Влітку можна помітити, що на малині почали всихати ягоди, листя, а то і повністю пагони. Що ж може до цього призвести і як цього уникнути читайте далі.

Чому сохне малина:
нестача азоту, калію, магнію, заліза або марганцю;
надлишок калію;
старіння листя і/або пагонів;
посушлива погода і недостатній полив;
паразитарна поразка, особливо комахами;
інфекція.
 
Помилки в догляді
 
У посушливу погоду рослинам потрібно більше вологи, інакше листя в'януть, жовтіють на краях, а потім і обпадають.
Неправильні підгодівлі також здатні викликати жовтизну на листках, а потім і стеблах. Помітивши характерні ознаки, потрібно внести відповідне добриво.
 
Хвороби і як з ними боротися
 
Кущ сохне разом з ягодами через різні інфекції, що містяться в грунті, воді та рослинних рештках. Їх переносять комахи, наприклад, попелиці та кліщі. Щоб уникнути грибкових інфекцій, потрібно стежити за вологістю, вентиляцією в малиннику і навесні і восени обприскувати фугніцидами. Від вірусних інфекцій вбереже чистий інструмент для с/г робіт, грамотний догляд, який підтримує імунітет, і обприскування інсектицидами, що вбивають комах-переносників хвороб.
 
Кореневий рак
 
Він уражає старі кущі, що ростуть багато років на одному місці. Грунт стає лужним, і створюються сприятливі умови для розвитку інфекційного раку. Помітити його перші ознаки неможливо - якщо тільки вдало випаде час пересадки. На коренях утворюються м'які нарости, які потім поступово тверднуть і перетискають потік поживних речовин.
 
 
В результаті хвороби надземна частина малини сохне разом з ягодами і гине. На цій стадії боротися з раком коренів марно - рекомендується викорчувати і спалити кущі, землю перекопати і підкислити, а потім або висадити на грядку рапс, або залишити порожній для «відпочинку».
 
Хлороз малини
 
Вірус проникає через злами в корі, і кінчики листя згортаються. Головні переносники - нематоди і кліщі. Найчастіше хлороз проявляється навесні і влітку. Боротися з ним неможливо, тому проводять профілактику:
поливайте кущ відстояною водою;
стежте за тим, щоб кислотність грунту не підвищувалася.
Провокує розвиток захворювання холодне літо і нестача марганцю, заліза і бору. Інфікований кущ змінює забарвлення, листя жовтіє по краях, а пагони стають тонкими. Засохлу малину спаліть далеко від садової ділянки. Ні в якому разі не вирощуйте нові саджанці на тому ж місці.
 
Іржа
 
Це грибкова хвороба, недуга знижує врожайність на 30%. Влітку хворі гілки надломлюються і засихають разом з ягодами, а листя сохне і згортається.
 
Заходи профілактики:
Спори грибка зимують в опалому листі, тому прибирайте всі рослинні залишки.
Не ігноруйте обрізку, так як велика кількість гілок погіршує циркуляцію повітря і провокує зростання грибків.
Не забувайте про підживлення.
 
Антракноз
 
Ще один грибок, він розвивається при температурі вище 22 градусів і вологості більше 90%. Переноситься навіть на підошві взуття. У посуху хворі гілки малини тріскаються, а в дощ гниють. При антракнозі листя згортаються, а їх кінчики покриваються плямами. Якщо він розвивається під час плодоношення, ягоди засихають.
 
Шкідники і боротьба з ними
 
Личинки обгризають квіти і листя, в деяких випадках страждають навіть гілки. Щоб захистити рослини, дізнайтеся, як боротися з комахами.
 
Павутинний кліщ
 
Він ховається на нижньому боці листків і харчується їх соком. Обплетені його павутиною, пластини скручуються, сохнуть і обпадають. Перша ознака - дрібні світлі цятки на нижньому боці листків. Пізніше стає помітний білий наліт - це павутина.
 
 
Попелиця
 
У період дозрівання нирок з'являється перше покоління личинок. При рясному зараженні гілки засихають, а листя згортаються. Попелиця утворює на листках цукристий наліт. Боротися з нею можна народними методами.
 
Малинний  жук
 
Його самка з легкістю відкладає до 50 яєць за сезон. Влітку ненажерливе потомство вже псує більшу частину врожаю. Ягоди сохнуть біля самої основи і обпадають.
 
Влітку, під час плодоношення, кущ потребує достатньої кількості світла і сильно розростається. При цьому верхні гілки не пропускають сонячне світло і ускладнюють надходження поживних речовин.
 
Якщо малинник загус, гілки починають перекривати один одному доступ до сонячних променів, в гущі застоюється повітря і підвищується вологість. Листя слабшають і втрачають яскравість через дефіцит ультрафіолету. А вологе застояне повітря провокує гниль.
 
Іноді з висиханням гілок можна переплутати природний процес здерев'яніння. Тому якщо гілки малини "сохнуть" в кінці сезону, то це цілком нормально. Здерев'яніння молодих пагонів ближче до осені закономірне і завжди супроводжується розтріскуванням  кори. Але якщо раптом стебла почали розтріскуватися завчасно (наприклад, в середині літа), то, швидше за все їм не вистачає вологи, або їх "перегодували" добривами і вони "дорослішають" заздалегідь. А ось це вже небезпечно тим, що тягне за собою більш серйозні наслідки.
 
Для того щоб в майбутньому кущі малини не сохли, потрібно суворо дотримуватися деяких правил:
регламентувати полив і підживлення рослин, мульчувати грунт на зиму, а також своєчасно проводити профілактичні заходи.