Щоб отримати на виході хороший урожай овочів або фруктів,потрібно застосування органічних добрив. Це також необхідно і для підтримки родючості та оздоровлення грунтового шару. Одним з найбільш природних і екологічно чистих видів є перегній, який з успіхом застосовують багато садівників і фермерів. Давайте розглянемо, чим корисний перегній, як його приготувати і як використовувати.

 Перегній являє собою однорідну масу, яка зовні схожа з грунтовою поверхнею. Утворюється він при розкладанні рослин, листяного матеріалу або відходів життєдіяльності тварин.

 
Користь перегною для саду та городу
 
Перегній багатий поживними речовинами, добре вбирає і утримує вологу. Причому частки перегною не втрачають пружності, між ними залишаються повітряні зазори для дихання коренів. Тому перегній покращує будь-який грунт: в піщаному він утримує воду і поживні речовини в зоні коренів, важкий глинистий допомагає «розпушити»: робить пухким, повітряним, поживним.
 
Перегній створює в верхньому шарі грунту особливі умови: на ньому не утворюється кірки з капілярами, яка як губка витягує вологу з ґрунту. Важкий грунт не запливає. Під мульчею селяться дощові черв'яки і корисні бактерії, що підвищують ефективність роботи коренів. Грунт під нею повільніше остигає і нагрівається, температура змінюється плавно. Це допомагає вижити рослинам, які полюбляють тепло.
 
 
Живильні речовини, якими багата мульча з перегною, поступово надходять до коріння рослин з поливом і дощами, таким чином, одним прийомом досягається і удобрення грядок, і зволоження їх.
 
Також, перегній незамінний при вирощуванні розсади і кімнатних рослин, вимогливих в догляді.
 
Як частина субстрату перегній (перегній-сипець) дуже корисний для баклажанів, огірків та інших гарбузових культур, бегонії, гібіскуса, пеларгонії.
 
Розглянемо два способи домашнього приготування добрива.
 
Спосіб №1
 
Приготувати дерев'яний ящик нормальної місткості, саме туди будемо складати зібраний гній для дозрівання. Якщо у ящика боковини з щілиною, нічого страшного, це стане в нагоді для провітрювання. Верх краще прикрити поліетиленовою плівкою темного кольору, щоб дощі не вимивали субстрат.
 
Перегній вважається готовим, якщо його первинний об'єм був зменшений на 60-75%, а сам субстрат став однорідною і сипучою масою. Для повного перегнивання буде потрібно близько двох років.
 
Спосіб №2 (прискорений)
 
Для перегнивання знову підбирають дерев'яний ящик, який має щілини (необхідно для вентилювання). Додатково ще потрібно солома, трав'яні рослини, листяна частина. Бажано їх трохи подрібнити.
 
Всі складові, включаючи і сам перегній, в ящик складають пошарово. Кожен шар рясно поливається рідиною, яка складається з розведеного водою коров'яку або будь-якого іншого гною.
 
 
Щоб опади не вимивали корисні речовини з компосту, верх рекомендується вкрити дерев'яною кришкою, шифером або щільним поліетиленом чорного кольору.
 
Для кращого процесу перегнивання вміст компостного ящика потрібен час від часу ворушити. Якщо літо дуже спекотне, то частіше поливати водою. Зберігати вологість в ящику до 50-60%.
 
Помилки при приготуванні
 
Закладання сухої маси. Якщо вологи буде недостатньо, то процес розкладання буде йти повільно. Час від часу компостну купу слід поливати, але не надто зволожувати.
 
Покласти бур`яни. В 1 кг свіжого гною може міститися до 7 000 насінь. Якщо таку підгодівлю розкласти по лунках, то доведеться час витрачати на боротьбу з новим бур'яном.
 
Як використовувати перегній в саду і на городі
 
Перегній можна вносити в грунт під перекопування навесні і восени після збору врожаю і очищення ділянки.
 
Восени на підготовлені для зимового посіву грядки вносять на 1 кв.м відро перегною, 1-2 ст.л. суперфосфату, 2 ст.л. фосфорніо-калійних добрив і 2 склянки золи.
 
Навесні норми внесення перегною визначають, виходячи з потреби культури. Під посадку овочів, троянд, квітів, суниці садової перегній вносять по 2-4 відра на 1 кв.м.
 
Перегній в якості компонента родючого грунту для вирощування розсади використовується разом з торфом, городньою землею, компостом. Для розсади овочів і квітів перегній вводять в живильний субстрат в середньому приблизно 1/2 від загального обсягу.
 
Помірну дозу вносять під деякі однорічники (настурція, агератум, космея, ешшольція): вони можуть «жирувати» при надлишку органіки, тобто нарощувати листя на шкоду цвітінню.
 
 
Під полуницю перегній вносять восени після збору врожаю, завершення плодоношення і відсадження вусів. Шар перегною на полуниці добре зверху замульчувати соломою або тирсою. Класти перегній слід шаром близько 5 см завтовшки, причому самі рослини і ріжки не повинні торкатися перегною, інакше можуть загнити.
 
Під врожайні культури з розтягнутим терміном плодоносіння (огірки, гарбузи, кабачки) перегній закладається при весняняному перекопуванні грунту на глибину 15 см.
 
Під малину перегній розкладають з весни до середини літа шаром в 5 см як мульчу.
 
Для більшості кімнатних рослин його використовують як добавку до живильного грунту, в середньому приблизно 1/4 або 1/3 від загального обсягу.
 
Перегній вноситься в теплицю навесні (перепрілий гній - восени). Як добавку до тепличних грунтів перегній в перший рік вносять від 40 до 70 кг/кв.м, потім щороку додають по 15-30 кг/кв.м.
 
Влітку з перегною можна самому робити рідкі добрива для позакореневого та кореневих підгодівель.