Пропонуємо до вашої уваги п'ять дієвих способів як легко й водночас просто посіяти дрібне насіння.

Насіння деяких квіткових і овочевих культур настільки малі, що добре розглянути їх вдається лише під лупою. Тому їх посадка подібна до ювелірного мистецтва. Між тим, є надійні способи, які не тільки полегшать, але і прискорять цей процес.

Посів дрібного насіння

Хто хоч раз сіяв насіння селери, щавлю, суниці, примули або петунії, знає, наскільки це важкий процес. Їх складно рівномірно розподілити по поверхні, в результаті сходи в одному місці можуть бути загущеними, а в іншому, навпаки, рідкими.

У першому випадку їх доведеться прорідити, і тут завжди є небезпека пошкодити кореневу систему сусідніх рослин, які залишаються на грядці або в контейнері. До того ж шкода втрачених таким чином насіння, особливо якщо коштували воно недешево. Зріджені ж посіви доведеться підсівати, а це нові витрати насіннєвого матеріалу.

Читайте також: корисно знати: коли сіяти томати на розсаду

Важлива при посіві і глибина загортання насіння. Якщо вони будуть надто заглиблені, можуть не зійти, а залишені на поверхні ґрунту з-за швидкого випаровування вологи можуть засохнути.

Дрібними і дуже дрібними вважаються насіння, кількість яких в одному грамі від 600 до 1000 і більше штук. Їх можна посіяти на глибину до 0,5 см, а дуже дрібні потрібно висівати у контейнери на розсаду без загортання в ґрунт.

Якщо у контейнерах ще можна спробувати викласти їх по одному, то на грядці ніякого здоров'я і сил для цього не вистачить. Але досвідчені городники і квітникарі знають кілька прийомів, які полегшують посів будь-якого мініатюрного насіннєвого матеріалу.

Пристосування для дрібного насіння

Найлегший спосіб посіву дрібного насіння — з використанням спеціальних пристосувань. Їх можна придбати в садових магазинах або зробити самому. Вони запобігають втраті насіння, дозволяють рівномірно розподіляти їх по поверхні ґрунту і заощаджують час.

У деяких таких сівалках є дозатори, які дозволяють налаштувати їх на конкретний розмір насіння. Принцип дії простий: насипані в пристосування дрібні насінини викочуються по одному через невеликий отвір дозатора або при натисканні стрижень сівалки.

Деякі городники використовують шприц для сівби дрібного насіння. Для цього у ковпачка від голки зрізають нижню частину з ущільненням, а його верх обрізають під кутом. Потім ковпачок одягають на шприц — все сівалка готова. Перед посівом варто замочити насіння в невеликій кількості гарячої води і залишити набухати на десять годин. Потім набирають через носик воду з насінням і сіють, натискаючи на поршень.

В якості сівалки дрібного насіння можна також використовувати сільничку або контейнер від кіндер-сюрпризу з попередньо зробленими отворами.

Посів дрібного насіння в суміші з піском

Один з найстаріших способів сівби дрібного насіння полягає в їх змішуванні з невеликою кількістю піску, зазвичай це співвідношення від 1:4 до 1:10. Крім піску, насіння можна змішати з використаними висушеними чаїнками (краще з пакетиків) або гущею від меленої кави. На 1 ч. л. насіння знадобиться півсклянки сухих відходів чаювання.

Насіння ретельно перемішують з сипучою масою в будь-якій ємності з плоским дном, а потім отриману суміш беруть дрібкою і посипають нею підготовлену заздалегідь борозенку. Насіння ж в піску можна висівати віялом. Потім слід зволожити ґрунт з пульверизатора.

Читайте щеякі овочі краще посіяти на розсаду у березні

Дрібні насіння не можна поливати з лійки, тому що краплі води можуть "втягнути" їх вглиб ґрунту.

Щоб насіння "проклюнулося" та не засохло, посіви потрібно вкрити плівкою. Коли з'являться сходи, її слід зняти.

Посів дрібного насіння з допомогою аркуша паперу

Висіяти дрібне насіння на розсаду в контейнер можна і за допомогою звичайного аркуша паперу і олівця або зубочистки. Досить просто зігнути папір по діагоналі. Помістіть на місце згину посівний матеріал, злегка нахилити лист і за допомогою гострого грифеля олівця перекочувати насіння по одному на підготовлений ґрунтовий субстрат.

Щоб насіння не висипалося, лист можна скласти у формі воронки з загнутим тонким кінцем і згином по її центру.

Посів дрібних насінин на туалетний папір

Існує кілька способів посіву дрібного насіння з допомогою туалетного паперу. Його можна використовувати безпосередньо під час посадки або зробити заздалегідь стрічки з насінням.

Перший спосіб найчастіше застосовують при посіві насіння на розсаду. У контейнер на зволожений субстрат поміщають тонкі смужки туалетного паперу. Насіння висипають на суху світлу тарілку або блюдце, щоб їх було помітно. У склянку наливають воду. Занурюють в неї вістрі олівця так, щоб на ньому залишилася крапелька рідини. Цієї крапелькою беруть насіння і переносять його на смужку туалетного паперу. Вода швидко вбирається і тягне за собою насіннячко. Присипають смужки тонким шаром піску і накривають контейнер плівкою.

Посів дрібного насіння по снігу

Оскільки посів дрібного насіння на розсаду зазвичай відбувається в кінці зими — початку весни, коли ще лежить сніг, його можна використовувати для цих цілей. На приготований в контейнері ґрунт викладіть за допомогою ложки сніг шаром 1,5-2 см.

На нього можна висипати насіння з пакетика (на білому фоні його добре буде видно) і з допомогою зубочистки рівномірно розподілити їх по поверхні. Якщо ж ви попередньо замочували насіннєвий матеріал, то помістити його на сніг простіше, користуючись піпеткою.

Коли сніг розтане, він затягне насіння в субстрат, до того ж зволожить його, так що полив на початковому етапі не потрібен. Просто накрийте контейнер плівкою або склом і чекайте сходів. 

ДЖЕРЕЛО