Липень ніби розділяє дачний сезон на два періоди - від весняних посівів і посадок до осіннього збирання врожаю. Дізнайтеся за місячним календарем, які дні є сприятливими для робіт в саду та городі.

 Липневі роботи в городі

У липні займіться прополкою грядок і простору під кущами і деревами. Виполоті бур'яни зносити в компостну купу - нехай там дозріває перегній. Після прополки полийте грядки, підгодуйте і прорихліть грунт, забезпечивши надходження повітря до коріння.
 
На початку липня обробіть посадки картоплі проти фітофторозу. Таку ж профілактичну обробку потрібно провести і на помідорах. Тільки зробити це необхідно не пізніше, ніж за 20 днів до дозрівання плодів.
 
На початку липня проведіть остаточне проріджування коренеплодів: моркви, буряка, а також петрушки.
 
Потрібно залишити між рослинами таку відстань, яка дозволить їм формувати нормальні коренеплоди.
 
У теплицях і на грядках йде активне дозрівання огірків. В липні вже потрібно починати заготівлю солоних і маринованих огірків на зиму.
 
Зріжте щавель. Його можна заморозити або засолити, щоб взимку готувати зелений борщ.
 
 
Наливаються соками кабачки і патисони, формуються гарбуза. Ці рослини, а також огірки дуже вимогливі до поливу. Поливати потрібно рясно, але тільки підігрітою на сонці водою - ввечері, після того, як спаде спека і перед заходом сонця. Рясної вологи вимагає і капуста, вона починає наливати соковиті качани.
 
У другій половині липня в теплицях вже червоніють дозрілі помідори. Формуючи урожай, рослини активно поглинають поживні речовини з грунту. Уважно оглядайте листя і стебла. Якщо помітите ознаки нестачі якихось елементів, відразу ж проведіть підгодівлю.
 
У липні потрібно стежити за грядкою з озимим часником. Якщо листя і стебла на ньому стали жовтіти і всихати, а на залишених для контролю суцвіттях сформувалися повітряні цибулини - це сигнал до викопування часнику. Якщо затягнути з цією роботою, то криюча шкірка головки часнику може тріснути, і зубки стануть при збиранні розсипатися. Зберігати такі головки буде важко.
 
В останній декаді липня, коли скорочується світловий день, проведіть повторний посів редису, дайкона, редьки і шпинату.
 
Місячний посівний календар на липень 2020 по днях
 
1 липня - можна садити капусту, помідори, огірки, перець, гарбуз. Не рекомендується розмножувати рослини корінням, збирати трави і садити дерева. Ефективні щеплення, внесення добрив, полив, знищення шкідників, розпушування грунту.
 
2 та 3 липня - рекомендується посадка зелені, цибулі, часнику, перцю, а також суниці, шпинату, шипшини, сливи. Варто зайнятися збором овочів, фруктів, ягід і насіння, зрізанням квітів. День сприятливий для посадки домашніх квітів.
 
4 липня - можна садити й пересаджувати такі дерева і чагарники, як груші, сливи, агрус, смородина. Рекомендується розпушування, внесення добрив, щеплення дерев, покіс.
 
5, 6, 7 та 8 липня - не рекомендуються посіви і посадки. Можна збирати зернові та коренеплоди, косити, проводити обприскування і обкурювання, підстригання дерев і кущів, прищипування, прополку.
 
9 та 10 липня - можна садити селеру, редис, прищеплювати дерева і кущі. Займатися заготівлею варення і солінь. Відмінний час для культивації, поливу і внесення добрива.
 
11 липня - варто зайнятися підготовкою грунту під посів, знищенням шкідників, прополкою і мульчуванням. Вітається збір врожаю коренеплодів, фруктів, ягід, лікарських та ефіроолійних культур, сушка овочів і фруктів.
 
 
 12 та 13 липня - не рекомендуються посіви і посадки. Можна підготувати грунт під посів, зібрати урожай коренеплодів, фруктів, ягід, лікарських та ефіроолійних культур.
 
