З давніх-давен вважається, що водохресна вода зцілює і якщо пірнути в ополонку на Хрещення Господнє, то не захворієш. Проте, пірнати на свято потрібно з розумом, щоб не нашкодити здоров'ю. Як підготувати організм до купання в ополонці, як пірнати на Хрещення Господнє і не захворіти?

 Є дві сторони купання на Хрещення Господнє: перша - медична, друга - духовна. Коли не можна категорично пірнати? Як підготувати організм до процедури?

 
Порада 1 - зверніть увагу на здоров'я. Регулярне загартовування - корисно для здоров'я. Але різке переохолодження може стати причиною запалення хронічних хвороб. Тому до пірнання потрібно грамотно готуватися, особливо якщо ви вирішили це зробити вперше на Водохреща.
 
Які є протипоказання до купання?
- будь-які хвороби в гострій стадії;
- серцево-судинні захворювання;
- епілепсія, перенесені травми черепа, склероз судин головного мозку;
- неврити, поліневрити;
- цукровий діабет, тиреотоксикоз;
- глаукома, кон'юнктивіт;
- виразка шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит;
- венеричні хвороби.
 
Порада 2 - готуйтеся до купання заздалегідь. В ідеалі готуватися до занурення потрібно ще в серпні. Але хто думає влітку про купання на Водохреща? Є експрес-підготовка за два дні за допомогою контрастного душу.
 
Як підготуватися до купання на Водохреща?
 
Зробіть перед душем невелику зарядку, від 5 до 10 хвилин. В душі спочатку стійте під теплою водою приблизно 2 хвилини. Поступово знижуйте температуру води до холодної. Холодною водою поливаєте кінцівки: руки до ліктів і ноги до колін. Після цього добре витріть рушником, одягайте халат, випийте теплий чай. Процедуру можна проводити 3-4 рази в день, поступово збільшуючи тривалість обливання холодною водою і площу ділянки загартовування. Пізніше холодним душем обливаєте все тіло. Не можна стояти під холодним струменем довше 5 хвилин, врахуйте це! Після душу добре витріть рушником, одягніть теплий халат і випийте теплий чай.
 
Порада 3 - виберіть купіль. Краще купатися в спеціально організованих місцях, а не де вам заманеться. По-перше, організатори вже врахували ідеальні параметри і глибину купелі, по-друге, поруч чергують рятувальники. По-третє, там багато людей, які в разі чого зможуть вам допомогти.
 
Порада 4 - візьміть потрібний інвентар. Візьміть з собою купальник, плавки, рушник, халат, комплект сухої білизни та одягу, тапочки, щоб не бігти до купелі босими ногами по льоду. Зверніть увагу, щоб підошва тапочок не ковзала. Візьміть з собою термос з чаєм. Можете взяти також теплі шкарпетки.
 
Порада 5 - розігрійтеся перед пірнанням. Тільки не алкоголем! Алкоголь категорично не можна вживати перед пірнанням в ополонку. Вам може здатися, що він вас гріє, але все виходить в точності навпаки, він підсилює тепловіддачу. Є всі шанси заробити запалення легенів, тому що можна не помітити переохолодження. Розігріватися потрібно фізкультурою. Протягом декількох хвилин зробіть зарядку. Тіло повинно бути гарячим, але не спітніти. Роздягнувшись, зробіть кілька помахів руками і ногами, присідань і нахилів.
 
Порада 6 - не затримуватися у воді. Православна традиція говорить, що занурюватися потрібно три рази. Цього достатньо. Три швидких пірнання і виходите на сушу. Вам може здатися, що ви протримаєтеся у воді і довше. Цілком можливо, але краще цього не робити, щоб не захворіти.
Не страшно, якщо ви будете занурюватися не з головою. Краще поберегти себе. Одна справа, якщо після купання ви сядете в теплу машину і поїдете, інша справа, якщо вам потрібно 20 хвилин йти пішки від ополонки з мокрою головою на морозі.
 
Порада 7 - зігрійтеся після купання. Тут стане в нагоді термос з чаєм. Але спочатку розітріть тіло добре рушником, швидко одягніться в сухе, тепер можна і чайку попити. Алкоголь після купання в ополонці також категорично не можна вживати!
 
Порада 8 - не змушуйте себе купатися. Якщо ви не хочете пірнати, боїтеся це робити, то не піддавайтеся стадному інстинкту. Організм знає краще.