Свято Івана Купала відзначають в ніч з 6 на 7 липня. В цьому святі змішалися і церковні ритуали, і язичницькі традиції.

 Наші предки в старовину молилися багатьом богам: і тоді, за старих часів, свято Івана Купала відзначали в день літнього сонцестояння, тобто 22 червня. Ніч напередодні цього дня вважалася магічною, втім як і день, він віщував чудеса і чари і був найдовшим.

Кого славить свято

Спочатку святкування відбувалося на славу божества родючості на ім'я Купало. У церковному календарі день Івана Купали збігається з різдвом Іоана Хрестителя (Предтечі), за старим стилем його відзначали 24 червня, а в сучасному календарі Івана Купала відзначають 7 липня. Ця подія абсолютно не має ніякого зв'язку з літнім сонцестоянням.

Читайте також: Як потрібно загадувати бажання, щоб вони здійснювалися

7 основних народних обрядів

Наші предки вважали, що в ніч напередодні Івана Купала відкриваються портали в потойбічний світ. Вважається, що здійснюючи певні ритуали, можна заглянути в минуле і майбутнє, дізнатися свою долю і навіть її змінити.

Стихії свята - вогонь і вода. Вважається, що в ніч з 6 на 7 липня вони припиняють ворожнечу в ім'я добра і чарівництва.

Тому вночі і вдень на Івана Купала влаштовують купання в річках і озерах. Вважається, що саме зараз вода виліковує від багатьох недуг.

Русалки, водяні лякають людей на Трійцю, але на Івана Купала вся нечиста сила йде з води, а сама стихія здатна тепер подарувати бездітним довгоочікуваного малюка, вилікувати від хвороб, позбавити від невдач.

Уздовж берегів на свято розводять багаття, які показують з'єднання води і вогню, як протиборчих стихій. Це символізує мир між людьми на всій землі. Дівчата пускають вінки, помістивши в центр палаючу свічку. Вважається, якщо вінок подолає всі перешкоди і досягне іншого берега з запаленою свічкою, то дівчина вдало вийде заміж.

На березі водойми обов'язково слід стрибнути хоча б раз через багаття. Для одружених і заміжніх - це означає, що здоров'я буде весь рік міцним. А для неодружених пар - привід перевірити силу своєї любові. Якщо пара стрибнула, не розтиснувши руки, то бути їм разом. До речі, в цих вогнищах раніше було прийнято спалювати одяг хворих людей, вважалося, що цей ритуал очищення допоможе позбутися від хвороб. Коли ж слідом парі кинеться велика кількість іскор - це вважається добрим знаком.

Читайте також: 3 головні чинники, які впливають на вашу долю

Купальська ніч закінчується спалюванням опудал - Купала та Марени. Це символи сім'ї. За легендою в ніч з 6 на 7 липня розпускається квітка папороті. Її охороняє нечиста сила, тому квітка розпускається всього на кілька хвилин. Вважається, що той, хто знайде цю квітку, зможе отримати заховані в надрах землі скарби, розуміти мову звірів і птахів, знайти кохання свого життя. Але, як відомо, папороть розмножується спорами і ніколи не цвіте. А тому це завдання здається багатьом зовсім нездійсненним.

На сході сонця жінкам і дівчатам можна вмитися росою, що допоможе зберегти молодість і красу.

Що не можна робити в Купальську ніч

Не можна спати! Вважалося, що нечисть, вигнана Іоанном Хрестителем з річок та озер може завдати шкоди домашньому господарству. Тому молодь в цей день веселилася, а люди похилого віку просто відпочивали, згадуючи молодість.

У свято Івана Купали не можна продавати, позичати або віддавати щось з дому. Вважалося, що це приверне бідність в будинок.

Не можна в цей час підбирати гроші, знайдені на дорозі. Вважається, що це підступи нечисті, які принесуть нещастя і хвороби.

Релігійні традиції: що можна, а що не можна

Православні відзначають в цей день Народження Іоана Предтечі. Напередодні в церкві відбувається всенічне служіння. Вважається, що віруючий християнин не повинен брати участь в язичницьких обрядах.

Івана Купала відзначають в період Петрівського посту, в період якого передбачені обмеження в їжі та веселощах для віруючих.