Поява навіть однієї рослини борщівника може стати причиною для серйозних хвилювань. Як же вберегти себе і свою ділянку від отруйного загарбника?

Чим небезпечний борщівник?
 
Практично у всіх частинах борщівника Сосновського містяться сполуки, які перешкоджають поділу інших клітин. Саме тому навіть недовгий контакт з соком цієї рослини призводить до утворення ран, які довго заживають. Небезпеку для здоров'я людини представляє навіть пилок рослин, який є дуже сильним алергеном. Вдихання ефірних масел, що виділяються рослиною і може призвести до набряку гортані і, як наслідок, утруднення дихання.
 
Як вивести борщівник
 
Боротьба з борщівником вимагає сталості. Найменше зволікання в справі знищення може звести нанівець всі докладені зусилля.
 
Для досягнення максимального ефекту в боротьбі з борщівником, вам доведеться поєднати відразу кілька способів. Якщо ж рослина зуміла "заселити" солідну територію, то найбільш оптимально звернутися за допомогою до фахівців.
 
Викопування коренів. Якщо ви виявили на своїй ділянці один-два молодих кущика цієї рослини, то найефективніше буде акуратно викопати борщівник з корінням на глибину 15-20 см і обов'язково його спалити.
 
Заміщення іншими рослинами. Ефективно застосовується при обробці великих територій. Землю, на якій росте борщівник, обробляють за допомогою сільськогосподарської техніки, після чого в грунт висаджують культури, які швидко розростаються.
 
Накривання сходів. Від молодого борщівника можна позбутися за допомогою світло- та водонепроникного матеріалу. Закрийте сходи гідроізоляційною плівкою і залиште її там на два роки. Менший термін просто не має сенсу, тому що інакше рослина зуміє зберегти своє коріння і швидко відновиться.
 
 
Гербіциди. Якщо трапилося так, що з якихось причин борщівник заселив всю вашу ділянку, то без застосування спеціальних засобів вам не обійтися.
 
Захистіть себе під час роботи з борщівником і не залишайте відкритих ділянок шкіри. На вас повинні бути щільний верхній одяг з високим коміром, закрите взуття, гумові рукавички, головний убір і будівельні окуляри. В ідеалі слід скористатися респіратором (особливо актуально для алергіків) або хоча б медичною пов'язкою. Після проведення робіт обов'язково виперіть речі.
 
Як лікувати опік від борщівника
 
При найменшій підозрі на опік відразу ж обмотайте постраждалу ділянку шкіри будь-яким світлонепроникним матеріалом і як можна швидше йдіть в недоступне для сонячного світла місце, де ви зможете продовжити надання першої допомоги.
 
Ретельно промийте шкіру, на яку міг потрапити сік борщівника великою кількістю проточної води з господарським милом або звичайною харчовою содою. Зверніть увагу, що обмежитися нанесенням одних лише дезінфікуючих засобів вам не вдасться, тому що вони не зможуть нейтралізувати вже запущену хімічну реакцію.
 
Захистіть "підозрілу" ділянку шкіри пов'язкою або одягом. Пам'ятайте, що активність соку борщівника може проявитися навіть через кілька днів, тому важливо якомога уважніше прислухатися до власних відчуттів.
Якщо через якийсь час шкіра почала червоніти, а потім і зовсім вкрилася водянистими бульбашками, після промивання рани проточною водою акуратно промокніть її стерильною серветкою, після чого накладіть чисту пов'язку. Якщо ж на місці бульбашок почали утворюватися виразки з чітко вираженими краями, бажано по можливості показати рану фахівцю. Приводом для негайного звернення до лікаря служать наступні показання:
 
Діти дошкільного віку. Чим молодша дитина - тим вразливіша його шкіра для впливу фітохімікатів і тим швидше його потрібно показати лікарю.
 
Велика площа ураження, навіть якщо опік виражений не пухирями, а звичайним на вигляд почервонінням.
 
Глибокі виразкові утворення, за зовнішнім виглядом нагадують опік третього ступеня, незалежно від площі ураження.
 
Сік або леткі сполуки потрапили в очі або на слизову оболонку рота. В цьому випадку виникає ризик розвитку сліпоти в результаті опіку рогівки. Можливий набряк гортані і бронхів, зафіксовані випадки набряку верхньої частини стравоходу.