Для багатьох початківців городників вирощування овочів пов'язано з цілим пластом спеціальних знань і навичок. Зазвичай інформацію можна отримати у сусідів по дачі або ж в інтернеті. Однак в більшості випадків інформація буває суперечлива і не завжди вірна, адже кожен городник дотримується власних технологій, перевірених роками.

Першим овочем, який хочеться посадити в своєму городі, є помідор. І головне не лише отримати гарний врожай, а й виростити по-справжньому смачні та соковиті плоди. Тому варто розібратися у всьому різноманітті томатних сортів і правильному підході до азам городніх премудростей - підготовці і висівки насіння і розуміння, коли садити насіння на розсаду помідорів.

Для початку слід вибрати той тип томатів, який планується до вирощування. Насамперед варто визначитися з висотою кущів:

Якщо на ділянці стоїть теплиця, то рекомендуються до посадки високорослі рослини. Цьому є пояснення - пагони кущів витягуються вгору, економлячи корисну площу тепличного приміщення. Для таких томатів споруджують підтримують двометрові опори або влаштовують шпалери. Сама рослина потребує прищипування, пасинкуванні і формуванні куща.

Низькорослі томати простіше посадити на грядку. За такими кущами і догляд простіше, і томати Не такі примхливі. Вони відмінно переносять вітряну погоду, добре кущаться і дають дружне дозрівання плодів. Не потребують прищипування, так як низькорослі сорти дають обмежений зростання кущів. Деякі з таких, детермінованих, сортів ростуть на підвіконнях і балконах.

Читайте також: які овочі краще посіяти на розсаду у березні

Тим, хто вперше вирішив зайнятися вирощуванням помідорів, варто почати з низькорослого типу томатів.

На наступному етапі новачкам буде корисна інформація про терміни дозрівання різних типів помідорів. Діляться вони на категорії:

  • ранні, ультра ранні. Ці сорти дають перші помідори через 75-100 днів.
  • середньоранні. Тут термін плодоношення настає через 110-115 днів.
  • пізньостиглі. Найдовша вегетація - від 130 до 140 днів.

Починати вирощування помідорів рекомендується з ранніх сортів. А тепер пора дізнатися, коли садити насіння на розсаду помідорів. Ранні сорти і гібриди вимагають менше всіх часу на пророщування насіння. За 40-50 днів з'являються перші паростки. Середньостиглих для цього потрібно 55-60, а пізньостиглі - близько 70 днів. Нескладно підрахувати, який час доведеться витратити на все агронотехніческіе операції і через скільки днів з'являться перші плоди.

Строки посіву томатів по регіонах

Висаджування підросли сходів в грунт професійні овочівники зазвичай узгоджують з прогнозом погоди і власним досвідом. Для південних областей України пересадка в грунт паростків томата доводиться на третю декаду травня. Не варто забувати, що погода до цього моменту повинна встоятися, а земля прогрітися до 15 градусів. Для північних областей такі умови настають на два тижні пізніше. У теплиці і парники можна пересаджувати паростки з початку травня.

Отже, вирощування розсади починається в лютому-березні. А коли сіяти насіння помідор на розсаду більш точно? Розрахунок буде виглядати так:

На 15 травня запланована пересадка паростків в грунт. Для ранньостиглого сорту період розвитку сходів томата 45 днів, плюс 5-6 днів на проростання насіння. Значить, 25 лютого - та дата, коли варто приступати до вирощування помідорів. Якщо це середньопізній сорт, то можна починати 15 лютого, а для пізньостиглих сортів найкращим часом буде 5-8 лютого. Це розрахунок для теплих південних і південно-західних районів України. У більш холодних, центральних і північних частинах країни слід змістити дати на два тижні вперед.

Для низькорослих і високорослих типів томата є також хороші часові орієнтири. Так як високі кущі ростуть, в основному, в теплицях, то перенесення саджанців в грунт здійснюють 10-15 травня. А низькорослі помідори пересаджують в грунт в кінці травня.Отже, посадка насіння на розсаду цих типів томатів також підлягає розрахунку і проводиться приблизно в середині лютому.

