Вознесіння - одне з великих християнських свят, дата якого змінюється щороку - вона залежить від дня святкування Пасхи. Вознесіння Господнє відзначається щороку на 40 день після Світлого Христового Воскресіння і має свої традиції і народні прикмети. Цього року воно припадає на 28 травня.

 Повна назва свята Вознесіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. На 40 день після воскресіння Ісус Христос востаннє явився своїм апостолам на Оливній горі і вознісся в небо, до Отця Небесного, пообіцявши своїм учням швидке послання на Землю Духа Святого.


Вважається, що в день Вознесіння в образі жебрака ходить по землі сам Син Божий. Тому в це свято всі намагалися бути особливо ввічливими з жебраками і мандрівниками, їх боялися образити або відмовити в проханні і милостині - вважалося, що таким чином можна образити самого Господа.


З давніх-давен на Вознесіння було прийнято роздавати милостиню, займатися доброчинністю, пригощати їжею всіх бідних і жебраків. За старих часів був такий звичай - на вікна своїх будинків, які виходили на вулицю, або на ганку будинку, люди розкладали монетки і частування, щоб кожна бідна людина або мандрівник міг взяти їх для себе.


Існують і старовинні кулінарні традиції, яких дотримувалися щороку. На Вознесіння пекли обрядові млинці і готували страви з яєць. Робили ритуальну випічку в формі черевиків, вважали, що Ісус довго ходив по землі і потоптав свої черевики, тому йому потрібні нові. Пекли булочки у формі сходів, як символ того, що Христос піднімається на небеса. Печиво «драбинки» освячували в церкві, пригощали рідних, дітей, бідних, ходили в гості з такою випічкою.


У цей день працювати вважається гріхом, особливо не можна планувати ніяких важких домашніх справ: генеральне прибирання, прання, прасування, шиття. Краще провести цей день у колі сім'ї, сходити в гості до рідних, принести частування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На якій руці та на якому пальці варто носити прикраси?


Свято Вознесіння прийнято проводити в храмі, молитися про благополуччя і здоров'я рідних, просити захисту і допомоги у Господа. Вважається, що в цей день, перед тим, як зійти на Небеса, Господь вислуховує всі прохання людей і виконує їх. Тому на Вознесіння можна з будь-яким проханням звертатися до Бога, в тому числі і про поліпшення матеріального становища.


В цей день також було прийнято поминати покійних родичів. Для цього смажилися млинці або готувалися яйця. Приготувавши невеликі гостинці, люди також ходили на кладовище.


Вважається, що на Вознесіння чудодійну силу має роса. Дівчатам допомагає зберегти красу і молодість, а людям похилого віку дарує сили. Тому, потрібно вмитися росою.


Перед святом слід прибрати і навести порядок, щоб в будинку було чисто і затишно.


Що не можна робити на Вознесіння:


- проводити важкі роботи по дому
- виносити сміття з хати
- лаятися, пліткувати і лихословити
- плювати на землю
- гадати і проводити будь-які обряди і ритуали, які суперечать християнським традиціям.


Народні прикмети на Вознесіння:


- Якщо на Вознесіння йде дощ, попереду всіх чекає неврожайний рік.
- Якщо ж дощ піде протягом трьох днів після Вознесіння, то збитки будуть трохи менші. Але багатого врожаю все одно не варто чекати.