Фітофтороз - надзвичайно шкідливе захворювання рослин, перш за все картоплі, помідорів, перцю, баклажанів.

 Найбільшою мірою проявляється в другій половині літа, при високій вологості і відносно низькій температурі (12-25 градусів). Зазвичай в нічний час, коли випадає багато роси, або з настанням дощового періоду. Збудником захворювання є паразитичні гриби.

Захворювання проявляється сіро-бурими плямами (звідси друга назва захворювання - "сіра гниль"), нерідко оточеними кільцем білої плісняви ??або покритими легким нальотом. Рослини швидко гинуть, плоди втрачають свій вигляд, причому не тільки на грядці, а й в процесі транспортування або зберігання.
 
Хворобі легко запобігти за допомогою нескладних профілактичних заходів. І навіть у разі захворювання, за умови регулярної перевірки рослин, його легко можна припинити з перших симптомів.
 
На листі і стеблах помідорів при захворюванні утворюються сіро-бурі плями різноманітної форми, зазвичай зі світло-зеленою облямівкою по колу. З нижнього боку листків при вологій погоді помітний білий наліт - спори гриба-збудника. Суцвіття чорніють, засихають квітконоси і листки. На уражених плодах з'являються тверді коричневі плями розпливчатої форми. Плід поступово буріє і в кінцевому підсумку загниває.
 
 
Фітофтороз активно розвивається після сильних туманів і тривалих дощів, особливо сильно при сильному зниженні нічної температури і різких перепадів денних і нічних температур, що призводить до розтріскування плодів і стебел томатів. Часто захворювання передається від картоплі.
 
Профілактика
 
Для посадки вибирають сорти, стійкі до захворювання.
 
Посадки помідорів на максимальну відстань віддаляють від картопляних грядок.
 
Для вирощування помідорів вибирають найбільш сприятливі умови - добре провітрювані і максимально освітлені місця, без застою вологи і повітря. У місцях, де є невеликий вітер, спори цвілі не будуть зв'язуватися з рослинами, а самі рослини після роси і дощу будуть швидше сохнути, що обмежить виникнення грибів.
Перед посівом бажано обробити насіння однопроцентним розчином перманганату калію (1 г на 100 мл води) протягом 20-25 хвилин. Після обробки насіння слід промити і підсушити.
 
Для підвищення стійкості рослин до хвороби збільшують дозу фосфорно-калійних добрив (1 ст. ложка на 5 л води, по 1,5 л під кожну рослину). Брак поживних речовин в грунті сприяє розвитку захворювання - ослаблені рослини не в змозі впоратися з хворобою.
 
Для підвищення стійкості до фітофторозу проводять позакореневе підживлення рослин розчином борної кислоти (1 ч ложка на 10 л води, 1 л на 1 кв метр).
 
Вирощування помідорів ізольовано в теплицях обмежує посадки від попадання на них спор грибів з інших культур і врятує від несприятливих умов середовища.
 
Полив рослин здійснюють в першій половині дня, щоб до вечора вологість була мінімальною.
 
Мульчуючи грунт навколо грядок з помідорами, можна сприяти зменшенню вологості повітря і уберегти рослини від попадання на них вологи з поверхні землі.
 
 
Після збору врожаю необхідно прибрати всі рослинні залишки, а грунт перекопати на глибину 20 см. При вирощуванні помідорів в теплицях краще повністю замінити верхній шар грунту.
 
При можливості необхідно дотримуватися сівозміни культур. Помідори не бажано висаджувати на те ж саме місце раніше ніж через чотири роки після попередньої посадки.
 
Заходи боротьби
 
У разі, якщо помідори все таки виявилися вражені фітофторозом необхідно негайно приступити до лікування рослин.
 
Чим раніше виявлена ??хвороба -тим більше шансів врятувати рослину і уникнути поширення захворювання.
Першими уражаються нижні листки томатів і стебла. Останніми з'являються плями на плодах.
 
Хворе листя необхідно видалити відразу ж при виявленні. Це необхідно робити вкрай обережно, так як спори грибка при трясці можуть потрапити на здорові рослини. Для цієї мети зручно використовувати садовий ніж або ножиці.
 
Пошкоджені плоди теж слід зрізати і знищити.
 
Наступний етап - лікування, спрямоване на запобігання повторних захворювань помідорів. Рослини обробляються фунгіцидами, які містять мідь. Повторне обприскування проводять через один-два тижні. Важливо пам'ятати, що останню обробку фунгіцидами проводять за 20 днів до збору врожаю.
Якщо нічна температура сильно знижується і існує загроза розвитку фітофторозу, з грядок збирають зелені плоди, дезінфікують їх в гарячій воді (1,5-2 хв при 60° С), ретельно висушують і залишають дозрівати в темному приміщенні при 25 ° С.