«Гемоглобін нижче норми» – поширена фраза серед педіатрів. Багато хворобливих симптомів у дітей пов’язують саме з цією проблемою. Якими ж є норми гемоглобіну в крові дитини та як підвищити його рівень поговоримо у далі у статті.

Що ж таке гемоглобін?
Залізовмісний білок гемоглобін є дуже важливим в організмі людини, оскільки він постачає киснем всі клітини. Тож якщо його рівень падає – клітинам не вистачає енергії для нормального функціонування. Гемоглобін у крові є одним із найважливіших показників здоров’я людини.

Норми рівня гемоглобіну у крові.

  • Новонароджені: 170-210 г/л.
  • Діти старше 2-х років: 116-135 г/л.
  • Чоловіки: 132-164 г/л.
  • Жінки: 115-145 г/л.

Проте, бувають випадки, коли ці показники на нижній межі норми і нижче, але ніякої патології немає, людина себе чудово почуває і живе з такими показниками все життя. За організмом дитини слід спостерігати дуже уважно, якщо ж ви бачите тривожні симптоми - обов'язково варто здати аналіз крові, щоб дізнатися рівень гемоглобіну. 

Як часто потрібно здавати кров на гемоглобін?
Кров на гемоглобін необхідно здавати раз на півроку для жінок, і раз на рік для чоловіків, для здорових дітей до 3-х років – раз на 6-8 місяців, а потім раз на рік, але при перенесених ГРВІ та інших захворюваннях на розсуд лікаря. У разі наявності епізодів анемії або кровотеч динаміка здачі аналізу крові підбирається лікарем в кожному конкретному випадку індивідуально.

За допомогою яких продуктів можна підвищити рівень гемоглобіну? 

Найбільш відомий продукт, який допоможе підвищити рівень гемоглобіну в крові – це гранатовий сік. Проте, треба бути на 100% впевненим, що він справді вичавлений зі свіжих гранатів. Рівень гемоглобіну можна піднімати і спеціальними препаратами, але можна вдатись до більш корисного і простого способу – за допомогою смачних продуктів, які наситять дитячий організм необхідними елементами:

  • крупи та каші, особливо гречка, жито і бобові;
  • м'ясо (печінка, язик, серце);
  • фрукти (хурма, яблука, айва та сливи);
  • овочі (шпинат, буряк, гарбуз, помідори);
  • запечена картопля, а точніше її шкірка;
  • ягоди, такі як чорна смородина, чорниця, журавлина та суниця;
  • яєчний жовток;
  • горіхи та сухофрукти.

Крім цього, такий продукт як халва, містить багато заліза. Особливо цінною буде кунжутна халва, в 100 грамах якої є 50 мг заліза. 100 г соняшникової халви містять 33 мг заліза.Цей продукт ще й позитивно впливає на роботу нервової, серцево-судинної та кісткової систем, адже халва містить ще магній, калій, мідь, цинк, вітаміни С, Е та В.

Сухофрукти містять в 4-5 разів більше заліза, ніж свіжі фрукти. Чорнослив, курага, сушені яблука, фініки, інжир покращують стан серцево-судинної системи, нормалізують обмінні процеси в організмі та підвищують працездатність.

Якщо проблемою низького рівня гемоглобіну зіткнулася годуюча мати, то всі необхідні компоненти малюк повинен отримати з молоком. В такому випадку акцент у лікуванні робиться на харчування мами, яке має бути збалансованим і з високим вмістом заліза – кожного дня в харчуванні мами має бути червоне м'ясо, м'ясні субпродукти (язик, печінка, нирки), крупи (особливо гречка), гранат, абрикос, чорниця, чорнослив, всі червоні і чорні ягоди.

Важливо не лише вживання тих чи інших продуктів, а і їх правильне поєднання. Якщо даєте малюку м’ясо, комбінуйте його з овочами. А також слідкуйте, щоб в дитячому раціоні було достатньо вітаміну С – тоді залізо буде засвоюватись краще.

Читайте також: 5 джерел кальцію для організму дитини

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber