У Велику середу рекомендується сповідатися і покаятися в гріхах. 15 квітня православні відзначають Велику середу - третій день Страсного тижня, який присвячений спогадам про земні страждання Христа.

У цей день віруючі згадують зраду Ісуса апостолом Юдою Іскаріотом, а також грішну жінку, яка омила ноги Христа і помазала їх світом і тим самим підготувала його до поховання.

Традиції Великої середи

Одна з головних традицій цього дня - відвідування храмів. У Велику середу рекомендується сповідатися і покаятися в гріхах. Всі служби в цьому році через карантин доведеться дивитися онлайн.

У третій день Страсного тижня прийнято обливатися святою водою. Цей обряд символізує очищення душі і тіла перед святкуванням Пасхи. Важливо, щоб після обливання тіло висохло саме, витирати, рушником не можна.

Читайте також: для чого освячувати оселю?

У народі в цей день люди прибирають у будинку та починають готуватися до світлого свята. Господині миють підлоги, вибивають килими, виносять сміття, а також готують продукти для випікання пасок, і запасаються всім необхідним для фарбування яєць. Особливу увагу потрібно приділити миттю вікон.

У Велику середу прийнято приступати до декорування інтер'єру великодніми атрибутами.

У цей день, як і весь Страсний тиждень, слід дотримуватися суворого посту. За церковними канонами, в Страсну середу передбачено сухоїдіння: можна їсти хліб, сіль, сирі овочі і фрукти, горіхи, мед, сухофрукти, пити воду.

Заборони Великої середи:

  • не можна конфліктувати, лихословити і думати про погане.
  • не рекомендується відвідувати розважальні заходи, а також співати й танцювати.
  • забороняється рубати дрова.
  • не можна займатися рукоділлям: шити, в'язати і вишивати.
  • забороняється нехтувати молитовним правилом цього дня.

Прикмети Великої середи

  • заготовлені в цей день великодні яйця пролежать довше і не втратять своєї свіжості.
  • злість і погані помисли обернутися в майбутньому проти грішника.
  • якщо на вулиці лежить сніг, потрібно зібрати його, розтопити і полити домашні квіти.

Нагадаємо, що Страсний тиждень, або Страсна седмиця - останній тиждень Великого посту, яка йде перед найголовнішим християнським святом - Великоднем. Кожен день на Страсному тижні називається Великим і має своє значення.  

Джерело