Батьківщина йогурту можна вважати Болгарію, а точніше - стародавні держави, що існували на території Балканського півострова. Однак саме слово «йогурт» запозичене з турецької мови, і в перекладі означає «згущений».

Кочові народи Фракії, історичної області, поділеної сьогодні між Болгарією, Грецією та Туреччиною, помітили, що молоко, яке вони перевозили в бурдюках на спині в'ючних тварин, через деякий час починало бродити. Спека, бактерії та постійна тряска на спині тварин робили свою справу - молоко перетворювалася на кислу густу масу. Такий напій не псується довгий час і зберігає всі корисні властивості.

Пропонуємо вам приготувати смачний, свіжий і такий корисний продукт власноруч. Тим більше, що це не так і складно!

Зробити йогурт у домашніх умовах можна як за допомогою досягнень сучасної техніки за назвою йогуртниця, так і без неї. У сьогоднішній статті ми розглянемо, як приготувати йогурт натуральний у термосі. Ті, хто робить йогурт у йогуртниці, знайдуть інструкції та рецепти, прикладені до йогуртниці. Приготування йогурту у йогуртниці не зажадає зусиль.

Рецепт №1

Беремо 1 л молока. Якщо використовуєте для приготування йогурту домашнє молоко, то його необхідно закип'ятити і остудити до 40°С. Пастеризоване молоко достатньо підігріти до 40°С. У молоко додати 3-4 ст. ложки йогурту. Масу ретельно розмішати і перелити в термос. Тримати суміш у термосі 6-8 годин. Чим більша «витримка» йогурту, тим більш кислим вийде продукт. Але у будь-якому разі залишати йогурт у термосі більше, ніж 10 годин не варто.

Можна в йогурт додати порізані фрукти (банан, ківі, малину, полуницю). Готовий йогурт можна 3 дні зберігати в холодильнику. На наступну партію йогурту залишіть 3-4 ложки готового продукту - заощадите гроші.

Рецепт №2

Для цього способу потрібно заздалегідь придбати йогуртні бактерії - закваску. На 1 л підготовленого молока (див. рецепт 1) буде потрібно 2 ст. л. закваски. Заливаєте отриману суміш у термос і через 6-8 годин йогурт готовий. Готовий йогурт теж можна використовувати, як закваску, але не рекомендується повторювати процедуру більше 10-ти разів.

Рецепт №3

Приготування йогурту в домашніх умовах може відбуватися в електричній духовці. Підготовка молока така ж, як у рецепті 1. На 1 літр молока - 1 баночка йогурту, наприклад «Активії». Розливаємо суміш у 2 скляні банки по 0,5 л і ставимо в нагріту до 30-40 градусів духовку, не накриваючи кришкою. Залишаємо суміш на 6-8 годин.

Готовий густий йогурт потрібно остудити, закрити кришкою і поставити в холодильник. Перед вживанням додають ягоди і фрукти за смаком.

Якщо у вас немає термоса, приготувати йогурт можна і у звичайній каструльці або банці. Молоко із закваскою налити в ємкість, щільно закрити кришкою, укутати в теплу ковдру і залишити на 8 годин. 

Джерело