На жаль, це вже типовий випадок, коли після розлучення доводиться буквально «вибивати» з тата гроші на утримання дітей. Що робити мамі в Україні, якщо в числі злісних неплатників аліментів виявився її екс-чоловік? Непроста ситуація, але вона має рішення! На допомогу нам - нотаріус, суд і виконавча служба.

Крок1. Йдемо до нотаріуса

Прогресивні батьки домовляються про виплату аліментів полюбовно, тобто в усній формі, або спільно складають і підписують у нотаріуса договір (ст. 189 Сімейного Кодексу України). У цьому договорі вказують, хто, в якій сумі і в який термін буде виплачувати аліменти на дитину. Якщо чоловік порушує одне з розпоряджень (суму або строки виплати), ви маєте право звернутися до нотаріуса, який зробить на офіційному документі виконавчий напис. З цим папером ви можете звернутися до виконавчої служби і почати примусово стягувати гроші з батька дитини.

ВАЖЛИВО. У договорі обов'язково прописуються терміни виплати аліментів, тому достатньою підставою звернутися за допомогою є прострочення по виплаті навіть в один день (за умови, що перша виплата здійснюється в момент укладення договору або в поточному місяці).

Крок2. Звертаємося до суду

Якщо екс-чоловік не виконує або порушує усну домовленість оплачувати утримання дитини, у вас є можливість захищати свої права в суді. Як це зробити?

1. Ви подаєте позовну заяву в суд (бланк заяву ви отримаєте в суді або зможете знайти і скачати в Інтернеті). Коли його подати? Якщо протягом поточного місяця виплати немає, і екс-чоловік ніяк не пояснює це прострочення, позов може бути поданий вже на початку наступного місяця.

ВАЖЛИВО. Не зволікайте зі зверненням до суду, якщо не виходить достукатися до чоловіка в короткі терміни. Майте на увазі, що, слідуючи ч.1 ст.191 Сімейного Кодексу України, аліменти присуджуються дитині з дня подання позовної заяви. У ваших інтересах отримати гроші якомога швидше, адже дитину потрібно годувати щодня.

2. Далі - судовий розгляд у вашій справі і винесення рішення. Для цього вам доведеться надати в суд документи (свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про розірвання шлюбу та інші).

3. Суд виносить рішення, яке набирає законної сили.

4. Канцелярія суду видає виконавчий лист, який вам слід віднести до виконавчої служби.

5. Державний судовий виконавець протягом трьох днів відкриває справу, вам приходить копія постанови суду про відкриття провадження. Така ж копія документа приходить і екс-чоловікові - платнику аліментів (за місцем проживання, за місцем роботи або за місцем знаходження майна). Аліменти в ідеалі повинні надійти на рахунок дитини в тому місяці, в якому було винесено рішення суду.

ВАЖЛИВО. Згідно ч. 2 ст. 191 Сімейного Кодексу України ви маєте право в судовій формі стягувати з чоловіка аліменти і за минулий час, але не довше, ніж за 3 роки. І тільки за умови, що протягом цього часу ви робили певні дії, щоб отримати гроші з чоловіка (в хід йдуть документи, листи, свідчення).

Грошей ні копійки?

Трапляється, що і після всіх вжитих заходів гроші не надходять. В цьому випадку у потерпілої від несплати аліментів сторони є право подати заяву до виконавчої служби, якщо аліменти не надходили протягом 6 місяців. Ухилення від сплати, приховування доходів, зміну місця проживання або роботи без попередження державного виконавця, яке призвело до 6-месячної заборгованості, є підставою для притягнення злісного неплатника до кримінальної відповідальності (ст. 164 і 165 Сімейного Кодексу України).

Державний виконавець на підставі вашої заяви звертається в поліцію за фактом ухилення від аліментів. Так може бути накладено арешт на майно чоловіка (він не зможе його продати) і заборонений виїзд за кордон, поки не буде виплачений борг по аліментах.

ВАЖЛИВО. На виплату боргу нараховується пеня, інфляційні та 3% річних як компенсація прострочення виплати.