Не всі дачники можуть похвалитися багатим цвітінням півоній. В чому ж причина? Швидше за все, у відсутності підгодівлі.

 Якщо при посадці рослин посадкова яма була заправлена ??потрібною кількістю добрив, то протягом перших двох років півонії не потребують додаткового підживлення. Їх починають підгодовувати тільки з третього року. За час вегетаційного періоду півонії необхідні чотири основні підгодівлі:

-         на самому початку сезону.

-          період бутонізації.

-          під час цвітіння.

-          після цвітіння.

 
Перша підгодівля півоній
 
Першу підгодівлю півоній проводять ранньою весною, відразу після того, як з'явилися з грунту червоні паростки 8-10 см. Її мета - допомогти рослині швидко сформувати потрібну кількість стебел і листя.
Народні способи підгодівлі півоній
 
Настій коров'яку. З'єднайте 1 частину коров'яку з 5 частинами води. Поставте ємність на сонце і настоюйте 7 днів. Перед використанням розведіть з водою в співвідношенні 1:10. На один кущ досить 2 л такої підгодівлі.
 
 
Дріжджі. У півлітрову банку теплої води всипте по 100 г цукру і сухих дріжджів. Перемішайте і залиште на 2 години в теплому місці. Після цього процідіть і розведіть у воді (половина отриманого дріжджового розчину на 10 л води). Полийте їм кущі.
 
Друга підгодівля півоній
 
Другу підгодівлю півоній проводять тоді, коли на кущах починають з'являтися бутони. Її мета - стимулювати їх утворення, а також дати рослині сили перед цвітінням. У цей період півонії вже не потрібна така велика кількість азоту, зате зростає потреба в калії і фосфорі. Виходячи з цих потреб, підгодувати півонії в період бутонізації можна наступним складом: 10 г сечовини, 15 г сірчанокислого калію і 15-20 г суперфосфату змішайте, розсипте навколо рослини і закладіть в грунт.
 
Народні способи підгодівлі півоній
 
Настій коров'яку. До 10 л розведеного настою коров'яку (готується так само, як і описаний вище) додайте 1 л золи. Залиште на годину настоюватися. Після цього полийте кущі з розрахунку 2 л настою на кущ. Зола - джерело калію і фосфору (а також кальцію, магнію та інших мікроелементів), які вкрай необхідні півонії на даному етапі.
 
Хлібна підгодівля. Наріжте на невеликі шматочки половину буханця будь-якого дріжджового хліба. Додайте трохи цукру і залийте 5 л теплою водою. Залиште настоюватися на кілька годин. Розімніть набряклий хліб руками і полийте, не проціджуючи, масою кущі півоній.
 
Третя підгодівля півоній
 
Третя підгодівля півоній проводиться на самому початку цвітіння. Її мета - максимально продовжити цей важливий етап, заради якого, власне кажучи, і вирощуються квіти. Азот під час цвітіння рослин вже практично не потрібний, а ось в калії і фосфорі півонії як і раніше мають потребу.
 
Народні способи підгодівлі півоній
 
Для більш пишного цвітіння можна використовувати в якості підгодівлі борну кислоту і яєчну шкаралупу.
Борна кислота. 5 г борної кислоти розчиніть в 1 л гарячої води. Доведіть кількість розчину до 10 л. Дана підгодівля проводиться по листю перед самим цвітінням.
 
Яєчна шкаралупа. Варіантів підгодівлі з яєчної шкаралупи багато. Ми пропонуємо наступний: візьміть 10 висушених шкарлупок, подрібніть їх і залийте 1 л теплої води. Приблизно через 2 тижні настій почне виділяти не дуже приємний запах - це ознака того, що підгодівля готова. Розведіть її у відрі води і полийте перед цвітінням землю навколо кущів півоній.
 
Четверта підгодівля півоній
 
Четверта підгодівля півоній проводиться після того, як рослини повністю відцвітуть. Її мета - стимулювати появу нирок заміщення і допомогти рослині відновити сили після цвітіння, щоб благополучно пережити зиму.
 
У цей період заборонено внесення будь-яких доз азоту - півонії потрібен лише калій і особливо фосфор. Внесіть під кожну рослину по 1 ст.л. суперфосфату і 1/2 ст.л. сульфату калію або будь-якого іншого калійного добрива, що не містить хлор. Можна використовувати також готове добриво.