Футбол
Колись відомий композитор Дмитро Шостакович назвав футбол "балетом для мас", і це одне з найточніших визначень цієї видовищної гри. Саме тому сьогодні спостерігається такий активний розвиток футбольної індустрії.

Кращі і якісні товари для футболу представлені в інтернет-магазині Footballstyle на сайті https://footballstyle.com.ua/ – ресурс також детально розповідає про знакові події світового футболу.

Разом з тим, для футболістів і вболівальників важлива також й інша складова частина футболу – це особливий лексикон, легенди та байки про відомих гравців і коментаторів, історії знаменитих команд та інші відомості про улюблену гру. Тому у якості розваги пропонуємо вам оцінити дотепні перли на навколофутбольну тематику, які говорилися футболістами, тренерами, філософами або діячами мистецтва.

Про футбол, футболістів, уболівальників і не тільки

Яскраві цитати про футбольні матчі, принципи гри і суддівства, про поведінку гравців та інші нюанси футболу стали класикою:

1. Футбол – найсуттєвіша з несуттєвих речей. (с) Франц Бекенбауер, легендарний німецький захисник і тренер.

2. “Деякі кажуть, що футбол – це питання життя і смерті. Мене пригнічує такий підхід. Запевняю, що футбол набагато важливіше!” - сказав менеджер знаменитого “Ліверпуля” Білл Шенклі. 

3. Йому ж належить й інше цікаве висловлювання – «Кажуть, я у якості подарунка дружині на річницю нашого весілля відвів її на матч резервного складу “Рочдейла”. Це неправда. Це було в її день народження. Що я, псих – одружитися посеред сезону?!».

4. “Якщо ти перший – ти перший. Якщо ти другий – ти ніхто”, одного разу сказав Шенклі, і має рацію на 100% не тільки щодо футболу. Про невдалого гравця легендарний ліверпулець сказав, що “..футбол був у його крові, але на його ноги це не поширилося”.

5. “У футболі ти зазвичай ні чорта не розумієш, що відбувається, але все одно турбуєшся про це”. Це висновок шотландського воротаря і тренера Ніка Саллівана.

6. “Правила футболу надзвичайно прості. Якщо м'яч рухається, пни його. Якщо не рухається, пни, щоб рухався”, - дотепно зауважив Філ Вуснам, Британський футболіст і тренер.

7. Якщо ти не знаєш, що робити з м'ячем, запульни його в сітку, а нюанси ми вже обговоримо потім. (с) головний тренер "Ліверпуля" (1976-1983) Боб Пейслі. 

8. “У футбол грають 22 людини, а перемагають німці”, - уїдливо пожартував англійський бомбардир Гаррі Лінекер, який славиться своїми точними та саркастичними висловлюваннями. Наприклад, буквально днями у зв'язку з падінням цін на нафту Лінекер зауважив, що “...бідні саудити точно не зможуть дозволити собі зараз купити Ньюкасл”.

9. Сказати, що всі ці люди платять свої шилінги, щоб подивитися, як 22 найманці штовхають м'яч, все одно що сказати: скрипка – це дерево і струни, а «Гамлет» – папір з чорнилом. (с) Джон Б. Прістлі, англійський письменник і драматург, режисер кінця ХІХ ст.

10. “Мало потрапити у ворота, треба ще промахнутися повз воротаря”. - сказав одного разу російський письменник-гуморист Костянтин Меліхан.

11. “Іноді програємо ми, іноді виграють інші”. - ця крилата фраза Отто Рехагеля, футболіста і тренера з Німеччини стала прохожим виразом при програші улюбленої команди.

12. З нею перегукується вислів австралійського футболіста Марка Відука – “Я не проти програвати в кожному матчі, аби тільки ми виграли весь чемпіонат!”. Логіка цієї фрази так і залишилася таємницею, але сам вираз користується популярністю.

13. З цієї ж серії загадкових висловлювань виділяється цитата британського тренера Б. Робсона: “Не хотілося б заглядати так далеко і говорити про півфінал, але у фіналі нам потрібна тільки перемога”.

Поряд з влучними та дотепними виразами зустрічаються вкрай дивні фрази, які легко пояснюються мимовільними застереженнями або помилковими висловлюваннями – адже футболісти більш віртуозно володіють м'ячем, ніж філософією. З усім тим, окремі перли футбольних гравців стали легендарними та передаються по всьому світу і через всі покоління.

Ще трохи цитат

Проте, футболісти часто висловлюють також глибокодумні або потішні вирази, які несуть в собі досить цікавий зміст:

1. “Ненавиджу чути фінальний свисток, тому що, якщо я граю добре, я хочу, щоб гра тривала вічно, а якщо погано, то хочу продовжити грати, поки не прийду в порядок”, - позначив своє ставлення до гри Джордж Бест, ірландський півзахисник.

2. Похмуро пожартував про футбол італійський форвард Франческо Тотті: “Пенальті — це смертний вирок, при якому кат може стати жертвою”.

3. “Грати з оборонним суперником так само паршиво, як займатися любов'ю з деревом”, - ймовірно, зі знанням справи прорік знаменитий нападник з Аргентини Хорхе Вальдано.

4. “Я не вірю в забобони. Я просто роблю деякі речі через страх, що що-небудь може трапитися, якщо я не зроблю їх!” - це не особливо логічне висловлювання належить Майклу Оуену, британському форварду «Ліверпуля» і «Манчестер Юнайтед».

5. Найбільша проблема у футболі – це гравці. Позбудемося ми від цієї проблеми – і все буде добре. (с) німецький футболіст і тренер Х. Шуле.

6. Шотландський форвард одного разу згадав своє дитинство: “Коли я був дитиною, мій батько був суддею на матчі. Пам'ятаю, він показав мені жовту картку і запитав моє ім'я”.

7. Прогнози – це така річ, яку найкраще робити після матчів! (с) Жоау Домінгос Пінту, португальський захисник.

Кумедне спостереження зробив тренер Макс Меркель: “На тренуванні я змусив алкоголіків моєї команди грати проти антиалкоголіків. Алкоголіки виграли 7:1. І тоді мені стало все ясно. Я сказав: продовжуйте пити, хлопці”.

А саме знакове висловлювання про сучасних футболістів належить Алексу Фергюсону: “Нинішні футболісти вважають, що належать до робочого класу, але це нісенітниця. При їх колосальних доходах! Але мені подобається, що вони так думають”.