Фільми, засновані на реальних подіях, завжди вражали глядачів, вчили по-іншому сприймати своє життя і світ навколо. Адже всі неймовірні пригоди головних героїв в таких картинах не є вигадкою сценаристів, а реальними подіями, які відбулися колись з реальними людьми. Таких фільмів безліч, але не всі вони відомі.

 1. Кон Тікі (2012)

Історичний фільм від норвезьких режисерів Йоахіма Реннінга і Еспена Сандберга. Фільм розповідає про шаленого історика Туре Хейердалом, який був переконаний, що колись стародавні племена на чолі з богом Тікі змогли дістатися на звичайному дерев'яному плоту з Південної Америки до Полінезії. Щоб довести свою теорію, він збирає експедицію з шести чоловік, конструює пліт і відправляється в небезпечне плавання, щоб подолати 6980 кілометрів водного простору. Спочатку експедиція здається божевіллям, але з часом за нею починає, затамувавши подих, стежити весь світ.
 
2. Філомена (2013)
 
Британський фільм Стівена Фрірза і претендент на премію «Оскар» з неповторною Джуді Денч і Стівом Куганом в головних ролях. Картина оповідає про скандального журналіста Мартіна Сіксміте, який в пошуках матеріалу для книги натикається на історію однієї старої жінки на ім'я Філомена Лі. Ще дівчинкою, вона виховувалася в монастирі в Ірландії. В результаті коротких відносин з одним юнаком вона народила дитину, яку монашки у неї відняли і віддали на усиновлення. І ось через п'ятдесят років Мартін Сіксміт і Філомена, яку все життя мучило питання, чи думав про неї її син, намагаються знайти цього колись забраного хлопчика. Незважаючи на трагічний і сумний сюжет, фільм наповнений гумором і неймовірною позитивною енергією.
 
 
3. В диких умовах (2007)
 
Драматична екранізація однойменної книги, з Шоном Пеном в режисерському кріслі, який готувався до цих зйомок цілих 10 років. «В диких умовах» - фільм про Крістофера Маккендлесс, хлопця з багатої сім'ї, який одного разу все кидає і відправляється в подорож по Америці і Мексиці. Він віддає всі свої гроші на благодійність, а сам має потребу як бродяга, підробляє на випадкових роботах і знайомиться з різними людьми. Його подорож триває два роки, за які він пізнає реальне життя без матеріальних цінностей.
 
4. Містер Піп (2012)
 
Австралійсько-новозеландський фільм з Хью Лорі ( "Доктор Хаус») в головній ролі. Це шалено реалістична і драматична картина про останньому білому чоловікові, на ім'я містер Уоттс, який залишився на острові Бугенвілі зі своєю темношкірою жінкою після військової блокади. Він відкриває школу для місцевих дітей і починає викладати літературу. Перший роман, який він їм читає - «Великі надії» Чарльза Діккенса. Місцева дівчина Матильда настільки переймається романом, що повністю розчиняється в тому казковому світі. Одного разу вона креслить на піску ім'я головного героя роману - Піп. Коли на острів приходять військові, вони вимагають видати їм цього містера Піпа, а тим, хто його приховує, загрожує розправа ... Цей фільм якнайкраще змушує поглянути з іншого боку на всі життєві цінності.
 
5. Чаплін (1992)
 
Фільм Річарда Аттенборо, що оповідає про життя і творчість великого актора, режисера і генія епохи німого кіно в Голлівуді. Головну роль виконав Роберт Дауні-молодший. Картина заснована на автобіографії Чарлі Чапліна і розповідає про все його життя, починаючи з дитинства в Англії, створення образу бродяги Чарлі до його численних романів і грандіозних прем'єр в Америці.
 
6. Операція «Арго» (2013)
 
Гучний фільм Бена Аффлека, який отримав в 2013 році премію «Оскар», як кращий фільм року. Картина розповідає про революцію в Ірані, коли знавіснілий натовп захоплює американське посольство в Тегерані. Всі працівники були взяті в полон, крім шести осіб, яким вдалося втекти. Вони виявляються на вулиці в революційному місті, за ними полюють іранські солдати, і вони знаходять притулок в будинку канадського посла. Вони ховаються 74 дні. За цей час спецслужби США розробляють план, згідно з яким зможуть звільнити втікачів. Для цього, під прикриттям голлівудської знімальної групи, працівники ЦРУ відправляються до Ірану, підробивши паспорта, створивши фальшиву кіностудію, сценарій - все, щоб влада Ірану не змогла запідозрити обман.
 
 
7. Підміна (2008)
 
Американський трилер від видатного режисера Клінта Іствуда, з Анджеліною Джолі і Джоном Малковичем в головних ролях. 1928 рік, передмістя Лос-Анджелеса. Крістін Коллінз, мати дев'ятирічного Уолтера, повернувшись додому, виявляє, що її сина викрали. Поліція веде активне розслідування, після якого через кілька місяців її сина знаходять. Але Крістін стверджує, що це не її Уолтер, а поліція, щоб закрити справу, просто привела їй бездомного хлопчика. Мати наполягає на своєму, і один з детективів погоджується вести розслідування далі, в ході якого з'ясовується, що Уолтер - не перша зникла дитина, і в місті орудує маніяк.
 
8. Полювання на Вероніку (2003)
 
Біографічний трилер від режисера Джоела Шумахера, з дворазовою лауреаткою Оскар - чудовою Кейт Бланшетт. Фільм розповідає про ірландську журналістку Вероніку Герін, співробітницю газети «Sunday Independent». Вона веде своє журналістське розслідування про наркобізнес в Дубліні, про продавців і постачальників заборонених речовин, про підліткову наркоманію. Поступово вона виходить на дуже важливі фігури в цьому бізнесі і збирає на них матеріал, здатний засадити всіх за грати. І наркобарони Дубліна виносять Вероніці смертний вирок, згідно з яким її негайно потрібно усунути.
 
9. Донні Браско (1997)
 
Американський фільм про боротьбу ФБР з мафією в 1970-і роки. Головні ролі виконали Аль Пачіно і Джонні Депп. Це реальна історія агента ФБР Джо Пістоні, відомого під ім'ям Донні Браско, який впроваджується в нью-йоркську банду до Бенджаміну «Лівша» Руджейро. Мафіозі ручається за Донні власним життям, і вони стають дійсно хорошими друзями. Разом вони провертають операції і інші справи, а Пістоні успішно передає інформацію в Бюро. Але Джо розуміє, що коли операція закінчиться, Руджейро, до якого він прив'язався, загрожує смерть за те, що привів агента в банду.
 
10. 12 років рабства (2012)
 
Головний претендент і лауреат премії «Оскар» в 2014 році. Історична драма Стіва Маккуїна, знята за мотивами однойменного роману-автобіографії афроамериканця Соломона Нортапа. Фільм розповідає про Америку в 1841 році. Соломон Нортап - вільний чорний чоловік, який працював музикантом. Його запрошують разом в цирком на гастролі до Вашингтона. По дорозі туди його підло обманюють і продають в рабство. Протягом 12 років Соломон був змушений працювати на плантаціях різних панів-тиранів, не маючи можливості довести, що він вільна людина.