Хрещення
19 січня православні християни відзначають велике свято - Хрещення Господнє. Які традиції цього дня, що обов'язково потрібно зробити, а що знаходиться під суворою забороною читайте далі.

 Хрещення Господнє завершує цикл зимових свят і Святок, які тривають з 7 по 19 січня. Свято починається ще 18 січня, у Водохресний святвечір, коли відбувається перше освячення води. Хрещення ще називають святом Богоявлення, тому що при хрещенні Господа, світу з'явилася Пресвята Трійця.

Що потрібно зробити на Хрещення Господнє
 
На Водохреща, слід сходити до церкви, помолитися і освятити воду, а також привітати всіх своїх рідних і близьких з Хрещенням.
 
Вода, освячена в цей день, володіє воістину чарівними властивостями: вона очищає від хвороб і від поганих думок.
 
Обов'язково наберіть святу воду і зберігайте її в будинку весь рік. Віруючі люди, щоранку після молитви, п'ють по чайній ложці святої води.
 
На Водохреща люди занурюються в ополонку, але робити це потрібно після відвідин церкви і причастя. У народі говорили, що на Водохреща занурюються хворі люди, щоб зцілитися і ті, хто одягав маски на Новий рік, щоб позбутися від гріха.
 
В цей день вся сім'я збирається за святковим столом і, за традицією, першим їжу пробує той, хто останнім занурився в ополонку.
 
На Водохреща існував дуже красивий обряд випускання голубів. Білі голуби символізували завершення свят, які потрібно відпустити на волю.
 
 
Що не можна робити на Хрещення Господнє
 
У це велике свято заборонено сваритися і лаятися, гніватися на рідних і близьких.
 
Заборонена будь-яка фізична праця, всі роботи по дому і ремесла (шити, в'язати, вишивати).
 
Після Хрещення заборонено гадати, наші предки вважали, що можна "перегадати" свою долю в погану сторону. Святочні ворожіння мали завершитися 19 січня.
 
У цей день господині обов'язково освячували будинок святою водою, провітрювали і по кутах розсипали сіль, щоб захистити будинок від злих духів.
 
У свято не можна брехати, лихословити, робити іншим людям підлості, інакше все обернеться проти вас з потрійною силою.
 
 
Народні прикмети на 19 січня
 
Якщо в Хрещення Господнє зробити пропозицію руки і серця - то сім'я буде дуже міцною і щасливою і проживе все життя душа в душу.
 
Водохресний сніг також володіє особливою силою, в минулі часи їм вмивалися і обтирали дітей, щоб вони росли міцними і здоровими.
 
Якщо на Водохреще погода ясна і холодна - то літо буде посушливим, а якщо похмура - то буде багатий урожай.
 
Якщо в це свято охрестити дитину, то вона буде дуже щасливою і буде нести в собі частинку Божої Благодаті.