Екс-керівника поліції у Рівненськй області, який ймовірно "кришував" видобуток бурштину - виправдав суд.

Сарненський районний суд Рівне нщини виправдав начальника Сарненського РВ Поліці Ігоря Харитонова. Йому закидали "кришування" незаконного видобутку бурштину. 

Відповідне судове рішення винесли 28 грудня. 

Звинувачували Ігоря Харитонова у втручання в діяльність працівника правоохоронного органу. А саме, у вчиненні дій, які перешкодили запобіганню злочину чи затриманню особи, яка його вчинила.

За версією слідства, 15 березня 2016 року в урочищі поблизу села Федорівка поліцейські виявили незаконний видобуток бурштину-сирцю за допомогою мотопомп. Поліціанти звернулись за підкріпленням. Втім Ігор Харитонов зателефонував підлеглим та попросив їх залишити місце події прибувши до нього у Сарненський ВП. Крім того, наказва не документувати даний факт та не вилучати обладнання. 

Прибувши особисто на місце події дав вже усну вказівку покинути урочище. Сам же Ігор Харитонов не затримав незаконних заробітчан та не вилучив обладнання. Таким чином, наступного дня, 16 березня, близько 6 години ранку невідомі особи забрали мотопомпи та інше приладдя та покинули урочище. 

Екс-чиновник свою провину не визнав. За його словами, з початку березня 2016 року він не перебував на посаді керівника поліції, бо не прошов атестацію, а був на лікарняному. 

Харитонов заявив, що поліцейські викликали йому бо не змогли дозвонитись своєму начальнику. Крім того зазначив, що деякі працівники поліції здавались йому нетверезими, а на місці не було виявлено ніяких бурштинокопачів. 

Обвинувачений також заперечував достовірність запису розмови, яку надали у суді. 

В свою чергу, суд визнав, що дослідити чи були достовірні записи розмови (або ж вони були змонтовані) не може. Тож відмовились вважати їх доказами вини Харитонова. 

Крім того, суддя наголосив, що обвинувачення були сформульовані некоректно. Зокрема слідство, нібито не вказало, яким саме службовим обов'язкам правоооронців завадив Харитонов. 

А поліцейські, яких визнали потерпілими у справі Харитонва, про свої претензії до екс-начальника не заявили. 

Суд визнав, що Ігор Харитонов не винний у неналежному оформленні бурштинового "бізнесу". На думку судді це сталось через  "відсутність на момент описуваних подій належного керівництва Сарненським ВП та через неузгодженість дій працівників вказаного відділу". 

На цей вирок може бути подана апеляційна скарга до Рівне нського апеляційного суду через Сарненський районний суд протягом 30 діб з моменту його проголошення.