Поява помаранчевих плям на листках смородини явно сигналізує про виникнення проблеми. Зазвичай так проявляє себе іржа, яка може бути двох видів. Збудники захворювання - патогенні гриби. Розвитку іржі сприяють певні зовнішні умови. Для боротьби із захворюванням дачники можуть використовувати хімічні препарати і народні засоби. Чимале значення мають також профілактичні заходи.

Види іржі на смородині
 
Зазвичай смородину вражає два види іржі – стовпчаста і бокальчаста. У кожної з них свій збудник. Бокальчасту іржу викликає гриб з класу базидіоміцетів. Крім смородини захворювання часто вражає агрус. Симптоми з'являються на всій вегетативній частині рослини. Грибок вражає свіжі пагони і листя, квітки, ягоди. Хвороба дуже сильно знижує врожайність і послаблює сам кущ.
 
Стовпчаста іржа провокується базидіальним грибом. На дачній ділянці міцелій паразитує на чорній і червоній смородині, агрусу. Особливо схильна до захворювання чорна смородина. Ризик захворювання збільшується, якщо поблизу росте кедр або є сосновий ліс. На уражених листках смородини перші симптоми з'являються з нижньої сторони приблизно через 2 тижні з моменту зараження.
 
При зараженні бокальчастою ??іржею симптоми можуть з'являтися на будь-яких частинах смородини, але найбільше прояви помітні на листках. На верхній стороні листя з'являються яскраві помаранчеві плями. У міру розвитку гриба на уражених місцях утворюються чорні крапки. На нижній поверхні листя формуються жовті подушечки, трохи пізніше набувають форму келишком, що і відбилося в назві хвороби. При прогресуванні ураження листя починає деформуватися, а потім і зовсім опадають. Ягоди на таких кущах розвиваються неправильно, набувають потворну форму. Надалі їх ріст припиняється, плоди починають сохнути і опадати. Сповільнюється ріст молодих пагонів, гілочки стають викривленими і часто обмерзають взимку.
 
 
Симптоми столбчатої  ??іржі з'являються на рослинах в середині літа. Верхня поверхня листя покривається жовтими плямами. З нижнього боку листових пластин починають формуватися помаранчеві подушечки, що містять спори. Даний гриб розмножується протягом другої половини літа і поширюється по території ділянки. Інтенсивному розвитку хвороби сприяє тепла і волога погода у другій половині липня і в серпні. До кінця літа з подушечок на нижньому боці листків при наявності крапельної вологи формуються жовто-бурі стовпчики.
Уражена смородина завчасно втрачає листя, що помітно послаблює кущ і знижує його опірність морозам.
 
При ураженні будь-яким видом іржі смородина передчасно скидає листя, через хворобу можуть також опадати квітки і зав'язі, що негативно впливає на врожайність. У суху погоду руді плями на смородині з'являються рідко, а ось якщо зарядили дощі, дачникові потрібно бути насторожі. Чагарник необхідно регулярно оглядати, стежачи за його станом. При появі симптомів іржі слід терміново вживати заходів по придушенню грибка.
 
 
Народні засоби боротьби та профілактики проти іржі
 
Настій коров'яку.
 
Відро об'ємом 10 л на 1/3 заповнюють рідким гноєм і наливають до верху водою. Склад потрібно перемішати і залишити для настоювання на 3 дні. Перед застосуванням настій розбавляють водою у співвідношенні 1:10.
 
Кисломолочний продукт.
 
Можна використовувати кисле молоко, кефір або сироватку. Будь-який з цих продуктів розбавляється водою в пропорції 1:10, після цього проводять обприскування смородини.
 
Настій часнику.
 
Беруть 200 г подрібнених зубчиків часнику, кладуть в 3-літрову банку, заливають водою і залишають на 2-3 дні. Після цього настій проціджують і використовують  для обробки. До речі, часник корисно висадити неподалік від смородини для відлякування різних шкідливих комах.
 
 
Розчин соди.
 
Розчин готують з 5 л води, 2 ст. ложок соди і 2 ст. ложок рідкого мила. Суміш ретельно перемішують до повного розчинення компонентів, після цього розчином обприскують кущ. Обробку слід проводити в суху похмуру погоду. У сонячні дні кущі обприскують вранці або ввечері один раз в 5-7 днів. Якщо дощ змив нанесений склад, обприскування необхідно повторити.
 
Профілактика появи іржі
 
Щоб кущі смородини залишалися здоровими, необхідно своєчасно очищати територію біля ягідника від бур'янів, особливо осоки. Влітку слід регулярно розпушувати грунт, а навесні і восени перекопувати його. Опале листя відразу спалюють. Для зміцнення імунітету кущів потрібно за графіком вносити фосфорно-калійні добрива. Смородина потребує проведення своєчасної санітарної і омолоджуючої обрізки. Ранньою весною рекомендується обшпарювати кущі окропом. Не варто панікувати, помітивши помаранчеві плями на листі смородини. Перемогти хворобу можна, головне, діяти невідкладно і планомірно. Залишати без уваги такий симптом не можна, інакше можна втратити значну частину врожаю або навіть цілий кущ.