В Україні з 11 січня почали діяти нові «правила сексу», після того як вступили в силу поправки до Кримінального кодексу щодо насильства і згвалтування. Як працюватимуть нові поправки? І чи можна загриміти за грати за секс з чоловіком або дружиною без згоди?

З 11 січня почав діяти оновлений Кримінальний кодекс. Тепер за секс без добровільної згоди можна отримати тюремний термін. Новий пункт в законі може стати причиною шантажу. Чому? І невже доведеться брати розписку перед тим як піти в спальню?

Нова поправка виглядає так: "Вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних з вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої людини з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи (згвалтування) - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років ". Це положення однієї з європейських конвенцій. Все б нічого, але, незрозуміло, згода має бути усн
ою або письмовою? А якщо усною, то записувати її на диктофон або знімати на камеру? Або досить сказати: «Згодна!». Виходить, що будь-яка людина після сексу може абсолютно спокійно заявити, що не давала на це згоди, навіть у подружжі.

Юристи вважають, що проблема в тому, що немає чітко прописаного поняття, що таке в даному випадку згода. І як бути подружжю? Оформляти розписку на тривалий термін? У будь-якому випадку, норма потребує доопрацювання, адже поки ця поправка на руку шантажистам, які зможуть за допомогою неї вимагати гроші.

Однак ті ж юристи вважають, що дана поправка здатна вберегти жінок від домашнього насильства і домагань з боку чоловіка-тирана.