Прийшла осінь, але роботи на грядках не меншає. У першій половині вересня на грядках, які звільнилися посійте насіння кропу, петрушки і редиски, посадіть цибулю на перо. Рослини будуть швидше рости і довше радувати вас зеленню, якщо посієте їх на вільні місця в теплиці.

Час «годувати» капусту. На початку вересня білокачанну капусту середнього і пізнього строків достигання поливайте з лійки содовим розчином (20 г соди на 10 л води). Це захищає качани від розтріскування. Через два тижні після цього проведіть таку підгодівлю: 1 л коров'яку розведіть в 8 л води, 1 ст.л. суперфосфату розчиняйте в 1 л теплої води. Обидва склади змішайте. Під кожну рослину виливайте 1,2-1,5 л живильного розчину. Якщо капусту посадили близько одна біля одної і поливати її незручно, вилийте підгодівлю в міжряддя з розрахунку 6-7 л рідини на 1 кв.м. Щоб качани добре зберігалися, за 20 днів до збирання врожаю 0,7 л золи залийте окропом до 1 л, залиште до повного охолодження, розведіть в 9 л води і поливайте так само, як і в випадку з вересневою підгодівлею.
 
Відновлюємо землю. На 1 кв.м вільних грядок внесіть під перекопування (на багнет лопати) 5 л компосту або перегною, по 1 ст.л. суперфосфату і сульфату калію або нітрофоски. На грядках де були ранньостиглі овочі або картопля посійте гірчицю, фацелію, овес і горох. До настання морозів закладіть сидерати неглибоко в грунт.
 
Брюссельська капуста – своєрідний овоч: качанчики починає посилено нарощувати тільки восени, коли спека спадає і трапляються дощі. І все ж не поспішаємо корчувати рослини - просто на початку вересня прищипують їх верхівки (навіть якщо і натяку на качанчики виявимо), і нехай росте брюссельська до кінця жовтня. Прибирати з городу її можна останньою - разом з пореєм і селерою.
 
 
Калійні добрива починають діяти набагато повільніше азотних і фосфорних, тому їх розумніше вносити в грунт з осені, щоб вони встигли перетворитися в сполуки, більш-менш прийнятні для рослин.
 
Сховище не підведе. Садівники для зберігання плодів, як правило, використовують льох або підвал (він повинен бути чистим, в міру сухим, провітрюваним). За місяць до завантаження продукції тару для плодів обробіть кальцинованою содою. Приміщення очистіть від бруду і пилу, стіни і стелю двічі побіліть зсередини розчином вапна з додаванням мідного купоросу (100-200 г на 10 л води). Плоди опустіть в сховище, коли температура повітря в ньому буде +8 ... + 10 градусів.
 
Розповсюдженню збудників гнилої картоплі при зберіганні перешкоджають такі рослини, як горобина, полин, листям яких рекомендується пересипати бульби. Кількість листя - від 300 г на 50 кг картоплі. Перед закладанням на зберігання картоплю корисно обприскати добовим настоєм полину гіркого і тютюну (1: 1), витрачаючи 400 мл розчину на 100 кг бульб. Оброблені бульби обов'язково просушують. М'ята, укладена шарами товщиною 2 см внизу, в середині і зверху насипаної картоплі, стримує її проростання.
 
Якщо в цьому році помідори постраждали від фітофтори, постарайтеся очистити грунт грядок від гриба. Перш за все, цього разу на місце зібраних томатів можна посіяти жито або білу гірчицю. Потім рослини перекопати так, щоб зелена маса залишилася в землі.
 
Якщо ви закладаєте нові грядки суниці садової, краще не обмежуватися одним сортом, а посадити кілька кущиків різних сортів - ранніх, середньостиглих, пізніх і ремонтантних. Добре б знайти місце і для дрібної суниці. Тоді все літо сім'я буде зі свіжими ягодами, і на варення залишиться. Обробляти грядки стане простіше - по одній після плодоношення. Місце для суниці краще відвести те, де ріс часник. А після самої суниці можна сіяти ріпу або редьку.
 
Добриво під перекопування. Якщо не хочете витрачати час на посів сидератів, використовуйте під перекопування інші натуральні добрива.