Треба визнати, в перший раз говорити зі своєю дитиною на відверті теми непросто. Настає момент, коли з недосвідченого школяра / школярки дитина перетворюється в юнака / дівчину з власним сексуальним досвідом. А значить, прийшов час на рівних поговорити з ним про стосунки між чоловіком і жінкою, секс, оберігання від вагітності і захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ).

Швидше за все, при цьому ви обидва будете почувати себе не в своїй тарілці. Відкритість батьків в цьому питанні додасть підлітку впевненості, необхідної йому для прийняття правильних рішень.

10 способів бути почутим

Звичайно, вам хочеться, щоб підліток сприйняв ваші слова всерйоз. Ось кілька порад, як направити розмову в правильно русло.

  1.  Визнайте, що сексуальний потяг - це природно. Підліток не повинен соромитися своїх почуттів. Нагадайте, що фізична близькість можлива без сексуального контакту. Розкажіть про сексуальний досвід, який був у вас в молодості. Це додасть ваги вашим словам. Згадайте про допущені помилки і поясніть, що хотіли б змінити.
  2. Не робіть непотрібних припущень. Деякі батьки переконані, що їхні діти і так знають про секс все, що потрібно. Однак підлітки часто користуються інформацією з ненадійних джерел. Якщо ви не хочете помилитися, краще почати розмову так: "Ти, можливо, вже все знаєш. Я просто хочу сказати те, що повинен".
  3. Будьте простіше. Гумор допоможе вам обом відчути себе вільніше. Можете сказати, що ця розмова для вас непроста, але все-таки дуже важлива.
  4. Вивчіть питання контрацепції та запобігання захворювань, що передаються статевим шляхом. Почитайте про нові методи контрацепції, щоб поговорити про них з дитиною більш докладно. Ваша дочка чи син можуть поцікавитися, які ризики і переваги пов'язані з кожним з методів. Те ж саме стосується профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом.
  5. Висловіть свою точку зору. Підліток оцінить це, навіть якщо у нього інша думка.
  6. Уникайте критики і засудження. Це особливо важливо, якщо ваша дитина вже встала на шлях помилок. Нотації і загрози не допоможуть. Краще спільно обговоріть, як йому (їй) краще діяти в майбутньому.
  7. Зверніть увагу на емоційний аспект сексуальних відносин. Підкресліть, що нормальні взаємини мають на увазі близькість, турботу і повагу ще до статевого акту. Підліток повинен знати, що сексуальні відносини не можуть несподівано поліпшити відносини з партнером і, тим більше, відновити втрачене.
  8. Поговоріть про відповідальність. Підлітки, які не користуються контрацептивами, сподіваються, що "пронесе". Нагадайте дитині, що зрілість - це не тільки готовність до сексуальних зв'язків, а й уміння брати на себе відповідальність за себе і свого партнера.
  9. Заохочуйте питання. Ви повинні бути впевнені, що у підлітка є всі необхідні відомості. Якщо він / вона соромиться ставити вам питання, порекомендуйте йому корисні книги або інші джерела інформації.
  10. Обговоріть наслідки. Помилки молодості можуть сильно вплинути на подальшу долю людини. На конкретних прикладах продемонструйте дитині, як хвороба або вагітність можуть перешкодити його / її планам на майбутнє. Закінчіть розмову на оптимістичній ноті. Помрійте разом з дитиною про те, ким він / вона хоче стати через 5 або 10 років і які кроки для цього слід зробити.