З 18 по 24 листопада проходить Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків. В честь цього на своїх сторінках у соцмережах відомий лікар Євген Комаровський поділився, як правильно використовувати антибіотики у період лікування.

Євген Комаровський розвіяв кілька поширених помилок щодо застосування антибіотиків і дав корисні рекомендації, як не "посадити" своє здоров'я через марні фобії і на що потрібно звертати увагу при можливих побічних ефектах. Відомий педіатр у своєму Instagram також зазначив, що багато міфів про антибіотикотерапію виникають не стільки через бажання профілактики, скільки з метою продавців викачати більше грошей з кишень громадян.

Доктор Комаровський закликав використовувати антибіотики обережно і описав 8 популярних помилок.

Міф 1. Антибіотики діють на віруси.

При вірусних інфекціях антибіотики не діють, не допомагають і нічого не покращуюють, окрім матеріального благополуччя виробників і продавців антибактеріальних засобів.

Міф 2. Антибіотики "садять" імунітет.

Жоден з сучасних антибактеріальних засобів не може пригнучівати імунну систему. Не потрібно плутати причину і наслідок! У придушенні імунітету винна хвороба, яка і послужила приводом для призначення антибіотикотерапії.

Міф 3. Антибіотики мають профілактичний ефект при вірусних інфекціях.

Антибіотикотерапія не здатна зменшити ймовірність бактеріальних ускладнень. Ускладнення все одно виникають, але пов'язані вони з бактеріями, які вціліли після марно призначеного антибіотика. Отже, потрібен вже інший препарат, і цей "інший", як правило, помітно дорожчий від початкового - марного.

Міф 4. Антибіотики бувають сильними і слабкими.

Часто силу антибіотика пов'язують з його здатністю спустошувати кишені і гаманці. Людям дуже хочеться вірити в той факт, що якщо антибіотик "А" в сто разів дорожче, ніж антибіотик "Б", то він в сто разів ефективніше. Але це не так.

Все дуже дорогі препарати використовуються лише в дуже серйозних і, на щастя, не дуже частих ситуаціях, коли конкретна хвороба викликана мікробом, стійким до дії більшості препаратів, коли має місце виражене зниження імунітету, коли стан настільки важкий, що потрібно дуже швидка і дуже ефективна допомога ", - розповів Комаровський.

Міф 5. Разом з антибіотиками потрібно приймати антигрибкові препарати.

Кандидоз - як специфічний побічний ефект при антибіотикотерапії - цілком можливий, і його розвиток дійсно підлягає лікуванню з використанням антигрибкових засобів. Але ніяких доказів того, що антигрибкові препарати надають профілактичну дію і зменшують ймовірність кандидозу, не існує. Для "профілактики" найчастіше застосовують (призначають) такі препарати, як ністатин і флуконазол.

В результаті пацієнт з'їдає непотрібні ліки, необгрунтовано витрачаються гроші, кандидоз (викликаний стійкими до даних ліків грибками) все одно виникає, тому треба призначати (купувати) інший засіб - сильніший, активніший і дорожчий.

Міф 6. При прийомі антибіотика треба приймати ліки "для кишечника".

Пригнічення кишкової флори, виражене настільки, що це вимагає лікування, - явище досить рідкісне. Зустрічається воно при тривалому застосуванні антибіотиків широкого спектру дії, особливо тоді, коли прийом антибіотика супроводжується експериментами з харчуванням - насильницьким годуванням, зловживанням жирною їжею.

Проте дієта в поєднанні з припиненням антибіотикотерапії - цілком достатнє лікування, оскільки кишкова флора відновлюється досить швидко. Так, більшість капсул з "чарівними бактеріями" - це ліки з недоведеною ефективністю.

Міф 7. Протиалергічні засоби обов'язкові при антибіотикотерапії.

Щодо цього  Комаровський навів приклад-пояснення:

У хлопчика Петі алергія на ампіцилін. Але ми цього поки що не знаємо. Дитина з'їла таблетку ампіциліну, і через годину з'явився висип, прийом антибіотика скасували. Другий варіант розвитку подій. Разом з ампіциліном хлопчику дали протиалергічний препарат супрастин. Висип з'явилася не відразу, а після третьої таблетки ампіциліну. Таким чином замість однієї таблетки протипоказаного для нього ампіциліну Петя отримав три таблетки. Краще це чи гірше - питання риторичне. Резюме: алергія, пов'язана з прийомом антибіотиків, дійсно не рідкість, - розповів лікар вищої категорії.

Звідси важливе правило - препарат, що викликає алергічну реакцію, повинен бути негайно скасований і замінений препаратом іншої групи.

Міф 8. Якщо після прийому антибіотика стало гірше - його слід негайно скасувати і замінити.

Під дією антибіотиків бактерії можуть руйнуватися, і це супроводжується викидом в кров так званих ендотоксинів. На викид ендотоксинів організм реагує ознобом, підвищенням температури тіла - все це в першу добу лікування проявляється як реальне погіршення стану. Такий розвиток подій отримало назву "ендотоксична реакція", і лікарів спеціально вчать тому, як відрізнити ендотоксичну реакцію від неефективності препарату.

Якщо після таблетки, яку ви проковтнули або ін'єкції антибіотика підвищилася температура і почався озноб, то це зовсім не означає, що даний препарат не підходить і треба бігти в аптеку за іншим. Це означає, що треба порадитися з лікарем.

Читайте також: Як допомогти дитині заговорити: 7 порад від лікаря Комаровського

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber