Серед переможців конкурсу «Краща книга Рівненщини» є твори українських захисників.

Сьогодні, у Всесвітній день книги та авторського права, відбулася урочиста церемонія нагородження щорічного обласного конкурсу «Краща книга Рівненщини». Цього року він відбувається вже учотирнадцяте.

Відбір претендентів тривав з червня 2023 року до лютого 2024-го. Було подано 503 видання, з яких до фінального етапу відібрали 49. Саме з-поміж них журі і визначило переможців в 10 номінаціях.

- Підсумки цьогорічного конкурсу, а саме переможні видання наших письменників, поетів, видавців показують, що такий конкурс та інші подібні заходи нині дуже потрібні. Відзначу, що цьогоріч серед переможців є автори, які стали прикладом не лише «у володінні пером», а й у вправності тримати в руках зброю. Дякую їм за талант, сміливість та відданість Україні, дякую за захист! - зазначив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, який вкотре взяв участь в церемонії нагородження «Кращої книги Рівненщини».

Так, у номінації «Кращий літературний дебют» перемогла книга ветерана російсько-української війни Олександра Терена (Олександр Будько) «Історія впертого чоловіка». А в номінації «Краща книга для юнацтва та молоді» - збірка творів загиблого Героя Максима Кривцова «Далі» «Вірші з бійниці».

Увесь перелік кращих книг 2024 року виглядає так:

  • Краще прозове видання - Микола Семенович «Свиридова дубина»,
  • Краща поетична збірка – Степан Бабій «Удвох з вогнем»,
  • Краще видання для дітей - Василь Тибель «Медова казка»,
  • Краще видання з мемуаристики та документалістики – Микола Семенович «Чудильник: нон-фікшн повість»,
  • Краще історико-краєзнавче видання – Максим Гон «Rowne:обриси зниклого міста»,
  • Краще довідкове видання – Віктор Свиридюк «Історія рівненського футболу»,
  • Краще поліграфічне видання – Людмила Марчук «Теодозія Бриж : скульптор і скульптура в рамках доби»,
  • Краще художнє оформлення книги – Марія Солтис-Смирнова «Кроленята і чарівний глобус».

Вручили і додаткові відзнаки. Від обласного товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка нагородили збірку патріотичних поезій Оксани Філіпчук «Україна тримає небо», від обласного відділення Української бібліотечної асоціації – книгу Людмили Марчук «Теодозія Бриж : скульптор і скульптура в рамках доби».

Крім того, під час урочистого нагородження відбулася акція «Книга в госпіталь». Кожен міг задонатити видання для військових, які перебувають на лікуванні та реабілітації в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни. 

Про це повідомила пресслужба Рівненської облради.

Читайте також: У Рівному відбудеться прем’єра вистави «Хлопчик зі скрипкою в серці»