14 та 15 липня - сприятливий день для посадки всіх коренеплодів, бульбових і цибулинних культур, а також підстригання дерев і чагарників.
 
16 липня - ефективні в цей день видалення зайвих пагонів, покіс, прополка, культивація, мульчування.
 
17 липня - можна здійснити видалення зайвих пагонів, покіс, прополку, культивацію, мульчування. Збір лікарських трав, коренеплодів, фруктів і ягід.
 
18 та 19 липня - в цей день слід збирати все, що не підлягає тривалому зберіганню. Вдаються в цей час консерви і соління.
 
20 липня - дуже небажано проводити посіви і посадки.
 
21 та 22 липня - не рекомендується посів і пересадка садово-городніх культур. Можна зайнятися збором і сушінням фруктів і коренеплодів. Хороший момент для мульчування, боротьби з шкідниками, для збору насіння соняшнику, заготівлі лікарських трав.
 
23 та 24 липня - добре приживуться декоративні рослини, не призначені для плодоношення. З квітів рекомендується садити виткі рослини. Покіс сповільнить зростання трав.
 
25 та 26 липня - день хороший для посадки квітів, кісточкових фруктових дерев, закладки бульб і насіння на зберігання. Гарна пора для зрізання квітів, створення газонних орнаментів, догляду за кімнатними рослинами.
 
27 та 28 липня - слід садити капусту, помідори, огірки, перець, гарбуз. Не рекомендується розмножувати рослини корінням і садити дерева. Ефективні щеплення, внесення добрив, полив, знищення шкідників, розпушування грунту.

29 та 30 липня - найкраще садити зелень, цибулю, часник, перець, суницю, шпинат, сливи. Хороший день для збору овочів, фруктів, ягід і насіння, зрізання квітів.
 
31 липня – хороший  день для посадки і пересадки дерев і чагарників, особливо грушевих і сливових дерев, агрусу, смородини. Розпушування, внесення добрив, щеплення дерев, покіс.
 
Липневі роботи в саду
 
У липні прийшов час збору і переробки вирощеного врожаю суниці (полуниці). Після того, як суниця буде вся зібрана, потрібно прополоти посадки, прорихлити грунт у міжряддях, внести фосфорні та калійні добрива, підсипати перегній там, де коріння оголилися. Якщо погода суха - полийте посадки. Рослини почнуть закладати основу врожаю на майбутній рік. Видаліть всі непотрібні для розмноження суниці вуса - вони забирають у неї поживні речовини.
 
У липні дозрівають ягоди агрусу, червоної і чорної смородини, вишні. Після збору врожаю теж підгодуйте ці рослини такими ж добривами і полийте.
 
Ближче до кінця липня уважно огляньте яблуні і груші, сливи. На тих плодових деревах, де зав'язався великий урожай плодів, потрібно встановити підпори під гілки, які прогинаються.
 
Липневі роботи в квітнику
 
У липні сад особливо гарний - цвітуть, змінюючи один одного, однорічні та багаторічні рослини. Щоб сад не здавався неохайним, регулярно видаляйте квітки, які вже відцвіли.
 
На трояндах потрібно акуратно зістригти верхівки пагонів, які вже відцвіли, щоб прискорити їх зростання і повторне цвітіння.
 
 
На клумбах і в квітниках продовжити прополку бур'янів і розпушування грунту.
 
Видаліть в пазухах листків жоржин пасинки (бічні пагони), підв'яжіть самі рослини до опор. Також потрібно встановити опори і підв'язати стебла гладіолусів.
 
На клумбах з ліліями проведіть чергову обробку бутонів проти личинок лілейного комарика. Цим ви забезпечите гарне цвітіння своїх рослин.
 
Регулярно викошуйте відростаючу траву на газоні. Після цього її потрібно підгодувати і полити в суху погоду. Цим ви забезпечите яскравий і соковитий травостій на своєму газоні.