє часнику не псуватися до чотирьох місяців.
Зберігання часнику в борошні
 
Також, зберігають часник в звичайному білому борошні. Справа в тому, що борошно дуже добре поглинає надлишки вологи. На дно каструлі, банки або будь-якого іншого посуду з кришкою насипають шар борошна. Потім обвалюють в борошні часникові головки, щільно укладають в ємність, зверху знову присипають борошном і закривають кришку. Часник зберігає свою свіжість до літа.
 
 
Зберігання часнику в золі
 
Можна використовувати для зберігання часнику і золу. У звичайну картонну коробку необхідно насипати золу шаром в 2 сантиметри і зверху щільно укласти головки часнику. Наступним шаром знову буде зола, потім - часник і так далі. Самий верхній шар повинен бути з золи. Укомплектовану таким чином коробку можна спокійно зберігати прямо на кухні.
 
Зберігання часнику в цибулинні
 
Якщо у вас величезні врожаї цибулі і залишається багато цибулиння, чому б не використати її для зберігання часнику? Цибулевим лушпинням можна пересипати часник в мішку, кошику або ящику і прибрати куди-небудь вище, на антресолі.
 
Зберігання часнику в харчовій плівці
 
Харчовою плівкою туго обертають кожну головку часнику в два шари. Плівка добре захищає цибулини від висихання.