Підживлення капусти у відкритому грунті необхідне для легкого вирощування всіх овоча і збору великого врожаю. Капуста відома своїми корисними властивостями - цей продукт зустрічається на кухонному столі майже в кожному домі. Але щоб якість була на вищому рівні, потрібно знати деякі особливості догляду при вирощуванні.

 Капуста має слаборозвинену кореневу систему - вся її сила в листі. Чим пишніше воно буде, тим більше шансів на отримання щільних головок. Важливо не тільки допомогти наростити численні великі листи, а й змусити їх на певному етапі згорнутися в клубок, тобто сформувати качан. Вплинути на це допомагає правильно підібраний раціон - своєчасні підгодівлі відповідними добривами.

Перша підгодівля

 

Розсаді капусти після висадки в грунт потрібно дати 2-3 тижні, щоб освоїтися на новому місці і почати ріст. Після цього її потрібно підживити, головним елементом має стати азот.

 

В цьому випадку можна приготувати розчин коров'яку (1:10) або скористатися розчином пташиного посліду (1:15). Витрата обох розчинів однакова - 0,5 л під 1 корінь.

 

 

Альтернативою може стати настій трави, яка бродила. Для цього бочку наповнюють свіжою травою на 3/4, заливають ємність водою доверху і прикривають кришкою, залишаючи невеликий отвір для газообміну. В якості сировини для майбутнього настою відмінно підходять кропива, мокриці, буркун, костриця, тонконіг. А ось від використання пагонів кульбаби, кінського щавлю, пирію, жовтцю і лободи краще відмовитися: капуста погано реагує на них.

 

Коли настій перебродить (через 10-15 днів в залежності від погоди), його проціджують, розбавляють водою в пропорції 1:10 і використовують для підгодівлі.

 

Друга підгодівля

 

Через декілька тижнів потрібно ще раз підживити капусту  розчином коров'яку, пташиного посліду або настойом трави, але в даному випадку на кожні 10 л розчину коров'яку 1 стакан просіяної деревної золи (витрата - 1 л зілля на 1 рослину).

 

Третя підгодівля

 

Через 1,5-2 тижні після другої підгодівлі капусті знов необхідне підживлення, але на цьому етапі розвитку важливо не випустити з виду важливий момент - наситити прикореневий шар достатньою кількістю фосфору і калію. В даному випадку можна скористатися все тим же розчином коров'яку (1:10), додавши на кожні його 10 л по 30-40 г фосфорних і калійних добрив (витрата - 1 л на 1 корінь).

 

 

Порада: кореневе і позакореневе підживлення виявляться більш ефективними, якщо проводити їх рано вранці або під вечір або вдень, але в похмуру погоду. Розчин для кореневого підживлення застосовують на попередньо зволожений грунт, інакше можна обпалити кореневу систему капусти. Для приготування робочої суміші потрібно брати тільки нагріту на сонці воду: крижана зі свердловини не тільки ускладнить розчинення добрив, а й підвищить ризики ураження грибковими захворюваннями.

 

Дотримуйтесь даних рекомендацій, і в кінці сезону вас чекатиме відмінний урожай великих якісних качанів.