18 січня Навечір'я Хрещення або як кажуть в народі Водохресний Святвечір - це напередодні Водохреща. Що ж можна, а чого не можна робити в цей особливий день і які існують традиції та прикмети пов'язані з ним.

 Водохресний Святвечір - чарівна ніч, наші предки вірили, що навіть домашні тварини знаходять в цю ніч особливий дар - можуть говорити і підказувати своєму господареві рішення проблем. Які ж традиції цього свята і як зустріти його правильно, щоб залучити в свій дім щастя і удачу?

 
Що потрібно зробити в Водохресний Святвечір?
 
У цей день православні дотримуються суворого одноденного посту, до заходу сонця в цей день не можна нічого їсти, тільки пити освячену воду.
 
Увечері у Водохресний Святвечір треба обов'язково сходити до церкви і освятити воду - така вода вважається цілющою. У свято заборонено погано відгукуватися про воду або паплюжити її якимись словами.
 
Освяченою водою в цей день потрібно окропити всі кути в домі, вважається, що це захистить вашу сім'ю від проблем і негараздів. Також по ложечці освячену воду повинні випити всі члени сім'ї і лише потім приступити до вечері.
 
Якщо вам не вдалося сходити до церкви, наберіть воду з будь-якого водоймища або колодязя, вся вода в цей день вважається святою і не зіпсується, навіть якщо буде довго стояти в пляшці.
 
Цього вечора до столу подають лише пісні страви і їх обов'язково повинно бути непарна кількість, наприклад, 7 або 9. Традиційно в цей день до вечері господині подають "голодну" кутю та узвар.
 
Навечір'я Хрещення - прекрасна пора, щоб зануритися в ополонку і очистити своє тіло і душу. Зробити це можна після того, як на небі зійде перша зірка.
 
До Святвечора обов'язково потрібно прибратися в будинку, так як на наступний день настає велике свято і зустрічати його в брудному будинку дуже погано.
 
У цей день у незаміжніх дівчат ще є шанс поворожити на судженого і дізнатися свою долю, так як після Хрещення гадати суворо заборонено. Ворожать не тільки незаміжні, можна поворожити і попросити відповіді на хвилюючі вас питання.
 
У західних областях України колядують у Водохресний Святвечір, а не на Маланку, як на більшій території України.
 
Що не можна робити в Навечір'я Хрещення
 
Проведіть той день в спокої і гармонії, не сваріться і не ображайтеся, вважається, що пролиті сльози можуть накликати біду на весь рік. У свято не прийнято згадувати померлих.
 
Народні прикмети на 18 січня
 
- Щоб зберегти красу і молодість шкіри, у Водохресний Святвечір дівчата вмиваються снігом.
 
- Щоб виконати заповітне бажання, під час вечері поставте на стіл миску з водою і спостерігайте, як тільки вода в мисці ворухнеться (це відбувається приблизно опівночі), виходьте на вулицю і просіть небеса про виконання бажання.
 
- Якщо в Святвечір мете заметіль і дме сильний вітер - буде дощове і холодне літо.
 
- А ось якщо вдарять сильні морози - то рік буде дуже врожайним і успішним.
 
- Якщо в цей день хрестити дитину - то її чекає щасливе і вдале життя.
 
- У Святвечір сняться віщі сни, тому обов'язково запам'ятайте, що вам снилося.