Вчора, 7 лютого, в одній із книгарень презентували збірник наукових статей "Археологічні зошити з Пересопниці".

Збірник виданий на основі статей, які були представлені на науково-практичній конференції "Нові дослідження пам’яток археології на Волині".

15-16 листопада минулого року відбулася конференція. Вона була присвячена 120-річчю від дня народження археолога Олександра Цинкаловського та 100-річчю від дня народження історика Володимира Терського. Учасниками конференції були дослідники із Рівного, Києва, Луцька, Львова, Дубна та представник із Польщі.

Відомо, що Пересопниця знаходиться фактично на княжому граді. Княжий град, який був тоді на території великої Волині свідчить про те, що наша українська цивілізація ще з давніх-давен мала розвинуте господарство, культуру, освіту. Також нещодавно Архієпископ Рівне нський та Острозький Іларіон надав благословення, аби цьогоріч почати відновлення монастиря, який знаходився на території Пересопниці.

За словами Богдана Прищепи, збірник має різнопланову тематику і обов’язково зацікавить тих, хто любить історію України та Волині зокрема.

«У книзі є публікації про Володимира Терського та його сина Святослава Терського, які брали участь у розкопках Пересопниці. Також є блок публікацій, який присвячений самій Пересопниці і важливо, що він не тільки висвітлює період Київської Русі, але й період Княжої. До слова, на обгортці книги зображена металева печатка Княжої доби, яка була знайдена в останні роки розкопок на території Пересопниці. Крім того, є публікації, які пов’язані із монастирським періодом XVI-XVII ст.» - розповів він.

Читайте ще: 

Рівнянка презентувала дефектологічну "Абетку" (ВІДЕО)

У "мандрівній книзі" закарбували символи Рівне нщини