Читайте ще: сприятливі дні: посівний календар на березень

Умови вирощування і догляд за помідорами

Тепер варто вивчити умови вирощування розсади томатів. Тут потрібно звернути увагу на такі особливості:

Якісний насіннєвий матеріал. Вибрати добре насіння - завдання непросте. Дуже важливо заздалегідь почитати і зібрати відгуки про те сорті, який планується вирощувати на городі. Також потрібно звертати увагу на характеристики і властивості сортів, їх стійкість до шкідливих бактерій, умов зростання. Прочитати в інтернеті про постачальників і виробників сорти.

Грунт. Деякі вважають за краще сіяти насіння в власну землю, іншим подобається покупної грунт. Якщо використовувати грунт зі свого городу, то при перенесенні паростків в грядки, саджанці швидко адаптуються і не зазнають стресу. З іншого боку, грунт з магазину більш збалансований за складом. У будь-якому випадку, перед посадкою насіння грунт слід знезаразити і знизити його кислотність.

Підготовка насіння. Спочатку насіння протруюють стимуляторами росту для підвищення схожості. Після цього їх пророщують у водному середовищі в теплому місці. Як тільки вони проклюнутся - значить, можна пересаджувати в горщики з ґрунтом.

Температура і освітлення. Горщики з розсадою поміщають на сонячне місце з температурою до 25 градусів, цілком підійде підвіконня. Якщо світла мало, варто звернути на розсаду лампу або відбивач. Після появи паростків їх переміщують в більш прохолодне приміщення на тиждень. Потім можна повернути розсаду в тепло. Ця процедура обмежує зайве витягування паростків.

Полив і підгодівля. Спочатку, до того, як паростки зміцніють, зрошення здійснюється пульверизатором. Потім можна використовувати звичайну лійку. Не варто сильно перезволожувати землю або допускати її пересихання. Трохи підросли паростки потрібно підгодувати добривами з селітри, суперфосфату і калійної солі. Повторюють цю процедуру перед висадкою в грунт.

Правильний догляд за томатами в парнику починається з підготовки грунту для саджанців помідор.Так як в закритому приміщенні скупчуються хвороботворні мікроорганізми і бактерії, потрібна заміна старого грунту. Городня земля змішується з компостом, піском, іноді підсаджують дощових черв'яків для оздоровлення грунту.

Після переміщення саджанців в теплицю, починається новий етап вирощування плодів. І тут він складається з трьох основних процесів:

  • регулярний полив;
  • запилення саджанців;
  • провітрювання.

Догляд за томатами в теплиці нескладний, але регулярний. Помідори не люблять переувлажненную грунт, тому норми поливу рекомендують такі: до виникнення квіток - 4 л, після - 12 л на 1 кв.м. Періодичність поливу - 1 раз в 6-7 днів теплою водою (22 градуси).

Запилюють паростки струшуванням. Робити це потрібно щодня, бажано днем. Після цієї процедури вікна теплиці ставляться на провітрювання.

Коли дозріває перша зав'язь, можна приступати до підгодівлі. Використовують зазвичай рідкий коров'як, суперфосфат, деревну золу.

Догляд за томатами у відкритому грунті має кілька особливостей. Агротехнічні заходи включають:

Полив. Багато вологи помідорів не потрібно. Зазвичай достатньо поливати саджанці 1 раз в тиждень. Особливо ретельно потрібно стежити за пересиханням грунту в момент утворення зав'язі. Тут недолік вологи може привести до осипання зав'язі і поганого врожаю.

Підживлення. Багато овочівники вважають достатнім вносити добрива три рази за сезон, але краще робити це частіше, раз в два-три тижні. Особливих вимог до підгодівлі немає - азот, калій, фосфор, причому, фосфору потрібно вносити в меншому співвідношенні.

Підв'язка. Якщо обрані високорослі сорти, то ставити опору потрібно відразу, як тільки рослина почне набирати вагу. Застосовувати можна кілки висотою 1,5-2 метра, а можна натягнути горизонтальні ряди дроту - шпалери. Підв'язані до опор кущі полегшують збір плодів і захищають їх від шкідників.

Формування куща. У деяких сортах потрібно видаляти бічні пагони, залишаючи один або два головних стовбура. У південних регіонах помідори прекрасно визрівають на кількох стеблах, а ось в більш прохолодних зонах краще залишити один, інакше плоди виростуть дрібними. 

До теми: як правильно підживити часник після зими