Як випадкові зв'язки впливають на емоційний стан людини? Саме це вирішили з'ясувати психологи з Нью-Йоркського і Корнельського університетів. Вони очікували, що у випробовуваних буде падати самооцінка, виникне тривожність.

Але результат здивував учених. В експериментальну групу ввійшли студенти обох статей, які практикували одноразові сексуальні зв'язки - з випадковими партнерами, друзями, колишніми коханими, всього 371 добровольців. При цьому 42% учасників складали ті, хто вступав у випадкові зв'язки, перебуваючи в постійних стосунках. Протягом 12 тижнів експерименту піддослідні заповнювали щоденники, де фіксували свої випадкові зв'язки, що відбувалися в цей період часу, і описували відчуття, пов'язані з інцидентом. Вивчення записів показало: після чергового зв'язку на одну ніч більшість студентів випробували поліпшення емоційного стану. Вони відчували себе цілком комфортно: випадковий зв'язок приносив їм відчуття задоволеності життям і підвищував самооцінку.
Задоволення від випадкового зв'язку залежить від мотивації, через яку цей зв'язок стався

Дивним відкриттям для вчених стало те, що зв'язку «на стороні" не обтяжували навіть тих випробовуваних, які перебували в стабільних відносинах, а таких, нагадаємо, було трохи менше половини.Вчені відзначили, що неприємні емоції при випадкових зв'язках в основному отримали ті, хто в моменти близькості забував про засоби контрацепції або перебували в стані алкогольного сп'яніння. Подальші дослідження показали, що задоволення від випадкового зв'язку залежить від мотивації. Так, випадковий секс може викликати і депресію - в тому випадку, якщо причиною послужило бажання помститися іншому партнеру, підвищити самооцінку або забути про життєві негаразди.
Про що говорять результати цього дослідження?
Про те, як ставитися до випадкового сексу, психологи і сексологи сперечаються досить давно, проте до спільної позиції до сих пір так і не прийшли. Багато в чому тому, що реакцію людей на випадкові статеві зв'язки розглядають не комплексно, а фрагментарно. І результат виходить досить однобоким.
Саме так і сталося з дослідниками з Нью-Йоркського і Корнельського університетів. І ось чому:
1. Фокус-група складалася виключно з людей, що практикують випадкові статеві зв'язки. Неодноразово, а від декількох разів до регулярного досвіду. «Дивно», що дослідження показало, що більшість «піддослідних» зазнавало в результаті позитивні емоції, чи не так? Це все одно що набрати фокус-групу для дослідження «Чи люблять люди шоколадні батончики?» з людей, які регулярно закушують шоколадними батончиками, і дивуватися результату.
2. Дослідники не врахували ряд важливих факторів, в тому числі соціальний рівень, систему цінностей і світогляд респондентів, які багато в чому впливають на ставлення людей до різних явищ в їх житті.Представники різних соціальних і культурних шарів абсолютно по-різному ставляться до сексуальності. Наприклад, для багатьох консервативних спільнот ця тема табуйована, а для представників «богеми» і сфери мистецтва найчастіше навпаки. Тому твердження про те, що випадковий секс повинен народжувати у людей негативні емоції і сором, спочатку помилкове. Те ж саме із світовідчуттям учасників дослідження. Згадаймо історію зі склянкою, яка була для когось наполовину порожня, а для когось наполовину повна. Так само і тут. Одну людину засмутить факт випадкового сексу, тому що він вирішить, що не гідний другої зустрічі і постійного партнера. А інший в цій же ситуації подумає: «Я неперевершений, можу знайти партнера в будь-якому місці і в будь-який час».
3. Це вибір кожної окремої людини, який ніяк не характеризує її з моральної точки зору. Незважаючи на те що результати дослідження вийшли досить необ'єктивними, вони зачіпають важливі питання. Цей невеличкий лікнеп стане в нагоді як людям, які регулярно практикують секс з малознайомими партнерами, так і тим, хто вважає за краще моногамні відносини.
 Коли можна дозволити собі вступити в випадкову сексуальний зв'язок?
Коли ви дотримуєтеся три важливих умови:
• Ви впевнені, що вступаєте в цей зв'язок усвідомлено і добровільно. Ви розумієте умови, на яких відбувається цей зв'язок, і згодні з ними.
• У вас немає ніяких підсвідомих мотивів для вступу в нього: депресії, бажання позбутися від самотності, помститися або підвищити самооцінку.

• Ви дотримуєтеся «техніку безпеки», як фізіологічної (ви використовуєте засоби бар'єрної контрацепції), так і психологічну (ви впевнені в адекватності випадкового партнера і зустрічаєтеся в безпечному місці).