Зазвичай, бажаючи освятити житло, люди стикаються з великим числом питань. Для чого проводять обряд освячення? Чи потрібно готуватися до церемонії? Коли можна проводити освячення? Спробуємо дати відповідь на деякі з них.

Що нам дає освячення, і чи можна це робити в неділю чи в піст?

Освячення житла - дуже хороша християнська традиція, яка має на меті привнести в домівку мир та спокій і захистити житло від усілякої нечисті. Бажано, щоб на цьому обряді були присутні всі члени сім'ї. Це дуже важливо, оскільки за всіх присутніх, і особливо тих, хто живе в цьому будинку, священик читає особливі молитви, просячи Бога благословення.

У молитві під час освячення будинку йдеться про те, що разом зі священнослужителями у це приміщення приходять і ангели. Тобто люди отримують додаткову благодать і захист. Проте освячення квартири не вирішує сімейних, фінансових, побутових проблем, воно лише допомагає, налаштовує. Його мета - убезпечити господарів від проникнення і дії злих сил і енергій. Якщо духи зла наповнюють будинок, жити в ньому практично неможливо: люди, які мешкають у ньому, стають дратівливими, сварливими, їх переслідують неприємності, хвороби, безпричинна туга. Йти в такий будинок не хочеться.

Перед освяченням будинку всі домашні повинні побувати на сповіді і причаститися. Тобто спочатку очиститися самому, і тільки потім очищати освяченням житло. Якщо з якихось причин ви не змогли цього зробити, обов'язково після освячення сходіть до церкви і прийміть святе причастя.

Освятити житло можна у будь-який зручний для священика та власників квартири час. 

Читайте також: страсний тиждень: як правильно провести останній тиждень Великого посту

Що треба знати, запрошуючи священика на освячення житла?

Священик може відмовитися від здійснення обряду, якщо приміщення не прибране, а люди, які в ньому мешкають, лаються або нетверезі. Так само, якщо у вас є домашні тварини, запитайте священика, чи можуть вони бути присутні при обряді.
На стінах квартири не повинно бути амулетів, талісманів з зображення демонів. Страшний гріх чинять ті, хто запрошує «очистити» дім усіляких магів та чаклунів. Адже, як сказано в Євангелії, це все одно, що сатаною сатану виганяти або брудом бруд очищати.

Дехто при переїзді в нове житло кличе домовиків, запускає кішку. Чи замінить це обряд освячення житла?
Це язичницькі забобони, і робити цього не можна, оскільки цим самим ви закликаєте нечисту силу. Дехто нібито для «освячення» житла задуває свічки, примовляючи: «... щоб усе погане, що було раніше, також погасло і більше не поверталося». Це недопустима язичницька магія. І якщо ви робили щось подібне, під час сповіді потрібно покаятися.

Що робити якщо в новому домі мешкає нечиста сила?

Тут допоможуть сповідь і причастя. Є ще особлива молитва для цього «О храмине, стужаемой от злых духов». Однак читати її повинен лише священик. Якщо ж він не береться вигнати нечисть з вашого будинку, зверніться до монаха чи старця. В наш час злі духи проявляють себе як НЛО, «полтергейст». Від цього не застрахований ніхто, але найчастіше подібне трапляється з нехристами, невіруючими, які відреклися від Бога, тому і захисту не мають.

Читайте ще: весільні прикмети: що не можна дарувати молодятам

Що потрібно для освячення житла?

Потрібно завершити ремонт, якщо ви його робите, і прибрати помешкання. У церковній лавці купіть 4 наклейки із зображенням хреста і 4 найменші свічки. Підготуйте столик, на якому священику можна буде розкласти необхідні для освячення священні предмети, і чисту чашу для святої води, яку він привезе з собою. Обов'язково, щоб той, хто замовив освячення житла, був присутній при цьому і брав участь у молитві. Під час освячення необхідно відключити телефони і не розмовляти.

Чи можна освятити квартиру, якщо в сім'ї є невіруючі люди?

Якщо це не призведе до сімейного конфлікту, можна. Якщо ж частина родини категорично проти освячення дому, то віруюча людина може самостійно прочитати молитву і окропити святою водою свою кімнату.

Як часто можна освячувати помешкання?

Як правило обряд освячення проводиться один раз. Але можна провести його заново і після ремонту. Або, наприклад, можна повторно освятити будинок, якщо в ньому сталося щось недобре.

Джерело