Кожен господар бажає отримати гарний врожай в своєму саду. Але для цього потрібно за ним доглядати і підживлювати. Тому, дізнайтеся чим підгодовувати ваші плодові дерева в липні.

Чим підгодувати яблуні та груші в липні
 
Можна скористатися трав'яним настоєм, яким поливають яблуні і груші двічі за липень з інтервалом в 2 тижні. На доросле дерево витрачають до 30 л розведеного настою.
 
Додатково проведіть позакореневе підживлення, обприскуючи крону плодових дерев добривами (гумат натрію або калію, але обов'язково - з мікроелементами). Для цього 5 г сухого порошку розведіть в 10 л води температурою 25-28° С. Якщо ви купили препарат в рідкому вигляді, то при приготуванні розчину скористайтеся інструкцією.
 
Чим підгодувати сливу, аличу та абрикос в липні
 
У перші два роки після посадки сливу (в тому числі одну з її різновидів - аличу) не підживлюють, оскільки на цей час їй цілком вистачить внесених при посадці добрив. Якщо час формування плодів випадає на липень, підгодуйте сливу (аличу) розчином курячого посліду в пропорції 1:20. Рідкі добрива вносять в лунки, вириті на відстані 60-80 см від стовбура дерева, але не під його корінь.
 
Чим підгодувати вишню і черешню в липні
 
Дерева у віці до 4 років влітку не підгодовують: як і у випадку зі сливою, в цей період ще "працює" запас поживних речовин, внесених при посадці. П'ятирічні і більш дорослі дерева потребують липневої підгодівлі тільки в разі нестачі поживних речовин.
 
 
Чим підгодувати смородину і агрус в липні
 
Добрива для смородини і агрусу вносять в основному навесні і восени. Влітку ж необхідно тільки стежити за вологістю, не допускаючи перезволоження земляного кома під рослинами, але і не пересушує їх.
Однак якщо ви помітили на листках плями, не пов'язані з хворобами і шкідниками, або кущ виглядає ослабленим, після збору врожаю проведіть позакореневе підживлення комплексним добривом з мікроелементами.
 
Чим підгодувати лохину в липні
 
Та ж ситуація і з лохиною. У літній період її підгодовують в період цвітіння, а також вже після плодоношення. Зате саме в липні місяці, а також і в серпні їй необхідний рясний полив, який, однак, теж не повинен покидати меж розумного. Волога потрібна лохині тому, що як раз в цей час кущі плодоносять і закладають квіткові бруньки для майбутнього врожаю.
 
Уважно стежте за кольором листя лохини: помітили, що вони зблідли або червоніють, значить пора підкислити грунт в пристовбурних кругах. Для цього у відрі води розведіть 100 мл оцту і вилийте по відру під кущ.
 
Чим підгодувати полуницю в липні
 
Якщо полуниця в цьому місяці все ще плодоносить, варто підживити її по листю настоєм кропиви. В інших випадках, тобто після збору врожаю, культуру найкраще підгодувати добривом на основі рідкого гною. Для цього треба на чверть заповнити 10-літрове відро свіжим рідким гноєм, залити його водою і залишити на три дні. Отриманий настій розбавляють водою: на одну частину настою беруть 5 частин води і вносять у грунт під садову суницю з розрахунку 1 л під один кущ.
 
Другий варіант - добриво на основі коров'яку. Розчиніть його в воді в пропорції 1:10 і додайте 40-50 г суперфосфату, а також 100-150 г деревної золи. Вносьте під кожен кущ не менше 1 л розчину.
 
Чим підгодувати малину в липні
 
Залежно від сорту малини варіюється термін формування її плодів, а значить, і характер підгодівлі. Так, ранні сорти малини в липні вже можуть завершити своє плодоношення, після закінчення якого в число процедур входить кореневе підживлення суперфосфатом (50 г) і сульфатом калію (40 г), внесеними на глибину 10-15 см.
 
 
Більш пізні сорти ще радують урожаєм в другому літньому місяці, а значить, саме час підгодувати їх сульфатом калію з розрахунку 2 ст.л. на 10 л води. Кущі в цьому випадку так само удобрюють під корінь.
 
Чим підгодувати виноград в липні
 
Якщо виноград у вашому саду зовсім недавно завершував цвітіння, то в липні потрібно провести підгодівлю по листю. Для цього в 10 л води розводять 40 г сечовини, 100 г суперфосфату, 50 г сірчанокислого калію, 5 г борної кислоти (кожен компонент спочатку розчиняють окремо). Потім додають будь-який розчин мікроелементів.