Що більше цінується: досвід роботи чи вища освіта? В останні роки ці два показники, які важливі при влаштуванні на роботу, стали між собою все більше конкурувати.

 Двадцять років тому такого питання не виникало, адже освіта була на першому місці, так як університети давали направлення на роботу. А зараз працевлаштуванням потрібно займатися самостійно, швидко вчитися в самій компанії або приходити вже з новими навичками. І випробувальний термін ніхто не відміняв.

Досвід без освіти

Для представників таких професій як, наприклад, лікар, інженер, наявність освіти необхідно. Без неї неможливо зайняти будь-яку посаду за фахом. Але в більшості інших випадків при прийомі на роботу дивляться на досвід роботи більше, ніж на диплом. Перевага віддається тим, хто володіє потрібними навичками, має зв'язки.

У якому віці чоловіки та жінки почуваються найщасливішими? І чому?

Розглянемо плюси і мінуси наявності університетської освіти:

Всебічна розвиненість - це великий плюс.

В університеті ми вчимо не тільки профільні науки, а й загальноосвітні: історію, психологію, філософію. Це є мінусом, адже не кожному студенту така інформація потім виявляється корисною на роботі. Можна витратити час на більш глибоке вивчення того, що стане в нагоді, а не на другорядне.

Отримання диплома - ще один плюс. Він свідчить про компетентність його власника в даному напрямку. Але диплом можна купити - це і є мінусом, тому роботодавцям потрібно перевіряти на ділі.

Навчання у ВНЗ - великий досвід роботи в колективі, досвід укладання в терміни і дедлайни. Але є і свій мінус - в університетській освіті максимум теорії, але мінімум практики.

Тому без досвіду з вищою освітою не так-то просто підшукати саме те, що хочеться. Вища освіта і досвід роботи зараз змагаються між собою за ступенем важливості. Ілюзії і надії руйнуються. Доводиться починати з самого простого, щоб придбати горезвісний досвід.

10 кращих міст світу для тих, хто хоче працювати фрілансером