Часто виникає питання, коли садити полуницю навесні? Найбільш підходящим часом для посадки полуниці вважають початок весни і середину літа. Залежно від кліматичних умов терміни посадки полуниці можуть трохи змінюватися.

Для посадки полуниці краще всього вибирати вологий, але не мокрий ґрунт. Ділянка повинна бути залита сонцем і закрита від вітрів. Небажано використовувати місця з крутим схилом, а також низькі місця, які часто затоплюються.

Висаджена полуниця повинна рясно поливатися. Але незважаючи на те, що рослина любить вологу (адже коріння полуниці не проростають глибоко, і нестача вологи може спричинити не лише поганий врожай, а і загибель рослин), надлишок води уповільнює зростання кущів, провокує підгнивання корінців і зменшує урожай ягід. Ґрунтові води повинні бути приблизно на відстані не вище 70 — 80 см від поверхні землі.

Читайте також: баклажани: секрети хорошою врожаю

Також слід взяти до уваги те, що на одному місці полуниця дає хороший урожай не більше 3-5 років. Тому через 3-5 років варто поміняти її місце вирощування. Інакше усі шкідники гарно адаптуються та пристосуються до ослаблення як рослин так і врожаю. Та й самі кущі починають старіти і втрачати урожайність. А на тій ділянці можна посадити цибулю або часник. Періодично оновлюйте сорти полуниці, яку вирощуєте. Якщо постійно вирощувати полуницю одних і тих же сортів, то з часом збудники хвороб пристосовуються, і ягоди не можуть захищатися.

Посадка

Для отримання якісних врожаїв необхідно особливу увагу приділити передпосадковій підготовці ґрунту і ділянки.

Крок 1. Розпушення грунту.

Ґрунт слід глибоко перекопати (розпушити землю на глибину 20-30 см), очистити ділянку від можливих шкідників (дротяники і личинок хрущів) та бур’янів.

Крок 2. Удобрення грунту.

Під час перекопування в грунт додають органічні добрива, такі як торф, компост, гній. Можна додати в грунт трохи піску, він покращує проходження повітря до коренів рослини. Можна керуватися такими пропорціями: 1 відро землі, 1 відро гною, 1 відро компосту, 2 склянки попелу.

Крок 3. Підготовка ямок.

Викопати лунки на відстані 15-35 см в ряду і 40-70 см між рядами (як вам вистачає місця) і заповнити їх водою.

Крок 4. Посадка кущиків полуниці.

За годину до посадки розсаду потрібно полити, а ще краще замочити саджанці полуниці на кілька годин у воді.
Посадіть розсаду полуниці в лунки, попередньо обрізавши довге коріння, щоб воно не завернулися (слідкуйте, щоб під час посадки ящик, де знаходиться розсада, був в тіні).

Читайте щеяк садити кабачки, щоб отримати хороший врожай?

Коренева система повинна розташовуватись вертикально, а коренева шийка повинна бути на рівні з землею.

Ущільніть землю навколо куща для поліпшення контакту коренів з землею. Полийте, щоб не утворилася кірка.

Крок 5. Мульчування землі.

Щоб уникнути швидкого висихання землі після посадки розсади полуниці і запобігання утворенню жорсткої кірки, варто землю на грядці замульчувати. Тоді майже не потрібно буде боротися з бур’янами (через шар мульчі бур’яни просто не проростуть і земля буде дуже добре утримувати вологу). На саму землю розкласти пакувальний картон (можна і без нього), а зверху насипати шар мульчі (соломи, перегною, сухої землі або просто трави). Якщо мульчувати полуничні грядки хвоєю, можна отримати подвійний результат: збереження вологи і добриво землі.

При посадці полуниці навесні, на молодих кущиках можуть з’явитися квітконоси та вуса. Краще їх видалити, оскільки потрібно, щоб всю силу та вітаміни першого сезону рослини витрачали на якісне вкорінення, а не на розмноження та врожай.

Полив

Полуниця вимагає регулярного поливу. У суху погоду щойно посаджену полуницю потрібно поливати не рідше, ніж через день протягом тижня. Потім в залежності від вологості ґрунту.

ДЖЕРЕЛО