Якщо ви раптом захочете вирушити у мандрівку на північ нашої області, обов'язково завітайте до міста Дубровиця. Тут є не лише неймовірної краси краєвиди, а й архітектурні творіння, які заслуговують на увагу.

Місто Дубровиця, а до 1944 року Домбровиця, відоме з 1005 року, розташоване на річці Горинь. Це найстаріше місто усієї Рівне нської області. 

Походження нинішньої назви міста має кілька походженнь: 

  • від давньоруського дшброва — "ліс, гай"
  • від слова діброва, дуброва — "дубовий ліс"
  • від лит. dumblas, лат. dumbas — "болото", dumbrava — "грузька місцевість"
  • від апелятива дубровиця — "невеликий дубовий гай". Відомо, що цю етимологію вважають найприйнятнішою.

За історію свого існування місто мало багато власників та було частиною різноманітних державних утворень.

Палац Плятерів

Костели, синагоги, палаци, фабрики та безліч інших будівель розташовувалися у невеличкому місті. 

Палац Плятерів

Нині окрасою Дубровиці є не лише береги річки Горинь, а й костел Іоанна Хрестителя.

 

Це найстаріша архітектурна пам'ятка міста. Перший храм споруджений з дерева у 1684 році для ордену піарів коштом Яна Кароля Дольського.

У 1709 році його спалили шведи. У 1695—1742 роках за підтримки ректора польського Університету мистецтв Казимира Пнєвського відбудовано у стилі рококо вже мурований римо-католицький костел з вівтарем на схід — кляштор піарів. Відкритий храм був ще в 1702 році. У 1742 році костел консекрував єпископ Франциск Кобельський.

Крім фінансової підтримки, Ян Кароль Дольський передав Дубровицькому монастирю піарів велику частину своїх володінь. Так само вчинили графи Плятери, пани Вжосиловські та Ключевський. Марта Нарушевичева заповіла монастиреві чимало грошей. 

Після Листопадового повстання 1830—1831 років почався період репресій з боку російської влади. Після зборів колегіуму піарів у 1832 році костел змінено на парафіяльний. У тому ж 1832 році монастир і школа ордену піарів ліквідовані царською владою, храм перейшов до дієцезійного духовенства.

За радянського періоду знищено вітраж храму, орган розібрали й вивезли у невідомому напрямку, а цінні ікони й церковне приладдя розікрали. Сам костел був закритий у 1945 році і перефарбований з білого в червоний колір. На його базі був створений промисловий склад.

У 1990—1991 роках храм відремонтували, був намір створити у ньому будинок культури. У 1992 році парафія була знову зареєстрована, тоді ж їй було передано у використання і костел. У листопаді 1992 року костел консекровано єпископом Маркіяном Трофим'яком. Ще одну реставрацію було проведено у вересні-листопаді 1999 року за ініціативи Центру Польського Культурного Спадку за межами країни.

Нині костел Іоанна Хрестителя підпорядковується Луцькій дієцезії Римсько-католицької церкви. Богослужіння в храмі проводяться щонеділі, але для туристів двері тут поки що зачинені.

***

До слова, костел побудовано у стилі рококо. У минулому підлога храму була оздоблена керамічними кахлями. Найціннішим об'єктом інтер'єру є вінець та вітраж, який був виготовлений у Венеції на замовлення.

З декількох ікон, створених членом ордену піарів Лукашем Хублем у костелі, уцілів лише образ святого Іоанна Хрестителя на головному вівтарі.

За інформацією професора Польського університету мистецтв, образ зображує хрещення Ісуса Христа в Йордані, і написаний технікою фрески з масляними фарбами.

Пізнавайте Рівне нщину разом з нами... Залишайтеся на сайті rivne1.tv.

Читайте також: Рівне нщина туристична: пізнавальний маршрут одного дня

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber