Відомо, що у південних регіонах овочі можна починати сіяти вже на початку березня, у більш холодних місцевостях — ближче до середини і навіть до кінця місяця.

ОГІРОК

До посіву на розсаду насіння огірка обробляють у розчині перманганату калію протягом 30 хвилин, потім промивають теплою водою. Далі насіння рекомендують проростити у зволоженій паперовій серветці (за температури 30° С насіння проросте вже за 1-2 дні, але вона повинна бути не нижчою за 15° С). Ґрунт для посівного матеріалу повинен у рівних частинах складатися з торфу, дернової землі, тирси і перегною.

Оскільки пікірувати огірки без втрат часто досить складно, досвідчені городники рекомендують спочатку підготувати для кожної насінини окремий горщик з об'ємом у 300-500 мл, а землю в ньому попередньо зволожити. Зверху покласти насіння і присипати його шаром землі у 3 мм.

Потім за допомогою пульверизатора слід добре зволожити ґрунт теплою водою, поставити ємності у тепле місце з температурою повітря 25-28° С, без протягів, а зверху накрити поліетиленовою плівкою або пластиковими кришками. Приблизно за тиждень у паростків з'являться перші листочки. У цей час вони потребують дуже обережного і помірного поливу.

У теплицю сіянці огірків пересаджують приблизно за 15-20 днів після появи сходів.

Деякі овочеві культури — огірок, баклажан, перець та інші можна сіяти як з наступним пікіруванням, так і без нього. Але пікірувати тендітні сіянці треба дуже обережно, щоб не пошкодити їх.

БАКЛАЖАНИ

Насіння баклажанів перед посівом на розсаду також потребує попередньої підготовки. Його прогрівають, протруюють і гартують, а потім ще обов'язково замочують на 2-3 дні і просушують.

Ґрунт для посіву повинен складатися з перегною, дернової землі (або торфу) і тирси у пропорції 4:2:1. Його обдають окропом, охолоджують і розкладають по горщиках з об'ємом близько 0,5 л. У кожен з них кладуть по 2-3 насінини на глибину близько 1 см і накривають поліетиленовою плівкою, а після появи сходів паростки прищіпують, залишаючи найбільш сильний і здоровий.

Вік розсади баклажанів під час пересадки у ґрунт повинен становити 65-70 днів.

ПЕРЕЦЬ

За тим самим принципом готують до посіву на розсаду у березні і насіння болгарського перцю. Ґрунт для посівного матеріалу можна вибрати універсальний, а на дно кожного горщика насипати дренажний шар з дрібного гравію, керамзиту або яєчної шкаралупи.

Після наповнення горщика ґрунтом його добре проливають водою. Насіння поміщають на глибину 1,5 см, обережно присипають тонким шаром ґрунту і обприскують з пульверизатора. Горщики накривають плівкою і залишають у теплому, захищеному від вітру місці.

Після появи перших сходів розсаду досвічують так, щоб довжина світлового дня була не меншою за 12-14 годин. У цей час ґрунт важливо не перезволожувати!

Розсаду перцю висаджують у ґрунт у віці 60-80 днів.

ТОМАТИ

Коли сіяти помідори на розсаду, залежить від регіону і сорту. Насіння помідорів знезаражують і пророщують. Для вирощування підійде будь-який універсальний грунт, який варто пролити рожевим розчином марганцівки і витримати 1-2 дні. Потім його розкладають по пластикових стаканчиках із заздалегідь зробленими у них дренажними отворами, а на дно кожного насипають дренаж.

У землі роблять лунки у 1-2 см завглибшки, у які кладуть по 2-3 насінини томатів. Зверху присипають землею, трохи обприскують ґрунт з пульверизатора і накривають стаканчики плівкою. Ставлять у тепле місце. Після появи сходів (приблизно за тиждень) контейнер переміщують у світле місце з температурою, не вищою за 18° С.

Для гарного зростання розсаді томатів потрібно не менше 12 годин гарного освітлення на добу. Додатково організувати його можна за допомогою фітоламп.

Вік розсади томатів до часу її посадки у ґрунт у ранніх сортів становить 40-50 днів, у середньостиглих — 55-60 днів, у пізніх — 65-70 днів.

ЦИБУЛЯ

Для посіву цибулі на розсаду ящики наповнюють ґрунтом на 8-10 см заввишки. Насіння заглиблюють на 1 см, зверху насипають шар ґрунту у 1 см і ущільнюють ґрунт. Ящики накривають плівкою або склом, за необхідності обприскують ґрунт теплою водою.

Коли з'являться сходи (зазвичай це буває за 3 тижні), укриття знімають. Надалі догляд за рослинами звичайний: полив під час підсихання верхнього шару ґрунту і підживлення комплексним мінеральним добривом (за інструкцією) за три тижні після появи сходів.

Час висадки розсади у відкритий ґрунт — кінець травня.

КАПУСТА

Білокачанна і кольорова капуста, а також кольрабі, броколі мають практично однаковий алгоритм посіву насіння на розсаду. Спочатку посівний матеріал прогрівають у гарячій воді, обробляють у розчині марганцівки і обсушують.

Ґрунтосуміш готують з дернової землі і піску, узятих у рівних частинах. Ґрунт проливають гарячою водою, розпушують і додають золу з розрахунку 10 ст. л. на 10 л суміші. Насіння кладуть у ящики з ґрунтом у борозенки, розташовані на відстані 3-4 см одна від одної. Висівають на глибину близько 1 см з інтервалом у 2 см, присипають землею і зволожують з пульверизатора.

Контейнер накривають харчовою плівкою, пластиковою кришкою або склом і тримають у світлому місці за кімнатної температури до появи сходів, а потім на тиждень переносять у приміщення з температурою 8-10° C, після чого повертають у попередні умови.

Після появи першого справжнього листочка розсаду рекомендують утримувати за температури 18-20° C, періодично гартуючи за 13-14° C. Розсаду капусти, посіяну у березні, необхідно досвічувати лампами денного світла або спеціальними фітолампами.

Вік розсади до часу її пересадки у ґрунт залежить від сорту капусти.

СЕЛЕРА

Спочатку посівний матеріал кореневої селери обов'язково замочують. Підготоване насіння висівають у плоский ящик з землею, що складається з гумусу і піску у рівних пропорціях. У невеликі заглиблення, розташовані на відстані 2 см одне від одного, кладуть по 2-3 насінини, трохи присипають землею, ємність накривають плівкою або пакетом і ставлять у тепло (18-22° С), не забуваючи щодня провітрювати ємність і зволожувати ґрунт з пульверизатора.

Після появи паростків розсаду гартують. Щойно на сіянцях з'являться по 2 листочки, паростки пікірують. До пересадки у відкритий ґрунт (у віці 55-60 днів) розсаду помірно поливають і раз на місяць підгодовують.

БАЗИЛІК

До посіву базиліку на розсаду у березні ґрунт проливають розчином з 1/2 ч. л. сульфату калію, суперфосфату, сірчанокислого калію і сечовини у 5 л води. Ґрунтосуміш повинна складатися з торфу, компосту і піску у пропорції 4:2:1. За посіву насіння заглиблюють на 1 см. Посіви накривають плівкою до перших сходів (8-12 днів) і тримають у приміщенні за 23-28° С, регулярно поливаючи. З першими паростками укриття прибирають, а температуру знижують до 16-20° С.

ДЖЕРЕЛО

Читайте також: як правильно підживити часник після зими