Напередодні Святої Трійці, православні християни відзначають Троїцьку батьківську суботу. Троїцька поминальна, або як її ще називають, батьківська субота - День перед святом Святої Трійці, коли прийнято згадувати померлих предків. Що, згідно з традиціями, обов'язково потрібно робити в цей день, а що заборонено?

 Що таке батьківська субота?

У православній традиції існують особливі поминальні дні - батьківські суботи. У ці дні прийнято поминати померлих рідних, батьків і навіть тих, хто не пов'язаний з вами родинними узами. Вважається, що в ці дні стирається грань між живими і померлими. Незважаючи на те, що в цей день поминають покійних родичів, не можна віддаватися скорботі і смутку, а з радістю і добротою згадувати тих, хто більше не з нами, провести поминальний обід і помолитися за їх душі.
 
Сенс цього дня в тому, що благодать Святого Духа здатна очистити покійні душі від гріхів і заспокоїти їх, даруючи Царство Небесне. Троїцьку батьківську суботу потрібно провести в тихій радості, дякувати Всевишньому за дароване життя і просити у нього спасіння і прощення душ покійних. Це свято зайве нагадування про те, що життя дуже швидкоплинне, тому потрібно задуматися про духовність і свої вчинки.
 
Що потрібно зробити в Троїцьку суботу?
 
Можна помолитися за померлих родичів вдома, а можна піти на службу до церкви.
 
У цей день можна зробити поминальний обід або просто роздати поминальні підношення в церкві або близьким друзям і родичам.
 
Віруючі в цей день ходять на кладовище, прибираються на могилах, приносять квіти і запалюють свічки.
 
 
У цей день потрібно не лише молитися за померлих, але і підносити молитви подяки Господу, просити здоров'я і благополуччя для живих.
 
У Троїцьку батьківську суботу не заборонено працювати, навпаки, після служби і відвідування кладовища потрібно навести в домі порядок і підготуватися до наступаючого свята, прикрасити будинок травами і квітами.
 
Що не можна робити в поминальну суботу?
 
У народі існує думка, що саме в цей день можна подавати в церкві записки про тих, хто помер не хрещеним або самовільно позбавив себе життя. Однак, не у всіх церквах священнослужителі моляться про самогубців і не хрещених, по правилах кожного конкретного храму потрібно уточнювати.
 
В батьківську суботу заборонено влаштовувати гучні свята і веселитися, також не варто вживати спиртні напої.